Jaké jsou benefity doplňování zinku?

Zinek je často opomíjený minerál, který si zaslouží mnohem více pozornosti, než kolik se mu běžně dostává. Možná vás zinek napadne jen ve chvíli, kdy hledáte doplněk stravy na posílení imunity v zimních měsících, ale jeho role je mnohem rozsáhlejší. Zinek je nezbytný pro správné fungování našeho těla a jeho nedostatek může mít zásadní dopad na zdraví. Pojďme se podívat, proč je zinek tak důležitý a jak ho dostat do našeho každodenního jídelníčku.

potraviny_zinek

Proč je zinek důležitý?

Zinek je esenciální minerál, což znamená, že si ho naše tělo nedokáže samo vyrobit a musí ho získávat z potravy. Zinek je důležitý pro více než 300 enzymatických reakcí v těle, které zahrnují růst a dělení buněk, syntézu DNA a RNA, imunitní funkce a hojení ran. Tento minerál se podílí na regulaci hormonů, podporuje zdraví pokožky, zraku a mnoho dalšího. Bez dostatečného množství zinku by náš organismus nefungoval správně, což může mít vážné následky.

Hlavní benefity zinku

1. Podpora imunitního systému

Zinek je známý jako silný imunitní booster. Stimuluje produkci bílých krvinek a zvyšuje obranyschopnost těla proti virům a bakteriím. Suplementace zinkem byla prokázána jako účinná při snižování délky a závažnosti nachlazení. Bez dostatečné hladiny zinku je imunitní systém oslabený a tělo je náchylnější k nemocem.

2. Zinek a zdraví pokožky

Zinek má klíčový význam pro zdraví pokožky, jelikož se podílí na regeneraci kůže. Často je používán v přípravcích proti akné díky svým protizánětlivým vlastnostem a schopnosti regulovat mazové žlázy. Zinek také podporuje obnovu kožních buněk, čímž přispívá ke zdravé a čisté pleti.

zdravá_pokožka

3. Hormonální rovnováha

Zinek je zásadní pro správnou funkci hormonálního systému, včetně produkce testosteronu a dalších pohlavních hormonů. Tento minerál hraje důležitou roli ve zdraví reprodukčního systému u mužů i žen a jeho nedostatek může vést k problémům s plodností, nepravidelnému menstruačnímu cyklu nebo snížené hladině testosteronu.

4. Syntéza DNA

Zinek je jedním z hlavních hráčů při syntéze DNA, což je nezbytné pro růst a opravu buněk. Bez zinku by buňky nedokázaly správně fungovat, což by vedlo k narušení mnoha tělesných funkcí, včetně hojení ran a růstu svalové hmoty.

5. Podpora metabolismu

Zinek se podílí na metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Tento minerál pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje správnou funkci štítné žlázy, což je důležité pro udržení energetické hladiny a správného spalování kalorií.

6. Normální stav kostí

Spolu se zinkem hrají důležitou roli v zdraví kostí další minerály jako vápník a hořčík. Zinek podporuje mineralizaci kostí a přispívá k jejich pevnosti a odolnosti. Je důležitý nejen pro růst kostí u dětí, ale také pro prevenci osteoporózy v pozdějším věku.

7. Normální stav zraku

Zinek se hromadí ve vysokých koncentracích v oku, kde podporuje zdraví sítnice a chrání zrak před poškozením volnými radikály. Dostatečná hladina zinku je spojena se sníženým rizikem vzniku očních problémů, jako je věkem podmíněná makulární degenerace.

zdravý_zrak

Jak poznat nedostatek zinku?

Nedostatek zinku se může projevovat různými příznaky, které jsou často nenápadné a snadno přehlédnutelné. Mezi běžné symptomy patří:

  • Oslabená imunita a častější nachlazení
  • Špatné hojení ran
  • Zhoršená kvalita kůže a vlasů (suchá pokožka, akné, vypadávání vlasů)
  • Únava a nedostatek energie
  • Zhoršený chuťový a čichový vjem

Nedostatek zinku je poměrně častý, zejména u lidí s omezeným příjmem zvířecích bílkovin, těhotných a kojících žen, starších osob a u těch, kteří mají různé zažívací problémy ovlivňující absorpci živin.

Zdroje zinku

Nejlepšími zdroji zinku jsou živočišné potraviny, ale i rostlinné zdroje mohou přispět k jeho příjmu:

  • Maso a vnitřnosti: Hovězí, vepřové, kuřecí a játra.
  • Mořské plody: Ústřice, krabi, krevety.
  • Mléčné výrobky: Sýry, mléko a jogurty.
  • Ořechy a semínka: Dýňová semínka, kešu ořechy.
  • Luštěniny: Cizrna, čočka, fazole.

Doplňky stravy

Pokud nejste schopni získat dostatek zinku z potravy, mohou vám pomoci doplňky stravy. Mezi nejčastější formy patří zinek chelát, zinek glukonát nebo zinek pikolinát, které se dobře vstřebávají a mají vysokou biologickou dostupnost. Suplementace zinku je často doporučována během období zvýšené fyzické zátěže, oslabené imunity nebo při projevech jeho nedostatku.

Je důležité dodržovat doporučené dávkování, protože nadměrný příjem zinku může vést k nežádoucím účinkům, jako je nevolnost, snížená absorpce mědi a narušení imunitní funkce.

Jaké zinky máme u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/zinek/

Shrnutí o zinku

Zinek je pro tělo nepostradatelný minerál, který podporuje široké spektrum tělesných funkcí, od imunity přes hormonální rovnováhu až po zdraví pokožky a kostí. Jeho nedostatek může vést k řadě zdravotních problémů, proto je důležité dbát na dostatečný příjem zinku ze stravy nebo doplňků. Nezapomeňte zinek zařadit do své denní rutiny, ať už formou vyváženého jídelníčku nebo cílené suplementace, abyste mohli naplno využít všech jeho přínosů pro zdraví.

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23493534/
  2. https://www.researchgate.net/publication/26289013_Haase_H_Rink_L_The_immune_system_and_the_impact_of_zinc_during_aging_Immun_Ageing_6_9
  3. https://jn.nutrition.org/article/S0022-3166(22)09190-8/pdf

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/ktere-tuky-jsou-zdrave-a-proc-tvori-nezbytnou-cast-naseho-jidelnicku/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bcaa--co-to-je-a-proc-byste-je-meli-zaradit-do-sveho-jidelnicku/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/kolagen-na-miru--jak-vybrat-ten-nejucinnejsi-pro-vase-zdravi/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnich-forem-vitaminu-skupiny-b-2/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jake-vitaminy-a-mineraly-jsou-pro-telo-nezbytne-a-v-jakych-potravinach-je-najit/