10 Tipů, jak zlepšit kvalitu spánku

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte čilí jako rybička, plní energie a připraveni dobýt svět? Ne? No, nejste sami. Kvalitní spánek se stává stále větším luxusem v naší hektické době plné stresu a modrých obrazovek. Ale nebojte, máme pro vás pár skvělých tipů, jak zlepšit kvalitu spánku a proměnit vaše noci z nekonečných válek s polštářem na klidný, hluboký spánek plný sladkých snů.

Kvalitní_spánek

1. Stanovte si pravidelný spánkový režim

Vaše tělo miluje rutinu. Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu každý den, dokonce i o víkendech. Tím pomůžete svému vnitřnímu hodinovému stroji nastavit si správný rytmus. Tento jednoduchý krok může výrazně zlepšit váš zdravý spánek a snížit spánkový deficit.

2. Vytvořte si ideální prostředí pro spánek

Vaše ložnice by měla být vaším svatostánkem klidu. Investujte do kvalitní matrace a polštářů, udržujte místnost tmavou a tichou a nastavte příjemnou teplotu. Pro lepší spánek zkuste také použít zatemňovací závěsy a odstraňte všechny rušivé elektronické přístroje.

3. Pozor na jídlo a pití před spaním

Těžké jídlo, kofein a alkohol mohou negativně ovlivnit kvalitu vašeho spánku. Pokud se vám často stává, že nemůžete usnout, zkuste omezit jejich konzumaci před spaním. Namísto toho si dopřejte lehkou večeři a zkuste relaxační čaj z bylin, jako je heřmánek nebo ashwagandha před spaním.

4. Cvičení a fyzická aktivita

Pravidelné cvičení je skvělým způsobem, jak podpořit spánek. Fyzická aktivita vám pomůže snáze usnout a zlepšit kvalitu spánku, zvláště pokud ji zařadíte do svého denního režimu. Ale pozor, intenzivní cvičení těsně před spaním může mít opačný efekt, takže si ho raději naplánujte na ráno nebo odpoledne.

Cvičení_ve_fitku

5. Magnesium pro spánek

Hořčík je zázračný minerál, který podporuje klidný spánek. Pomáhá uvolňovat svaly a snižovat stres. Hledáte nejlepší hořčík na spaní? Vyzkoušejte formu hořčíku bisglycinátu, který je známý svou vysokou vstřebatelností a pozitivními účinky na spánek. Magnesium pro spánek je takový malý zázrak v kapsli!

6. Minimalizujte modré světlo

Světlo z obrazovek vašich telefonů, tabletů a počítačů může narušit váš spánkový cyklus. Snažte se omezit jejich používání alespoň hodinu před spaním. Pokud to není možné, zkuste použít speciální filtry nebo brýle blokující modré světlo.

7. Meditace a relaxační techniky

Stres a úzkost jsou častými nepřáteli kvalitního spánku. Meditace, hluboké dýchání nebo jóga mohou být skvělými způsoby, jak uklidnit svou mysl a připravit se na spánek. Stačí pár minut denně a brzy si všimnete rozdílu.

Meditace

8. Ashwagandha před spaním

Ashwagandha je přírodní bylina, která pomáhá snižovat stres a úzkost. Užívání ashwagandhy před spaním může přispět k lepšímu spánku a podpořit jeho kvalitu. Je to skvělý pomocník pro ty, kteří hledají přírodní cestu k lepšímu spánku. Podívejte se na naši nabídku ashwagandhy a objevte, jak tato zázračná bylina může proměnit vaše noci!

9. Sledujte své spánkové návyky

Vedení spánkového deníku vám může pomoci identifikovat problémy, které ovlivňují váš spánek. Zaznamenávejte si, kdy chodíte spát, jak dlouho spíte a jak se cítíte po probuzení. Tyto informace vám mohou pomoci nalézt vzorce a provést potřebné změny pro lepší spánek.

10. Vyzkoušejte aromaterapii

Některé vůně, jako je levandule, jsou známé svými uklidňujícími účinky. Použití esenciálních olejů v difuzéru nebo jako sprej na polštář může vytvořit příjemné prostředí pro spánek a pomoci vám dosáhnout hlubokého spánku.

Spánek jako klíčový faktor pro sportovní výkonnost

Shrnutí spánkového desatera

Spánek není jen čas, kdy vypneme mozek a tělo. Je to zásadní proces, který ovlivňuje naši fyzickou i duševní pohodu. Pokud se potýkáte s problémy se spánkem, vyzkoušejte některé z našich tipů a najděte ten, který vám nejvíce vyhovuje. Možná budete překvapeni, jak malé změny mohou vést k velkým zlepšením.

Pamatujte, že kvalitní spánek je klíčem k zdravému životnímu stylu. Ať už se rozhodnete pro magnesium pro spánek, ashwagandhu před spaním nebo jen upravíte svůj spánkový režim, hlavní je najít to, co vám nejlépe vyhovuje. Takže klidnou noc a sladké sny!

Zdroje

  1. https://sleepeducation.org/healthy-sleep/healthy-sleep-habits/
  2. https://www.thensf.org/how-to-make-a-sleep-friendly-bedroom/ 
  3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/does-exercising-at-night-affect-sleep 
  4. https://www.sleepfoundation.org/magnesium

Které doplňky pro lepší spánek u nás najdete?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/spanek/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem--zkuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/elementarni-forma-horciku--vite-kolik-horciku-skutecne-doplnujete/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/houba-lion-s-mane--prirodni-neurologicky-zazrak/