Fáze spánku: Co se děje, když spíme?

Když se večer uložíme do postele, náš den ještě nekončí. Naopak – v noci se odehrává fascinující série událostí, které mají na naše zdraví zásadní vliv. Proč spíme? Co se vlastně děje v našem mozku, když se pohroužíme do říše snů? A proč je zdravý spánek tak důležitý? Odpovědi na tyto otázky najdeme v různých fázích spánku, které společně tvoří komplexní spánkové cykly.

spící_muž_tmavé_prostředí

Co se děje, když spíme?

Spánek není jen časem odpočinku. Během spánku naše tělo provádí nespočet důležitých úkolů – regeneruje tkáně, posiluje imunitní systém, ale hlavně se stará o náš mozek. Mozek během spánku přehrává a zpracovává informace, které jsme získali během dne, což je klíčové pro naši paměť a učení. Spánek je zkrátka dobou, kdy naše tělo a mysl nabírají nové síly na další den.

Fáze NREM spánku

Spánek je rozdělen do dvou hlavních kategorií: NREM (non-rapid eye movement) a REM (rapid eye movement) spánku. NREM spánek se skládá ze čtyř fází, které se postupně prohlubují.

    1. Fáze 1: Tato fáze je jakýmsi přechodem mezi bděním a spánkem. Je to lehký spánek, při kterém se začínají zpomalovat naše mozkové vlny. Během této fáze může být člověk snadno probuzen, protože tělo se teprve začíná uvolňovat.
    2. Fáze 2: V této fázi se tělo začíná připravovat na hlubší spánek. Teplota těla klesá, srdeční tep se zpomaluje a mozkové vlny jsou ještě pomalejší. Tato fáze představuje přibližně polovinu celkové doby spánku.
    3. Fáze 3 a 4: Zde se dostáváme do nejhlubšího spánku. Tělo je kompletně uvolněné, dýchání a tep jsou na nejnižší úrovni. Tento hluboký spánek je nesmírně důležitý pro fyzickou obnovu těla. Právě v této fázi probíhá nejvíce regenerace svalů a tkání. Během této hluboké fáze NREM spánku se také nejvíce tvoří melatonin, hormon spánku, který reguluje spánkový cyklus a podporuje celkovou kvalitu spánku.

REM spánek

REM fáze spánku je, jak už název napovídá, charakterizována rychlými pohyby očí. Je to doba, kdy se nám zdají sny, a mozková aktivita se v této fázi velmi podobá bdělému stavu. Tato fáze spánku je klíčová pro naši psychickou regeneraci. Mozek zpracovává emoce a zážitky z celého dne, což je důležité pro naši emoční rovnováhu.

Klíčové charakteristiky REM fáze:

  • Mozková aktivita je vysoká.
  • Dochází k rychlým pohybům očí.
  • V této fázi se nejčastěji zdají sny.
  • Svaly těla jsou dočasně paralyzovány, což zabraňuje fyzickému reagování na sny.

REM spánek je také důležitý pro konsolidaci paměti. Nedostatek REM spánku může vést k problémům s učením a pamětí, což ukazuje, jak zásadní tato fáze je.

spící_muž_maska_na_oči

Cykly spánku

Spánek není lineární proces, ale skládá se z několika cyklů, které se opakují po celou noc. Každý cyklus trvá přibližně 90 minut a zahrnuje jak NREM, tak REM fáze. V průběhu noci se jednotlivé fáze mění – první cykly obsahují více hlubokého spánku, zatímco pozdější cykly zahrnují delší REM fáze.

Pro zdravý spánek je důležité, aby naše tělo prošlo všemi těmito cykly. Pokud nás něco vyruší, když jsme ve fázi hlubokého spánku nebo REM fáze, můžeme se cítit po probuzení neodpočatí a rozladění.

Význam jednotlivých fází spánku

Každá fáze spánku má svůj význam a dohromady tvoří komplexní mechanismus, který udržuje naše tělo a mysl ve zdraví.

  • Hluboký spánek (fáze 3 a 4) je klíčový pro fyzickou obnovu těla. Zde dochází k regeneraci svalů, růstu tkání a posílení imunitního systému.
  • REM fáze je zase zásadní pro mentální a emoční zdraví. V této fázi se zpracovávají emoce a zážitky, což je klíčové pro udržení psychické rovnováhy.

Když máme dostatek obou těchto fází, cítíme se ráno svěží a plní energie. Naopak, pokud trpíme nedostatkem REM spánku nebo hlubokého spánku, můžeme zažít problémy s koncentrací, pamětí a celkovým zdravím.

Shrnutí

Spánek je mnohem víc než jen pasivní odpočinek. Je to doba, kdy naše tělo a mysl prochází řadou důležitých procesů, které jsou nezbytné pro naše fyzické i psychické zdraví. Každá fáze spánku – od lehkého spánku přes hluboký spánek až po REM fázi – má svůj specifický význam. Proto je důležité věnovat spánku dostatek času a kvality.

Když si příště půjdete lehnout, nezapomeňte, že každý okamžik spánku je investicí do vašeho zdraví. Takže zhasněte světla, zavřete oči a nechte své tělo a mysl dělat to, co umí nejlépe – regenerovat a obnovovat se, zatímco vy klidně spíte.

Zdroje

  1. https://www.sleepfoundation.org/stages-of-sleep
  2. https://www.health.harvard.edu/topics/sleep
  3. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-what-are-the-stages-of-sleep/
  4. https://www.ninds.nih.gov/health-information/public-education/brain-basics/brain-basics-understanding-sleep

Jaké produkty na podporu spánku u nás najdete?

Pro ty, kteří bojují se špatným spánkem, nabízíme široký výběr produktů, které mohou přispět k lepšímu spánku. Nejlepší hořčík na podporu spánku je často vnímán jako klíčový prvek pro relaxaci, a právě Magnesium pro spánek patří mezi naše nejoblíbenější doplňky. Doporučuje se užívat hořčík před spaním, aby se tělo lépe uvolnilo a připravilo na odpočinek. Dalším oblíbeným produktem je Ashwagandha před spaním, která podporuje klidný a nerušený spánek díky svým adaptogenním vlastnostem. 

 

##KATEGORIE##4 https://www.natima.cz/spanek/ 

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem--zkuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/elementarni-forma-horciku--vite-kolik-horciku-skutecne-doplnujete/