Jak fungují pre-workouty?

Pokud jste někdy před tréninkem sáhli po nakopávači, víte, o čem je řeč. Ten pocit, když do sebe kopnete svůj pre-workout, a najednou se cítíte jako Hulk, který může zvednout celý svět, je k nezaplacení. Ale co vlastně pre-workouty jsou, jak fungují a proč byste je měli (nebo neměli) používat? Pojďme se podívat na to, jak pre-workouty zvyšují výkon, jaké složky jsou ty pravé a kdy je nejlepší je použít.

svalnatý-muž-záda-kouř

Co jsou pre-workouty?

Pre-workouty, neboli nakopávače, jsou doplňky stravy navržené tak, aby vám dodaly energii, sílu a výdrž před tréninkem. Tyto produkty jsou nabité látkami, které zlepšují výkonnost, a jsou určeny pro každého, kdo chce ze svého tréninku vytěžit maximum. Jsou oblíbené mezi sportovci, kulturisty, ale i běžnými návštěvníky posiloven, kteří se chtějí rychle dostat do tréninku a cítit se nabuzení.

Jak pre-workouty fungují?

Pre-workouty fungují na principu stimulace centrálního nervového systému, rozšíření cév a zvýšení průtoku krve do svalů. Díky tomu se do svalů dostává více kyslíku a živin, což zvyšuje sílu a vytrvalost. Kofein vám pomůže cítit se nabuzení, taurin zlepšuje soustředění, a kreatin zvyšuje produkci ATP, což je základní energetická molekula v těle. Jednoduše řečeno, pre-workouty připraví vaše tělo i mysl na to, aby podaly maximální výkon.

Klíčové složky a jejich účinky

Pre-workouty obsahují různé složky, které spolupracují na zlepšení vaší výkonnosti. Zde jsou ty nejdůležitější a jejich účinky:

  • Kofein: Král všech pre-workoutů. Kofein zvyšuje bdělost, koncentraci a stimuluje centrální nervový systém, čímž zvyšuje energii a snižuje pocit únavy. Jeho účinky mohou trvat až několik hodin, takže budete nejen silnější, ale i soustředěnější.
  • Taurin: Tato aminokyselina pomáhá snižovat svalovou únavu a zlepšuje hydrataci. Taurin také podporuje lepší soustředění, což vám pomůže zaměřit se na váš trénink.
  • Beta-alanin: Znáte ten pocit mravenčení, který se dostaví po vypití nakopávače? To je beta-alanin. Snižuje únavu svalů a zlepšuje výkon při vysoce intenzivním cvičení tím, že zvyšuje hladinu karnosinu ve svalech.
  • Kreatin: Jeden z nejefektivnějších doplňků pro zvýšení síly a růst svalové hmoty. Kreatin zvyšuje produkci ATP, což je hlavní energetická jednotka pro svaly.
  • Citrulin malát: Tato složka zvyšuje průtok krve do svalů, což vede k lepšímu napumpování a efektivnějšímu dodávání živin.

muž-fitness-drink

Kdy a jak užívat pre-workouty pro maximální efekt

Pre-workouty by se měly užívat přibližně 20-30 minut před tréninkem. Tím zajistíte, že se složky dostanou do krevního oběhu a začnou působit přesně ve chvíli, kdy se začnete hýbat. Důležité je začínat s nižší dávkou, obzvláště pokud jste nováčci nebo jste citliví na stimulanty. Každý produkt je jiný, takže nezapomeňte číst etikety a řídit se doporučením výrobce. Pokud chcete zvýšit sílu, energii a soustředění, zkuste nakopávač zařadit do své předtréninkové rutiny a sledujte, jak vám to sedne.

Přírodní varianty pre-workoutů

Ne každý chce do těla cpát umělé stimulanty, a proto existují i přírodní alternativy. Patří sem:

  • Černá káva: Kofein z přírodního zdroje, který vám poskytne energii a soustředění, ale bez dalších přídavných složek.
  • Zelený čaj: Obsahuje kofein a antioxidanty, které podporují metabolismus a zvyšují výkon bez vedlejších účinků některých syntetických stimulantů.
  • Banány: Skvělý přírodní zdroj rychlé energie, který vás zásobí draslíkem pro lepší svalovou funkci.
  • Řepná šťáva: Zvyšuje průtok krve a dodává svalům více kyslíku, což podporuje vytrvalost a výkon.

Vliv na vytrvalostní sporty vs. silový trénink

Pre-workouty nejsou jen pro ty, co chtějí zvedat těžké váhy. Jejich účinky ocení i vytrvalostní sportovci. Pro silový trénink je důležitý kofein, kreatin a beta-alanin, které zvyšují sílu a výdrž. Na druhé straně, citrulin malát a kofein jsou skvělými pomocníky pro běžce a cyklisty, protože zlepšují okysličování svalů a zvyšují celkovou výkonnost.

Jsou pre-workouty bezpečné?

Pokud máte problémy se srdcem nebo vysoký krevní tlak, měli byste užívání pre-workoutů konzultovat s lékařem. Některé složky, především kofein, mohou zvýšit tepovou frekvenci a krevní tlak, což nemusí být vhodné pro každého. Bezpečnost je klíčová, takže pokud máte jakékoli pochybnosti, vyzkoušejte přírodní alternativy nebo se zaměřte na pre-workouty bez stimulantů.

Jsou pre-workouty pro vás to pravé?

Pre-workouty mohou být skvělým pomocníkem pro zvýšení výkonu, síly a vytrvalosti, pokud víte, jak je správně užívat. Ať už se věnujete silovému tréninku, běhání nebo jinému sportu, vhodně zvolený nakopávač vám může pomoci dostat se na další úroveň. Nezapomeňte však vždy začínat s opatrností, poslouchat své tělo a volit kvalitní produkty, které vám budou vyhovovat. A pokud chcete jít přirozenou cestou, káva a banány jsou vždy po ruce!

Vyberte si ideální pre-workout přímo u nás

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/pre-workouty/

Zdroje:

  1. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-015-0090-y
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-021-01521-x
  3. https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0173-z

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bcaa--co-to-je-a-proc-byste-je-meli-zaradit-do-sveho-jidelnicku/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/recept-na-hubnuti--kaloricky-deficit/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/ktere-tuky-jsou-zdrave-a-proc-tvori-nezbytnou-cast-naseho-jidelnicku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-kreatin-skutecne-efektivni--vyhody-a-rizika/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/