Jak jíst zdravě a přitom levně?

Často slýcháme, že zdravé stravování je drahé a vyžaduje spoustu času na přípravu. No, dovolte mi tuhle mýlku vyvrátit! Pravda je, že zdravá strava nemusí být drahá, a dokonce může být přístupná pro každého. Víte, jak na to? V tomto článku se dozvíte, jak se stravovat zdravě a levně a zároveň vyhnout plýtvání. Pojďme se na to podívat!

žena-plánuje-jídlo-v-kuchyni

Tipy na zdravé a levné stravování

V první řadě je dobré mít plán a strategii, jak jíst zdravě, aniž byste utratili všechny své úspory. Když si vytvoříte dobré návyky, zjistíte, že domácí vaření je nejen levné, ale i výživné.

Plánování jídel dopředu

Jedním z nejlepších způsobů, jak ušetřit na stravě, je plánování jídel dopředu. Když víte, co budete vařit, můžete se vyhnout impulzivním nákupům a lépe využít to, co máte doma. Můžete například vařit větší množství jídla na několik dní dopředu a zbytek zamrazit.

Výhody plánování jídel:

  • Ušetříte peníze, protože nakupujete jen to, co potřebujete.
  • Vyhnete se plýtvání potravinami, protože všechny suroviny najdou své místo v nějakém pokrmu.
  • Zdravější strava – když plánujete, máte čas promyslet, co zařadit, abyste získali všechny potřebné živiny.

Levné a výživné potraviny

Jedním z klíčů ke zdravému a levnému stravování je nákup levných a výživných potravin, které jsou dostupné a plné živin. Takové potraviny zahrnují například:

  • Luštěniny: Fazole, čočka a cizrna jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, a přitom jsou levné a vydatné.
  • Ovesné vločky: Ideální volba pro snídani – jsou levné, plné vlákniny a zasytí vás na celé dopoledne.
  • Vejce: Skvělý zdroj bílkovin a dalších živin, navíc je lze připravit na mnoho způsobů.
  • Mražená zelenina: Čerstvá zelenina je skvělá, ale mražená zelenina je cenově dostupná, výživná a má dlouhou trvanlivost.

ovecné-vločky-kaše-snídaně

 Chcete se dozvědět, jakými všemi způsoby si připravit ovesné vločky? Přečtěte si náš článek Ovesné vločky: Jak si je připravit jako základ snídaně?

Nákup sezónních a lokálních potravin

Sezónní a lokální potraviny jsou často levnější než dovážené produkty, protože nevyžadují nákladné přepravy a skladování. Když nakupujete sezónní zeleninu a ovoce, máte záruku, že jsou čerstvé, chutné a za dobrou cenu.

Kromě ekonomických výhod nabízí sezónní potraviny také vyšší nutriční hodnotu, protože jsou sklizeny v jejich přirozené zralosti. Například sezónní ovoce a zelenina mají často lepší chuť, jsou bohatší na vitamíny a minerály a nejsou chemicky ošetřovány pro dlouhodobou trvanlivost. Navíc sezónní nabídka povzbuzuje pestrost v jídelníčku, což je důležité pro vyváženou stravu.

Které potraviny skladovat?

Některé potraviny můžete skladovat delší dobu, což vám umožní nakupovat ve větším množství a ušetřit. Typickým příkladem jsou luštěniny, rýže, těstoviny, ovesné vločky a brambory. Mražená zelenina a ovoce vám také vydrží měsíce, takže je můžete použít kdykoli potřebujete rychlé a zdravé jídlo.

Tipy na skladování:

  • Luštěniny a obiloviny: Uchovávejte je ve vzduchotěsných nádobách, aby vydržely čerstvé.
  • Mražené potraviny: Mrazte si porce připraveného jídla nebo nakoupené ovoce a zeleninu.
  • Brambory, rýže, těstoviny: Skladujte je na chladném a suchém místě, kde vám vydrží několik týdnů.

skladování-potravin-nádoby-luštěniny

Jak minimalizovat plýtvání potravinami?

Jedním z nejlepších způsobů, jak ušetřit na jídle, je minimalizovat plýtvání potravinami. Věděli jste, že průměrná domácnost vyhodí až třetinu nakoupených potravin? S několika jednoduchými kroky můžete toto plýtvání výrazně snížit. Zbytky z předchozího jídla můžete využít k přípravě nového pokrmu. Zbyla vám pečená zelenina? Přidejte ji do těstovin nebo polévky! Pokud máte hodně ovoce nebo zeleniny, které nestihnete spotřebovat, zamrazte je. Můžete je použít později do smoothie, polévek nebo omáček.

Zamražovaní jídel

Zmrazování je skvělý způsob, jak ušetřit čas i peníze. Když si připravíte větší množství jídla, můžete ho rozdělit na porce a zamrazit. Tak budete mít po ruce zdravé jídlo, aniž byste museli každý den vařit.

Slovo na konec

Zdravé stravování nemusí být nákladné. S trochou plánování, zaměřením na levné a zdravé potraviny a omezením plýtvání se můžete stravovat kvalitně, aniž byste utratili jmění. Investujte do domácího vaření, nakupujte sezónní potraviny a využívejte všech dostupných možností, jak ušetřit na jídle, a přitom udržet svůj jídelníček výživný a chutný.

Zdroje:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jama
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  3. https://sci-hub.se/downloads/
  4. https://varmejinak.cz/2020/05/03/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/proc-prijimat-dostatek-bilkovin-a-v-jakych-potravinach-je-najdeme/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/recept-na-hubnuti--kaloricky-deficit/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/ktere-tuky-jsou-zdrave-a-proc-tvori-nezbytnou-cast-naseho-jidelnicku/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/tabata--intenzivni-trenink--ktery-zmeni-vasi-kondici-za-pouhe-4-minuty/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-snizit-procento-tuku-v-tele