Bojujete se stresem? Zkuste Ashwagandhu!

Představte si, že existuje bylina, která vám může pomoci snižovat stres, zlepšit kvalitu spánku, podpořit vaše fyzické výkony a dokonce posílit imunitu. Ne, není to kouzelná pilulka, ale starodávná bylina, která se používá v tradiční indické medicíně tisíce let. Dámy a pánové, seznamte se s ashwagandhou, často nazývanou jako indický ženšen. Připravte se na dobrodružství ve světě adaptogenů a objevte, proč by ashwagandha měla být součástí vašeho zdravého životního stylu.

ašvaganda_rostlina

Co je Ashwagandha?

Ashwagandha, známá také jako „ašvaganda“ je jednou z nejdůležitějších bylin v ajurvédě, tradičním indickém systému medicíny. Její botanický název je Withania somnifera a často se jí říká „indický ženšen“ pro její energizující a posilující účinky. Ashwagandha je klasifikována jako adaptogen, což znamená, že pomáhá tělu lépe se přizpůsobit stresovým situacím a podporuje celkové zdraví.

Tato bylinka je známá především díky svým kořenům, které obsahují látky zvané withanolidy. Tyto sloučeniny mají řadu biologických účinků, včetně protizánětlivých, antioxidačních a antistresových vlastností. Ashwagandha se obvykle užívá ve formě prášku, kapslí nebo extraktu.

Zdravotní přínosy Ashwagandhy

Ashwagandha je malý zázrak přírody, který může mít řadu pozitivních účinků na vaše zdraví. Zde je několik hlavních přínosů, které by vás mohly zaujmout:

1. Redukce stresu a úzkosti

Stres je běžnou součástí života, ale jeho dlouhodobé působení může vést k vážným zdravotním problémům. Ashwagandha je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají tělu lépe zvládat stres. Studie ukazují, že pravidelné užívání ashwagandhy může snížit hladinu kortizolu, stresového hormonu, což přispívá k lepšímu zvládání stresových situací a pocitu klidu.

žádný_stress

2. Zlepšení kvality spánku

Problémy se spánkem mohou negativně ovlivnit zdraví a kvalitu života. Ashwagandha má uklidňující účinky, které pomáhají zlepšit kvalitu spánku a zkrátit dobu usínání. Je ideálním přírodním prostředkem pro ty, kteří bojují s nespavostí nebo častým probouzením během noci.

3. Podpora imunitního systému

Imunitní systém je klíčový pro obranu těla proti nemocem. Ashwagandha obsahuje withanolidy, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Tyto složky pomáhají posilovat imunitní systém, zvyšovat odolnost vůči infekcím a urychlovat zotavení.

4. Zvýšení fyzického výkonu a svalové síly 

Ashwagandha je skvělým doplňkem stravy pro sportovce a fitness nadšence. Podporuje zvýšení vytrvalosti, svalové síly a urychluje regeneraci po fyzické zátěži. Díky svým vlastnostem může ashwagandha přispět k lepším sportovním výkonům a rychlejšímu zotavení po tréninku.

5. Podpora duševního zdraví a paměti

Ashwagandha je tradičně používána k podpoře kognitivních funkcí, jako je paměť a koncentrace. Studie naznačují, že může mít ochranné účinky na mozek, což může přispět k prevenci neurodegenerativních onemocnění. Její adaptogenní vlastnosti zároveň pomáhají zlepšit celkové duševní zdraví a odolnost vůči stresu.

Jak Ashwagandhu užívat?

Pokud jste se rozhodli zařadit ashwagandhu do svého života, možná se ptáte, jak začít. Zde je několik tipů, jak správně užívat ashwagandhu:

  • Ashwagandha prášek: Tento prášek je nejběžnější formou ashwagandhy. Můžete jej smíchat s teplým mlékem, přidat do smoothie nebo rozmíchat ve vodě. Obvyklé dávkování se pohybuje od 300 do 500 mg dvakrát denně.
  • Kapsle nebo tablety: Pokud nemáte rádi chuť prášku, kapsle jsou skvělou alternativou. Opět platí, že obvyklé dávkování je 300-500 mg denně.
  • Extrakt: Koncentrovaný extrakt může být účinnější, ale také silnější, takže s ním začínejte opatrně a konzultujte dávkování s odborníkem. Vyzkoušejte Natios Ashwagandha Extract, který nabízí vysoce účinný extrakt v pohodlné formě veganských kapslí. 

Při užívání ashwagandhy je důležité sledovat své tělo a postupně přidávat dávky, abyste zjistili, co vám nejlépe vyhovuje.

ašvaganda_prášek

Vedlejší účinky

I když je ashwagandha obecně považována za bezpečnou, existují určité situace, kdy by její užívání mohlo být problematické:

  • Trávicí potíže: Někteří lidé mohou zažít nevolnost, průjem nebo žaludeční křeče, zejména při vyšších dávkách.
  • Snížení krevního tlaku: Ashwagandha může snižovat krevní tlak, což může být problematické pro osoby s nízkým tlakem nebo užívající léky na tlak.
  • Interakce s léky: Může ovlivnit účinnost léků na štítnou žlázu, cukrovku nebo sedativ. Konzultace s lékařem je v těchto případech nezbytná.
  • Těhotenství a kojení: Ashwagandha se nedoporučuje během těhotenství kvůli možnému riziku stimulace dělohy. I při kojení je vhodné být opatrná.
  • Autoimunitní onemocnění: Osoby s autoimunitními chorobami by měly být opatrné, protože ashwagandha může stimulovat imunitní systém.

Vždy je lepší konzultovat užívání ashwagandhy s odborníkem, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte léky.

Celebrity, které milují Ashwagandhu

Závěrečné doporučení

Ashwagandha je bezpochyby jednou z nejvýznamnějších bylin v ajurvédské medicíně, a to díky svým širokým zdravotním přínosům. Ať už hledáte přírodní způsob, jak zvládat stres a úzkost, zlepšit kvalitu spánku nebo podpořit fyzický výkon, ashwagandha by mohla být tou správnou volbou pro vás. Jak ukazují mnohé zkušenosti s ashwagandhou, její pravidelné užívání může mít pozitivní vliv na celkové zdraví a pohodu. Nezapomeňte však, že je vždy dobré začít s nižšími dávkami a sledovat, jak vaše tělo reaguje. A pokud máte jakékoli pochybnosti, poraďte se s odborníkem, aby vám pomohl najít nejlepší ashwagandhu pro vaše potřeby.

Jaké formy Ashwagandhy u nás najdete?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-ashwagandha-extract--5000-mg--extra-strength--90-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-bio-ashwagandha-prasek--100-g/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/sportovni-vyziva/ashwagandha--asvaganda-vitanie-bylinne-kapky--tinktura--50-ml/

Zdroje

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-953/ashwagandha
  2. https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha
  3. https://examine.com/supplements/ashwagandha/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jakymi-prostredky-posilit-svou-imunitu-v-dobe--kdy-je-to-nejvice-potreba/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/proc-je-uzivani-macy-tak-prospesne/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/zdravotni-prinosy-houby-reishi/