Jak hormonální nerovnováha ovlivňuje vaše tělo i mysl

Když slyšíme slovo "hormony", většinou si představíme pubertu a výkyvy nálad. Ale hormonální nerovnováha je mnohem víc než jen to. Je to stav, který může ovlivnit každý aspekt našeho života – od spánku, přes náladu až po naši celkovou vitalitu. Pojďme se tedy podívat na to, co je hormonální nerovnováha, jaké jsou její příznaky a co s ní můžeme dělat.

estrogen_pribirani_na_vaze

Co je hormonální nerovnováha?

Naše tělo je složitý systém, kde hormony hrají klíčovou roli. Jsou to chemické posly, které řídí různé procesy v těle – od růstu, metabolismu až po spánek. Hormonální nerovnováha nastává, když je produkce nebo regulace těchto hormonů narušena. Ať už jde o sníženou nebo zvýšenou hladinu hormonů, následky mohou být velmi rozmanité.

Příznaky hormonální nerovnováhy

Hormonální nerovnováha může ovlivnit různé oblasti vašeho těla a mysli. Zde je několik příznaků, na které byste měli dávat pozor:

  • Únava: Jedním z nejčastějších příznaků je chronická únava. Můžete se cítit vyčerpaní, i když spíte osm hodin denně.
  • Problémy se spánkem: Pokud máte problémy usnout, nebo naopak spíte příliš mnoho, může to být signál, že vaše hormony nejsou v rovnováze. Nedostatek REM spánku a nepravidelné spánkové cykly mohou být klíčovými ukazateli.
  • Změny nálad: Náladovost, podrážděnost, úzkost nebo deprese mohou být důsledkem hormonální nerovnováhy.
  • Přibírání na váze: Hormony, jako je inzulin, mohou ovlivnit vaši schopnost zpracovávat cukry, což může vést k nárůstu hmotnosti.
  • Problémy s pamětí: Zapomnětlivost a problémy s koncentrací mohou být také důsledkem hormonální dysbalance.
  • Akné: Hormonální změny, například během menstruačního cyklu nebo menopauzy, mohou způsobit výskyt akné. Zvýšená produkce mazu a záněty kůže jsou běžnými projevy hormonální nerovnováhy.

unava_zivani

Nejčastější příčiny hormonální nerovnováhy

Hormonální nerovnováha může mít mnoho příčin. Některé z nich jsou vnější, jiné mohou být důsledkem změn uvnitř těla:

  • Stres: Když jste pod neustálým stresem, vaše tělo produkuje více kortizolu, což může narušit ostatní hormonální funkce.
  • Špatná strava: Nedostatek vitamínů a minerálů může ovlivnit produkci hormonů. Zpracované potraviny a cukry mohou narušit rovnováhu inzulinu.
  • Nedostatek spánku: Spánek je klíčový pro regulaci hormonů. Během hlubokého spánku a REM fáze dochází k obnově těla a mysli. Nedostatek kvalitního spánku může vést k hormonální nerovnováze.
  • Nedostatek pohybu: Pravidelná fyzická aktivita pomáhá udržovat hormony v rovnováze. Sedavý způsob života může způsobit problémy.
  • Toxiny: Expozice toxickým látkám v prostředí, jako jsou pesticidy nebo plastové chemikálie, může narušit hormonální rovnováhu.

Možnosti léčby a prevence

Dobrá zpráva je, že hormonální nerovnováha je často léčitelná. Zde je několik možností, jak ji zvládnout:

  • Strava: Zaměřte se na vyváženou stravu bohatou na zeleninu, ovoce, zdravé tuky a bílkoviny. Vyhněte se zpracovaným potravinám a nadměrnému množství cukru.
  • Spánek: Dbejte na to, abyste měli dostatek kvalitního spánku. Vytvořte si pravidelný spánkový režim a zamezte vystavení modrému světlu před spaním. REM fáze spánku je klíčová pro obnovu hormonální rovnováhy.
  • Fyzická aktivita: Pravidelný pohyb, jako je jóga, běh nebo posilování, může pomoci udržet hormony v rovnováze.
  • Stres management: Naučte se zvládat stres pomocí relaxačních technik, jako je meditace, hluboké dýchání nebo mindfulness.
  • Doplňky stravy: Některé doplňky stravy mohou pomoci harmonizovat hormonální hladiny. Například maca je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které mohou podpořit vyvážení hormonů. Ashwagandha může pomoci regulovat hladinu kortizolu, hormonu spojeného se stresem. Omega-3 mastné kyseliny mohou podporovat hormonální zdraví, zatímco vitamin D je klíčový pro správnou funkci endokrinního systému. Před užíváním jakýchkoli doplňků se však vždy poraďte s lékařem nebo odborníkem na výživu, abyste zajistili, že jsou pro vás vhodné.
  • Lékařská pomoc: V některých případech může být nutné navštívit lékaře. Ten může doporučit hormonální terapii nebo jiné léky, které pomohou obnovit rovnováhu.

Tyto kroky vám mohou pomoci udržet hormony v rovnováze a zajistit, že vaše tělo a mysl budou fungovat tak, jak mají.

vyvzena_strava

Co si z toho vzít?

Hormonální nerovnováha není něco, co by se mělo brát na lehkou váhu. Může ovlivnit vaše zdraví, spánek, náladu a celkovou kvalitu života. Klíčem k jejímu zvládnutí je pochopení příznaků a příčin, stejně jako podniknutí kroků k obnově rovnováhy. Ať už jde o zlepšení stravy, zvýšení fyzické aktivity nebo lepší spánkový režim, malé změny mohou mít velký vliv. Takže, pokud se cítíte unavení, podráždění nebo máte problémy se spánkem, zvažte, zda vaše hormony nejsou voláním o pomoc.

Pamatujte, že zdravý spánek je základem pro zdravé tělo i mysl, a že kvalitní REM fáze spánku může být klíčem k tomu, proč spíme lépe a proč se cítíme vyrovnanější. Nepodceňujte sílu hormonů a udělejte pro sebe to nejlepší!

Jaké doplňky stravy pro vyvážení hormonů u nás najdete?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/hormonalni-rovnovaha/

Zdroje

  1. https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/feel-good-hormones-how-they-affect-your-mind-mood-and-body
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22673-hormonal-imbalance
  3. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/hormone-therapy-four-things-a-mayo-clinic-womens-health-specialist-wants-you-to-know/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/faze-spanku--co-se-deje--kdyz-spime/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/ 

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/maca-ucinky--vse--co-potrebujete-vedet/