Co je PMS a jak si s ním poradit?

Byla jste někdy v situaci, kdy jste si uvědomila, že několik dní před menstruací se vaše nálada mění rychleji než počasí v dubnu? Nebo jste najednou měla neodolatelnou chuť na čokoládu a přitom jste se cítila pod psa? Pokud ano, nejste sama. Premenstruační syndrom, známý také jako PMS, je něco, s čím se potýká mnoho žen. Je to záhadný a často nepochopený stav, který může ovlivnit jak vaše tělo, tak vaši mysl. V tomto článku se podíváme na to, co to vlastně PMS je, jaké má příznaky a jak si s ním můžete efektivně poradit.

špatná_nálada_a_bolest_břicha_žena

Co je to PMS?

Premenstruační syndrom neboli PMS, je soubor fyzických a emocionálních příznaků, které se objevují během luteální fáze menstruačního cyklu – tedy mezi ovulací a začátkem menstruace. Možná jste si všimla, že v těchto dnech se cítíte jinak než obvykle. To není náhoda. Hormonální změny, ke kterým v této době dochází, mohou ovlivnit váš fyzický i psychický stav. A zatímco některé ženy zažívají pouze mírné nepříjemnosti, pro jiné může být PMS skutečnou výzvou.

Příznaky a příčiny PMS

Příznaky PMS mohou být stejně rozmanité jako ženy samy. Některé z vás mohou zažít pouze lehkou změnu nálady, zatímco jiné se potýkají s širokou škálou fyzických a emocionálních obtíží. Zde je přehled nejčastějších příznaků, které můžete pociťovat:

Fyzické příznaky

  • Bolest podbřišku: Tyto nepříjemné pocity mohou být pro vás velmi obtěžující a často vás mohou vyřadit z běžného fungování.
  • Citlivá prsa: Možná jste zaznamenala, že vaše prsa jsou před menstruací citlivější a mohou být dokonce bolestivá na dotek.
  • Nadýmání: Pocit nafouknutí je běžný během PMS, a to hlavně díky zadržování vody ve vašem těle.
  • Akné: Změny v hormonálních hladinách mohou vést k výskytu akné, i když se s ním normálně nemusíte potýkat.
  • PMS průjem: Možná jste si všimla, že vaše trávení se před menstruací mění, což může vést k průjmu nebo naopak zácpě.

náladová_žena

Emocionální příznaky

  • Úzkost a podrážděnost: V období před menstruací se můžete cítit více nervózní nebo podrážděná než obvykle.
  • Náladovost: Rychlé střídání nálad, kdy se cítíte nejdřív na vrcholu světa a vzápětí byste nejradši plakala, může být běžným jevem.
  • Snížená energie: Únava a vyčerpání vás mohou provázet několik dní před menstruací.

Příčiny PMS jsou primárně hormonální. Vaše tělo prochází během menstruačního cyklu významnými změnami v hladinách estrogenu a progesteronu, což může vést k výše uvedeným příznakům. Kromě hormonů může hrát roli i stres, který může vaše příznaky ještě více zhoršit.

Jak zvládat PMS

PMS může být náročným obdobím, ale není nutné se jím nechat zcela ovládnout. Místo toho můžete podniknout několik jednoduchých kroků, které vám pomohou cítit se lépe a udržet kontrolu nad svým tělem i emocemi. Zde je několik praktických tipů, které vám mohou pomoci:

  • Cvičení: Možná jste slyšela, že cvičení je dobré pro vaši fyzickou kondici, ale věděla jste, že může také pomoci zmírnit příznaky PMS? Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje hladinu endorfinů, které působí jako přírodní lék na úzkost a bolest.
  • Vyvážená strava: Zahrnutí zdravých potravin, jako jsou ovoce, zelenina a celozrnné produkty, může pomoci stabilizovat vaše hormonální hladiny. Snažte se také omezit sůl, cukr a kofein, které mohou zhoršit nadýmání a podrážděnost.
  • Spánek: Dostatek kvalitního spánku je zásadní pro zvládnutí PMS. Pokud nespíte dostatečně, může to zhoršit vaši náladovost a únavu.
  • Relaxace: Naučte se relaxační techniky, jako je meditace, hluboké dýchání nebo jóga. Tyto techniky vám mohou pomoci snížit stres a zlepšit celkovou pohodu.
  • Léky a doplňky stravy: Pokud jsou vaše příznaky velmi silné, zvažte konzultaci s lékařem o možných lécích nebo doplňcích stravy, které mohou pomoci zmírnit bolest a další nepříjemnosti.

zena_v_ruzovem_meditace

Přírodní metody a doplňky stravy

Někdy se může zdát, že nejlepší lék na PMS je vana plná čokolády, ale existují i účinnější a zdravější metody, jak zmírnit příznaky. Tady je několik přírodních řešení, která můžete vyzkoušet:

  • Bylinky: Některé bylinky, jako je heřmánek nebo třezalka, mohou pomoci uvolnit napětí a zlepšit náladu.
  • Drmek obecný: Tato bylina je známá svou schopností vyrovnávat hormonální hladiny a zmírňovat příznaky PMS, jako jsou citlivá prsa a podrážděnost.
  • Hořčík: Tento minerál může být vaším spojencem při zmírňování křečí v podbřišku a zlepšování nálady.
  • Vitamín B6: Pokud trpíte citlivostí prsou, nadýmáním nebo úzkostí, vitamín B6 může být užitečný doplněk stravy.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Nacházejí se v rybách a mohou pomoci snížit zánět a zmírnit bolest.

Shrnutí

PMS může být výzvou, ale neznamená to, že musíte trpět v tichosti. S několika změnami ve vašem životním stylu a s použitím přírodních metod můžete zmírnit jeho příznaky a cítit se lépe. Každá žena je jedinečná, a proto je důležité najít metody, které fungují právě pro vás. Až se příště objeví PMS, budete připravena ho přivítat s úsměvem a možná i s trochou čokolády. Buďte na sebe laskavá a pamatujte, že si zasloužíte cítit se dobře, každý den.

Zdroje

  1. https://orwh.od.nih.gov
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20376787
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9132-premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd

Jaké doplňky stravy na zmírnění PMS u nás najdete?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-chasteberry-fruit--drmek--vitex-400-mg--120-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/natios-magnesium-bisglycinate-1000-mg-b6-90-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/swanson-p-5-p-koenzymovany-vitamin-b6--20-mg--60-kapsli/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/elementarni-forma-horciku--vite-kolik-horciku-skutecne-doplnujete/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnich-forem-vitaminu-skupiny-b-2/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/akne-pod-kontrolou--jake-doplnky-stravy-skutecne-funguji/