Co znamená BIO a proč ho upřednostňovat?

BIO, organické, eko… určitě jste se s těmito pojmy setkali při nákupech nebo v diskusích o zdravé výživě a životním prostředí. Ale co to vlastně znamená? Proč jsou BIO produkty považovány za lepší? A je vůbec rozdíl mezi BIO a konvenčními potravinami tak zásadní? V tomto článku se podíváme na to, co opravdu znamená BIO, proč si vybírat biopotraviny a na co si při jejich nákupu dát pozor.

žena-nákup-bio-potravin

Co znamená BIO

BIO neboli organické produkty jsou potraviny, které byly vypěstovány nebo vyrobeny bez použití syntetických chemikálií, jako jsou pesticidy, herbicidy a umělá hnojiva. BIO produkty nesmí být geneticky modifikované (GMO) a zvířata chovaná v ekologickém zemědělství nejsou krmena růstovými hormony ani antibiotiky. Kromě toho se při jejich produkci dbá na udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. BIO potraviny často obsahují vyšší množství živin a až o 60 % antioxidantů, což potvrzují i některé studie.

Co je na konvenčním zemědělství špatně

Pesticidy, herbicidy a umělá hnojiva, běžně používané v konvenčním zemědělství, mají několik negativních dopadů na zdraví i životní prostředí. Pesticidy a herbicidy, které jsou navrženy k likvidaci škůdců a plevelů, mohou zanechávat rezidua na potravinách, které konzumujeme. Dlouhodobá expozice těmto chemikáliím byla spojována s různými zdravotními problémy.

Umělá hnojiva, která se používají k podpoře rychlého růstu plodin, mohou vést k degradaci půdy a ke snížení její přirozené úrodnosti. Navíc, nadměrné používání těchto hnojiv může způsobit eutrofizaci vodních toků, což vede k růstu škodlivých řas a zhoršení kvality vody. Celkově vzato, přestože tyto chemikálie mohou zvyšovat zemědělskou produktivitu, jejich dlouhodobé účinky představují významné riziko pro zdraví lidí a životní prostředí. Z tohoto důvodu se ekologické zemědělství, které se vyhýbá používání těchto látek, stává stále důležitější alternativou.

blond-žena-v-kuchyni-s-nákupem

Jak poznat BIO produkt

Na první pohled může být složité rozeznat BIO produkt od běžného, pokud nemáte k dispozici potřebné informace. Naštěstí existují určité certifikáty a označení, které vám pomohou vybrat skutečně organické potraviny. Běžným a viditelným poznávacím znamením je ekoznačka (pro ČR nebo EU).

Jednoduše, pokud je na obalu napsáno BIO, můžete tomu věřit. A to proto, že každá potravina, která na obale uvede slovo BIO či jiný odkaz, musí být zkontrolována příslušnou organizací. Certifikační organizace na potraviny po provedené kontrole se označují kódem. Česká certifikační organizace má v kódu vždy zkratku CZ.

Kód pak může vypadat například tak jako na našich NATIOS potravinách (CZ-BIO-002). Samozřejmě ale v obchodních řetězcích najdete produkty, které se jako bio jen tváří. Většinou to jsou potraviny, které v názvu nesou slova jako „přírodní“, „natur“ a jiná synonyma. Na tyto produkty by si kupující měl dát pozor a vždy se pečlivě podívat, co vlastně kupuje.

Bio certifikát BIO_produkt_eko_zemedelstvi_barevne

Proč si vybírat BIO produkty

Výběr BIO potravin má několik významných výhod, a to nejen pro vaše zdraví, ale i pro životní prostředí. Zde jsou některé důvody, proč byste měli sáhnout po biopotravinách:

  • Vyšší obsah živin: Organické potraviny často obsahují více vitamínů, minerálů a antioxidantů než jejich konvenční protějšky. BIO plodiny mohou mít vyšší obsah vitamínu C, hořčíku, železa a fosforu.
  • Žádná chemie: BIO produkty nejsou ošetřovány syntetickými pesticidy, což znamená, že do vašeho těla dostáváte méně chemikálií, které mohou mít dlouhodobě negativní vliv na zdraví.
  • Lepší chuť: Mnoho lidí tvrdí, že BIO produkty mají lepší a intenzivnější chuť. To může být způsobeno tím, že jsou pěstovány přirozeně a bez použití umělých růstových látek.
  • Podpora udržitelného zemědělství: Koupí BIO produktů podporujete ekologické zemědělství, které dbá na udržitelnost a ochranu přírody. To zahrnuje zdravější půdu, menší erozi a nižší znečištění vod.

Na co si dát pozor

I když jsou BIO produkty skvělou volbou, existuje několik věcí, na které byste si měli dát pozor. BIO potraviny bývají často dražší než konvenční. Je to způsobeno vyššími náklady na produkci a menšími výnosy. Pokud máte omezený rozpočet, zaměřte se na klíčové produkty, jako je ovoce a zelenina, kde je přínos BIO největší. Upřednostňujte lokální BIO produkty, které mají menší ekologickou stopu díky kratší přepravě. Navíc podporujete místní farmáře. Největším chytákem jsou ale produkty označené jako "přírodní" nebo "zdravé", které nemusí být skutečně BIO. Vždy hledejte oficiální BIO certifikaci.

V čem je ekologické zemědělství jiné

Ekologické zemědělství je zaměřeno na udržitelnost a minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí. Na rozdíl od konvenčního zemědělství, které často využívá chemikálie a intenzivní metody, se ekologické zemědělství soustředí na:

  • Přírodní hnojiva: Používají se komposty, hnůj a zelené hnojení místo syntetických hnojiv.
  • Ochrana biologické rozmanitosti: Ekologické farmy často využívají metody jako je střídání plodin, aby zachovaly zdraví půdy a podporovaly biodiverzitu.
  • Žádná genetická modifikace: Ekologické zemědělství nepoužívá geneticky modifikované organismy (GMO).
  • Lepší životní podmínky zvířat: Zvířata na BIO farmách mají lepší životní podmínky, větší prostor a přirozenější stravu.

To vše přispívá k ochraně životního prostředí a k produkci zdravějších a výživnějších potravin.

starší-farmář-na-poli

Placebo nebo součást zdravého životního stylu

BIO produkty jsou více než jen módní trend. Nabízejí vyšší obsah živin, méně chemikálií a lepší chuť, přičemž zároveň podporují ekologické zemědělství a udržitelnost. Pokud vám záleží na zdravé stravě (se kterou vám rádi pomůžeme) a na životním prostředí, stojí za to investovat do biopotravin. Pamatujte však, že ne všechny "zdravé" produkty jsou skutečně BIO – vždy se ujistěte, že hledáte certifikaci a vybíráte zodpovědně.

Slavné osobnosti, které podporují BIO produkty

BIO produkty nejsou jen volbou pro nadšence zdravé výživy, jsou také oblíbené mezi slavnými osobnostmi, které propagují ekologický životní styl a udržitelnost. Zde jsou některé celebrity, které se otevřeně hlásí k podpoře BIO produktů:

  • Gwyneth Paltrow – herečka a zakladatelka wellness značky Goop, je dlouholetou propagátorkou zdravé výživy a BIO produktů. Paltrow podporuje organické potraviny jako součást holistického přístupu k zdraví a často zdůrazňuje důležitost výběru potravin bez pesticidů a umělých přísad. Na své platformě Goop nabízí produkty a recepty, které kladou důraz na ekologické zemědělství a udržitelnost. (https://goop.com/)
  • Leonardo DiCaprio – herec a environmentální aktivista, je hlasitým zastáncem ochrany životního prostředí a udržitelnosti, včetně podpory BIO produktů. DiCaprio využívá svůj vliv k propagaci ekologického zemědělství a udržitelného životního stylu. Jeho nadace se zaměřuje na projekty, které podporují ochranu přírody a snižování ekologického dopadu, včetně podpory ekologických zemědělských praktik. (https://globalgreen.org/directory/listing/leonardo-dicaprio-foundation/)

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4141693/
  2. https://www.fao.org/organicag/oa-faq/oa-faq1/en/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-kokosovy-olej-superpotravinou/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/kakao--superpotravina-plna-zdravi--kterou-si-zamilujete/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jakymi-prostredky-posilit-svou-imunitu-v-dobe--kdy-je-to-nejvice-potreba/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-hormonalni-nerovnovaha-ovlivnuje-vase-telo-i-mysl/