Akné pod kontrolou: Jaké doplňky stravy skutečně fungují?

Akné. Jedno slovo, které v mnoha z nás vyvolává vzpomínky na pubertu, zrcadlo plné pupínků a nekonečné pokusy najít ten správný produkt, který nás toho trápení zbaví. Ale co když se pupínky na obličeji objeví v dospělosti? Co když vám přetrvávající hormonální akné dává najevo, že tohle není jen otázka pubertálního věku? Je čas vzít věci do vlastních rukou a podívat se na akné zevnitř. Možná že klíčem k čisté pleti nejsou jen kosmetické produkty, ale i správné doplňky stravy.

akné_pod_lupou

Možné příčiny akné

Než se vrhneme na konkrétní doplňky stravy, pojďme si říct, proč akné vůbec vzniká. Často se stává, že příčiny akné se točí kolem hormonální nerovnováhy. Hormonální akné může být spojené s menstruačním cyklem, těhotenstvím, menopauzou nebo dokonce s některými léky. Hormonální výkyvy vedou k nadměrné produkci kožního mazu, což pak ucpává póry a způsobuje akné na tváři i jiných částech těla.

Dalšími faktory, které mohou přispět k podkožnímu akné, jsou stres, špatná strava, nedostatek spánku a také genetika. Kombinace těchto faktorů může způsobit, že se na vašem obličeji objeví nevítaní „hosté“ ve formě pupínků.

Začněte léčbou zevnitř

Když se objeví akné, většina z nás automaticky sahá po krémech, gelech a mastích s nadějí, že tyto produkty rychle vyřeší problém. Nicméně je důležité si uvědomit, že péče o pleť nezačíná pouze na povrchu, ale hluboko uvnitř těla. Naše pokožka je odrazem toho, co se děje uvnitř, a proto je klíčové zaměřit se na celkové zdraví, které hraje zásadní roli v prevenci a léčbě akné. 

Strava bohatá na živiny, vitamíny a minerály může mít zásadní vliv na zdraví naší pleti.Například vyvážený příjem zdravých tuků, antioxidantů a probiotik může napomoci zmírnit záněty, regulovat produkci kožního mazu a posílit obranyschopnost pokožky. To vše přispívá k udržení čisté a zářivé pleti.

Stejně důležité jako správná strava jsou i vhodné doplňky stravy, které hrají klíčovou roli v podpoře hormonální rovnováhy a prevenci akné. Hormony mají významný vliv na zdraví naší pleti, a když dojde k jejich nerovnováze, může to vést k nadměrné produkci kožního mazu a následnému ucpávání pórů, což způsobuje vznik akné.

muž_s_akné_aplikující_krém_na_obličej

Doplňky stravy, které opravdu fungují:

  • Maca: Kořenová zelenina pocházející z peruánských And, je často považována za superpotravinu. Maca pomáhá regulovat hormony a podporuje endokrinní systém, což může být velmi účinné v boji proti hormonálnímu akné. Pokud máte problém s pupínky na obličeji, které se objevují především v souvislosti s menstruačním cyklem, maca může být vaší tajnou zbraní. Přidání maca do svého jídelníčku, například ve formě prášku do smoothie, může pomoci udržet hormonální hladiny v rovnováze.
  • Drmek: Drmek, je dalším silným pomocníkem proti hormonálnímu akné. Tento bylinkový doplněk je známý tím, že pomáhá regulovat hladiny prolaktinu, což může snižovat hormonální nerovnováhu a tím i akné. Studie ukazují, že drmek může být užitečný zejména pro ženy trpící akné v důsledku premenstruačního syndromu (PMS) nebo jiných hormonálních výkyvů.
  • Dong Quai (Andělika čínská): Tradiční čínská bylina, která je často označována jako "ženský ženšen". Tato bylina je známá svými schopnostmi vyvažovat hormony a podporovat zdraví žen. Dong Quai může pomoci zmírnit hormonální akné tím, že podporuje vyrovnanější produkci estrogenu a dalších hormonů. Je také známý pro své protizánětlivé účinky, což může přispět ke zklidnění pokožky a snížení zarudnutí spojeného s akné.
  • Tresčí játra: Možná si říkáte: „Tresčí játra? To jako vážně?“ Ano, vážně! Olej z tresčích jater je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které mají silné protizánětlivé účinky. Tyto zdravé tuky pomáhají snižovat zánět v těle, což je klíčové při léčbě akné. Navíc olej z tresčích jater obsahuje také vitamíny A a D, které podporují zdraví pokožky. Studie ukazují, že dostatek vitamínu A může pomoci snížit produkci kožního mazu a tím předejít ucpávání pórů.
  • Probiotika: Naše střeva a kůže jsou propojené více, než by se na první pohled zdálo. Zdraví střevního mikrobiomu hraje klíčovou roli v tom, jak naše kůže vypadá. Probiotika, která podporují rovnováhu střevních bakterií, mohou pomoci zmírnit akné tím, že zlepšují imunitní systém a snižují záněty. Probiotika můžete získat z fermentovaných potravin, jako je kefír, kimchi, nebo ve formě doplňků stravy. Zahrnutí probiotik do svého denního režimu může být jedním z klíčových kroků v léčbě akné.

Akné v záři reflektorů

nespokojená_žena_hledící_do_zdrcadla_s_pupínky

Ponaučení na závěr

Akné může být frustrující, ale pamatujte, že cesta k čisté pleti začíná uvnitř. Místo nekonečného zkoušení různých krémů zkuste zahrnout do svého života některé z výše uvedených doplňků stravy. Maca, drmek, dong quai, tresčí játra a probiotika jsou silnými spojenci v boji proti hormonálnímu akné. Každý z těchto doplňků nabízí jiné výhody, které mohou pomoci v boji proti pupínkům na obličeji a podpořit celkové zdraví pokožky.

Nezapomeňte však, že každý člověk je jedinečný a to, co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého. Pokud máte závažné problémy s akné, vždy je nejlepší se poradit s odborníkem, který vám může doporučit vhodnou léčbu. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv přístup, klíčem je trpělivost a konzistence. Přeji vám úspěšnou cestu za krásnou a zdravou pletí!

Zdroje

  1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-treatments-that-work
  2. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

Jaké doplňky na pomoc v boji proti akné u nás najdete?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-maca-extract--5000-mg--extra-strength--90-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-chasteberry-fruit--drmek--vitex-400-mg--120-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/tuky/rosita-extra-virgin-cod-liver-oil-liquid--extra-panensky-olej-z-trescich-jater--150-ml/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/smidge-optimal-probiotic--probiotika--13-kmenu--10-miliard-cfu--60-rostlinnych-kapsli/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/proc-je-uzivani-macy-tak-prospesne/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jake-jsou-benefity-doplnovani-zinku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-kolagen-opravdu-ucinny/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/spf--bezpecne-a-zdrave-opalovani/