Houba Lion's Mane: Přírodní neurologický zázrak?

Lion’s Mane, neboli korálovec ježatý (Hericium erinaceus), je houba, která na první pohled připomíná lví hřívu. Tato nevšední houba se však pyšní něčím víc než jen zajímavým vzhledem – jedná se o superpotravinu, která má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, zejména na mozek a nervový systém. Proč je Lion’s Mane tak unikátní, jaké benefity nabízí a proč byste měli tuto houbu vyzkoušet? Pojďme se na to podívat!

lions-mane-houba-na-dlani

Historie a tradiční využití Lion’s Mane

Korálovec ježatý má dlouhou historii užívání, zejména v tradiční čínské medicíně a japonské kuchyni, kde je známý pod názvem „Yamabushitake“. Používal se nejen jako pochoutka, ale především jako lék na zlepšení paměti, soustředění a na podporu dlouhověkosti. V minulosti byla tato houba oblíbená u buddhistických mnichů, kteří ji užívali pro lepší meditaci a klidnou mysl. Díky svým unikátním účinkům se Lion’s Mane stal houbou, která má své místo nejen na talíři, ale i v moderní medicíně.

Účinné látky a bioaktivní složky

  • Hericenony a erinaciny: Tyto sloučeniny jsou klíčové pro stimulaci produkce nervového růstového faktoru (NGF), který podporuje růst a regeneraci nervových buněk a mozkových tkání. Díky nim je Lion’s Mane považován za jednu z mála přírodních látek, které mají přímý vliv na mozek.
  • Betaglukany: Tyto polysacharidy jsou známé pro své silné imunomodulační účinky. Betaglukany podporují imunitní systém tím, že aktivují makrofágy a další buňky imunitního systému, což pomáhá tělu lépe bojovat s infekcemi a záněty.
  • Antioxidanty: Lion’s Mane obsahuje řadu antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Antioxidanty pomáhají snižovat oxidační stres, což zpomaluje stárnutí a snižuje riziko chronických onemocnění.
  • Polysacharidy: Kromě betaglukanů obsahuje Lion’s Mane i další polysacharidy, které mají prebiotické vlastnosti a podporují zdraví střev. Pomáhají vytvářet příznivé prostředí pro střevní mikroflóru, což je důležité pro trávení a celkové zdraví.

Tyto bioaktivní složky společně působí na různé aspekty zdraví, od podpory nervového systému až po imunitu a trávení. Právě jejich kombinace dělá z Lion’s Mane houbu s jedinečnými účinky, které stojí za to zařadit do každodenní stravy.

Zdravotní benefity Lion’s Mane

1. Podpora zdraví mozku a nervového systému

Jedním z největších benefitů Lion’s Mane je jeho schopnost podporovat zdraví mozku a nervového systému. Hericenony a erinaciny obsažené v této houbě stimulují růst a regeneraci nervových buněk, což může pomoci zlepšit paměť, koncentraci a celkovou kognitivní funkci. Studie naznačují, že Lion’s Mane může být prospěšný při léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba nebo Parkinsonova nemoc.

mozek-na-dlani-zdraví-mozku

2. Posílení imunitního systému

Betaglukany v Lion’s Mane podporují imunitní systém tím, že aktivují makrofágy – buňky, které bojují proti infekcím a patogenům. Pravidelná konzumace této houby může pomoci zlepšit obranyschopnost těla, snížit riziko onemocnění a podpořit rychlejší zotavení po nemoci.

3. Protizánětlivé účinky

Lion’s Mane má silné protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snižovat chronický zánět v těle. Tato schopnost je důležitá nejen pro prevenci zánětlivých onemocnění, ale také pro zmírnění příznaků již existujících stavů, jako je artritida nebo autoimunitní poruchy.

4. Podpora trávení a zdraví střev

Houba korálovec ježatý podporuje zdraví trávicího systému díky svým prebiotickým účinkům. Přispívá ke zdraví střevní mikroflóry, zlepšuje trávení a může pomoci při problémech, jako je žaludeční vřed nebo syndrom dráždivého tračníku. Tato houba zlepšuje celkové zdraví trávicího traktu a podporuje vstřebávání živin.

5. Antioxidační vlastnosti

Lion’s Mane je bohatý na antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a snižují oxidační stres v těle. To nejenže zpomaluje proces stárnutí, ale také chrání buňky před poškozením a přispívá k celkovému zdraví.

6. Podpora psychického zdraví

Lion’s Mane může pomoci snížit úzkost a deprese díky svým adaptogenním vlastnostem, které pomáhají tělu lépe se vyrovnávat se stresem. Studie naznačují, že tato houba může mít pozitivní vliv na náladu a celkovou pohodu, což z ní činí cenného pomocníka pro duševní zdraví.

V čem Lion’s Mane vyniká oproti jiným adaptogenům

Lion’s Mane vyniká mezi ostatními adaptogeny, jako jsou Reishi nebo Cordyceps, zejména díky svým neuroprotektivním účinkům. Zatímco ostatní adaptogeny mají také řadu přínosů, Lion’s Mane se zaměřuje přímo na podporu mozkových funkcí a nervového systému. Je to jediná houba, u které bylo prokázáno, že stimuluje produkci NGF, což ji činí jedinečnou v oblasti podpory neurologického zdraví. Navíc má také protizánětlivé a antioxidační účinky, což ji řadí mezi nejkomplexnější léčivé houby.

Jak zařadit Lion’s Mane do stravy

  • Přidejte do smoothies: Sušený prášek z Lion’s Mane je skvělý doplněk do ranního smoothie.
  • Použijte při vaření: Čerstvá houba může být přidána do omáček, polévek nebo restovaných pokrmů.
  • Vyzkoušejte tinkturu: Tinktury z Lion’s Mane jsou koncentrovanou formou, která se snadno dávkuje do nápojů.
  • Doplňky stravy: Kapsle s Lion’s Mane jsou ideální pro ty, kdo hledají pohodlný způsob suplementace.

Jaké Lion’s Mane máme u nás?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios--lion-s-mane-extract--500-mg--30--polysaccharides--90-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-bio-houba-lion-s-mane-mleta--koralovec-jezaty-100-g/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-full-spectrum-lion-s-mane-mushroom--koralovec-jezaty--500-mg-60-kapsli/

Potenciální vedlejší účinky a bezpečnost užívání

Lion’s Mane je obecně považován za bezpečný pro většinu lidí, ale je vždy dobré začít s nižšími dávkami a sledovat, jak na ni vaše tělo reaguje. U některých jedinců se mohou objevit mírné zažívací potíže nebo alergické reakce. Pokud užíváte léky, konzultujte užívání Lion’s Mane se svým lékařem, zejména pokud máte autoimunitní onemocnění nebo jiné zdravotní komplikace.

Proč stojí za to vyzkoušet Lion’s Mane?

Lion’s Mane je víc než jen další houbou na trhu – je to přírodní prostředek pro podporu mozkových funkcí, posílení imunity a celkové zlepšení zdraví. Její jedinečné složení, včetně hericenonů a erinacinů, ji řadí mezi nejúčinnější adaptogeny. Ať už hledáte způsob, jak zlepšit paměť, podpořit imunitu, nebo jen chcete zařadit do své stravy něco nového a zdravého, Lion’s Mane je skvělou volbou.

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26244378/
  2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21501201003735556#d1e350
  3. https://www.researchgate.net/publication/321969743_Neurological_Activity_of_Lion's_Mane_Hericium_erinaceus

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/chaga-houba-znama-take-jako-dar-od-boha/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/proc-se-reishi-prezdiva-houba-nesmrtelnosti/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jaka-tajemstvi-skryva-houba-cordyceps/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/je-kokosovy-olej-superpotravina/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/