Antioxidanty, volné radikály a oxidační stres: Co se děje v našem těle?

Možná jste už slyšeli o volných radikálech, antioxidantech a oxidačním stresu. Možná jste slyšeli, že antioxidanty jsou pro vás dobré, ale nejste si úplně jisti, co to vlastně znamená. Pojďme se na to podívat pěkně popořádku, abyste příště věděli nejen co, ale i proč!

potraviny-bohaté-na-antioxidanty

Co jsou volné radikály

Začněme u volných radikálů. Tyto molekuly obsahují jeden nebo více nepárových elektronů, což z nich dělá extrémně nestabilní a reaktivní jedince. Hlavním problémem je, že volné radikály nechtějí zůstat samy – hledají jiné molekuly, se kterými by mohly reagovat, a přitom způsobují v těle chaos. Volné radikály mohou vznikat v těle přirozeně, například během normálního metabolismu, ale mohou být také způsobeny vnějšími faktory, jako jsou znečištění, cigaretový kouř, UV záření nebo nezdravá strava. Tyto molekuly mohou napadat a poškozovat jiné buňky a molekuly v těle, což může vést k různým zdravotním problémům.

Proč tělu škodí volné radikály

Volné radikály jsou jako ta nejhorší návštěva na vaší party – pokud je nezkrotíte, mohou napáchat značné škody. Když volné radikály interagují s jinými molekulami v těle, mohou způsobit oxidační stres, což je stav, kdy je rovnováha mezi produkcí volných radikálů a schopností těla je neutralizovat narušena.

Co je oxidační stres

Oxidační stres je stav, kdy v těle dochází k nerovnováze mezi produkcí volných radikálů a schopností těla je neutralizovat. Oxidační stres může vést k poškození buněk, bílkovin a DNA, což může přispět k rozvoji mnoha chronických onemocnění. Navíc urychluje proces stárnutí – a to nikdo nechce, že?

Jak se před ním chránit

Chránit se před oxidačním stresem znamená nejen zajistit dostatečný příjem antioxidantů, ale také přijmout opatření, která sníží produkci volných radikálů:

  • Strava: Jíst vyváženou stravu bohatou na antioxidanty, vlákninu a zdravé tuky.
  • Pohyb: Pravidelná fyzická aktivita, která podporuje metabolismus a snižuje stres.
  • Zdravé návyky: Vyhněte se kouření, nadměrnému alkoholu a minimalizujte stres pomocí relaxačních technik, jako je meditace nebo jóga.
  • Ochrana před sluncem: Používejte ochranné krémy, abyste minimalizovali poškození kůže UV zářením.

Co jsou antioxidanty

Teď přichází na scénu naši hrdinové antioxidanty. Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály a tím zabraňují jejich škodlivým účinkům. Fungují tak, že darují volným radikálům elektron, čímž je stabilizují a přeměňují na neškodné molekuly. Tímto způsobem antioxidanty pomáhají chránit naše buňky před poškozením a udržují rovnováhu v těle. Existuje mnoho různých druhů antioxidantů, ale mezi ty nejznámější patří vitamíny C a E, glutathion, flavonoidy, karotenoidy a mnoho dalších.

Kde se nachází antioxidanty?

Antioxidanty najdete v celé řadě potravin, zejména v ovoci a zelenině. Zde je několik příkladů:

  • Vitamín C: Vitamín C je silný antioxidant. Najdete ho v citrusových plodech (pomeranče, citróny), jahodách, kiwi, paprice a brokolici. Tyto potraviny jsou nejen chutné, ale také bohaté na živiny, které podporují vaše celkové zdraví.
  • Vitamín E: Jeho hlavní úlohou je ochrana buněčných membrán před poškozením volnými radikály. Vitamín E se nachází v potravinách bohatých na zdravé tuky, jako jsou ořechy, semínka, špenát a avokádo.
  • Glutathion: Glutathion je považován za jeden z nejdůležitějších antioxidantů v těle. Tělo si ho dokáže vyrábět samo, ale jeho hladinu můžete podpořit konzumací potravin bohatých na síru, jako je čerstvá zelenina (například brokolice a růžičková kapusta), ovoce, ryby a kuřecí maso. Glutathion také hraje důležitou roli v regeneraci dalších antioxidantů, jako jsou vitamíny C a E.
  • Flavonoidy: Flavonoidy jsou skupinou přírodních sloučenin, které mají silné antioxidační vlastnosti. Nacházejí se v celé řadě potravin, ale nejvíce jich najdete v tmavé čokoládě, zeleném čaji, červeném víně a bobulovém ovoci, jako jsou borůvky, jahody a maliny.
  • Karotenoidy: Karotenoidy jsou pigmenty, které dávají mnoha druhům ovoce a zeleniny jejich charakteristickou žlutou, oranžovou nebo červenou barvu. Jedním z nejznámějších karotenoidů je beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Karotenoidy najdete v potravinách jako mrkev, sladké brambory, špenát a rajčata.

pomeranč-na-desce-listy

Jak doplnit antioxidanty jinak?

Pokud máte pocit, že ve vaší stravě není dostatek těchto potravin, můžete zvážit i doplňky stravy. Doplňky stravy obsahující antioxidanty, jako jsou vitamín C, vitamín E nebo glutathion, mohou být užitečné pro ty, kteří mají zvýšenou potřebu těchto látek, například kvůli stresu, zvýšené fyzické zátěži nebo vystavení znečištění. Nezapomeňte, že příliš mnoho antioxidantů může mít i negativní účinky, a proto je důležité najít správnou rovnováhu. Nejlepší je konzultovat užívání doplňků stravy s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Jaké doplňky stravy pro doplnění antioxidantů najdete u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/antioxidanty/

Takže jak to vlastně je

Antioxidanty jsou klíčoví bojovníci v našem těle, kteří nás chrání před škodlivými volnými radikály a oxidačním stresem. Tyto škodlivé molekuly mohou vést k vážným zdravotním problémům, pokud nejsou správně regulovány. Přijímání antioxidantů prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy, spolu se zdravým životním stylem, může pomoci udržet tělo v rovnováze a chránit nás před škodami způsobenými oxidačním stresem.

Tajemství krásy?

Mnoho slavných osobností aktivně podporuje antioxidanty pro zdraví a krásu. Zde jsou některé z nich, které otevřeně sdílí své zkušenosti a tipy.

  • Jennifer Aniston – herečka známá svou zářivou pletí, často propaguje význam antioxidantů ve své stravě. Aniston se netají tím, že dbá na zdravou stravu bohatou na antioxidanty, aby udržela svou pokožku mladistvou a energii na vysoké úrovni. Mezi její oblíbené zdroje antioxidantů patří bobulové ovoce, zelené šťávy a zelený čaj. (https://www.shape.com/celebrities/interviews/jennifer-aniston-wellness-routine)
  • Kourtney Kardashian – známá podnikatelka a televizní osobnost, pravidelně sdílí své zkušenosti s antioxidanty prostřednictvím své wellness platformy Poosh. Kourtney často propaguje potraviny bohaté na antioxidanty, jako jsou bobulové ovoce a zelený čaj, a zdůrazňuje jejich význam pro zdraví pleti a celkovou pohodu. Na Poosh také doporučuje antioxidanty jako klíčovou součást zdravé výživy a krásy. (https://poosh.com/)

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17150040/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16978905/
  3. https://www.researchgate.net/publication/236909835_Free_Radicals_Antioxidants_in_Disease_and_Healt

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/kakao-superpotravina-plna-zdravi/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/jakymi-prostredky-posilit-svou-imunitu-v-dobe--kdy-je-to-nejvice-potreba/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem--zkuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/ostropestrec---zachrana-nejen-pro-vase-jatra/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/zdravotni-prinosy-houby-reishi/