Chaga - Houba známá také jako Dar od Boha

Chaga, známá také jako sibiřská čaga nebo rezavec šikmý, je houba, která si získala pověst „Daru od Boha“. Tato tmavá, drsná houba, rostoucí na břízách v chladných oblastech, je bohatá na bioaktivní látky, které podporují zdraví a vitalitu. V tradiční medicíně je používána již po staletí, ale co ji činí tak jedinečnou a proč byste ji měli zařadit do svého života? Pojďme si o Chaze říci více!

chaga-čaj

Co je Chaga

Chaga (Inonotus obliquus) neboli rezavec šikmý, je parazitická houba, která roste především na břízách v severních oblastech, jako je Sibiř, Skandinávie a Kanada. Na první pohled může Chaga vypadat jako kus spáleného dřeva, ale uvnitř skrývá bohatství bioaktivních sloučenin. Chaga je známá pro své mimořádné antioxidační vlastnosti a je považována za jednu z nejsilnějších léčivých hub na světě.

Tradiční využití

Chaga má dlouhou historii používání v tradiční medicíně, zejména v Rusku, Číně a severských zemích. Na Sibiři ji domorodci nazývají „Dar od Boha“ nebo „Krev břízy“ a používali ji jako přírodní lék na různé zdravotní problémy, včetně žaludečních potíží, zánětů a na podporu dlouhověkosti. Tradičně se Chaga konzumovala jako čaj nebo odvar a byla považována za elixír zdraví a síly.

Jak Chaga pomáhá tělu zvládat stres

Jedním z fascinujících účinků Chagy je její schopnost působit jako adaptogen. Adaptogeny jsou látky, které pomáhají tělu lépe zvládat stres a obnovit rovnováhu. Chaga podporuje hormonální rovnováhu a snižuje hladinu stresových hormonů, jako je kortizol. Díky tomu může Chaga pomoci zmírnit úzkost, zlepšit náladu a zvýšit odolnost těla vůči stresovým situacím. Zkrátka, pokud se cítíte pod tlakem, Chaga může být vaším přírodním spojencem.

Zdravotní benefity Chagy

1. Posílení imunitního systému

Chaga je bohatá na betaglukany, které jsou známé pro své imunomodulační účinky. Betaglukany pomáhají aktivovat imunitní buňky, jako jsou makrofágy a NK buňky (natural killer), které bojují proti infekcím a chrání tělo před patogeny.

2. Silné antioxidační účinky

Chaga je doslova nabitá antioxidanty, jako jsou polyfenoly, flavonoidy a melanin, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Díky tomu pomáhá zpomalovat proces stárnutí, zlepšuje zdraví pokožky a snižuje riziko vzniku chronických onemocnění spojených s oxidačním stresem. Antioxidační kapacita Chagy je několikanásobně vyšší než u běžných superpotravin, jako jsou borůvky nebo zelený čaj.

chaga-houba-prášek

3. Podpora trávení a zdraví střev

Chaga má pozitivní vliv na trávicí systém, podporuje zdraví střev a pomáhá při trávení. Díky prebiotickým vlastnostem podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech, což zlepšuje vstřebávání živin a celkovou imunitu. Navíc může pomoci zmírnit zažívací potíže, jako jsou nadýmání a pálení žáhy.

4. Podpora kardiovaskulárního zdraví

Chaga pomáhá snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a podporuje zdraví srdce. Díky svým protizánětlivým účinkům může také přispět ke snížení rizika vzniku srdečních chorob a vysokého krevního tlaku.

Chaga může pomoci i při cukrovce snížením hladiny cukru v krvi. Obsahuje speciální cukry zvané polysacharidy, které dokážou v těle zpomalit odbourávání sacharidů. To zabraňuje tomu, aby hladina cukru v krvi po jídle příliš stoupla.

Bezpečnost užívání

Chaga je obecně považována za bezpečnou pro většinu lidí, ale jako u každého doplňku je důležité dodržovat doporučené dávkování. Osoby užívající léky na ředění krve nebo s autoimunitními onemocněními by měly užívání Chagy konzultovat s lékařem. 

Recepty a nápady na zařazení Chagy do stravy

Chagu můžete zařadit do své stravy několika způsoby, od jednoduchého čaje až po kreativní kulinářské experimenty:

  • Chaga čaj: Tradiční způsob užívání, kdy se sušená Chaga vaří ve vodě a pije jako odvar. Má jemnou, zemitou chuť, která se skvěle hodí s medem a citronem.
  • Prášek do smoothies: Přidejte prášek z Chagy do svých oblíbených smoothies pro extra dávku antioxidantů.
  • Tinktura: Kapky Chagy v tinktuře jsou snadným způsobem, jak získat všechny benefity této houby během rušného dne.

Nebo lze jednoduše vyhledat Chagu ve formě kapslí:

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-chaga-extract--500-mg--40--polysaccharides--90-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-chaga-mushroom--rezavec-sikmy--400-mg--60-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/mycomedica-chaga-extract--500-mg--90-rostlinnych-kapsli/

Proč vyzkoušet „Dar od Boha“

Chaga není jen obyčejnou houbou, je to skutečný dar od přírody, který může přinést široké spektrum zdravotních benefitů. Od posílení imunity přes ochranu jater až po podporu celkové vitality, Chaga nabízí mnoho důvodů, proč ji zařadit do své každodenní rutiny. Její adaptogenní vlastnosti a silné antioxidační účinky z ní dělají ideálního spojence v boji proti stresu, stárnutí a civilizačním nemocem.

Zdroje:

  1. https://www.scirp.org/reference/referencespapers
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588653/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/proc-se-reishi-prezdiva-houba-nesmrtelnosti/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jaka-tajemstvi-skryva-houba-cordyceps/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-posilit-imunitu-v-dobe-kdy-je-to-nejvice-potreba/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-hormonalni-nerovnovaha-ovlivnuje-vase-telo-i-mysl/