Jak posílit imunitu v době, kdy je to nejvíce potřeba?

Znáte ten pocit, kdy se kolem vás všude šíří kašel, všichni kýchají a vy se snažíte zůstat zdraví? Imunita je náš osobní bodyguard, který nás chrání před viry, bakteriemi a všemi možnými nástrahami. Abychom však mohli využít její plný potenciál, musíme ji správně podpořit. Jak na to? Pojďme se podívat na způsoby, jak svou imunitu posílit, aby byla připravena bojovat, kdykoliv je to potřeba.

imunita_zázvor_citrusy

Zdravá strava jako základ silné imunity

Strava je základním kamenem silného imunitního systému. To, co jíme, ovlivňuje, jak dobře naše tělo funguje a jak se dokáže bránit proti infekcím. Zdravá strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty je klíčem k podpoře imunity.

  • Ovoce a zelenina: Plné vitamínů C, A a antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a posilují imunitní systém.
  • Ořechy a semínka: Obsahují zdravé tuky a zinek, který je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému.
  • Fermentované potraviny: Jogurty, kefír a kysané zelí pomáhají udržovat zdravý mikrobiom, což je důležité pro správné fungování imunity.

Vyhněte se zpracovaným potravinám a cukrům, které mohou oslabovat imunitu tím, že narušují rovnováhu střevní mikroflóry.

Klíčové vitamíny, minerály a živiny pro imunitu

Správné živiny jsou základním palivem pro váš imunitní systém. Pojďme se podívat na některé z nejdůležitějších.

Vitamin D3 a K2

Vitamin D3 (cholekalciferol) patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a je klíčový pro imunitu, zdraví kostí a správné fungování organismu. Doporučuje se užívat spolu s jídlem obsahujícím tuk, aby se lépe vstřebal. Přirozeně ho získáváme ze slunce, ale kvůli omezenému času strávenému venku, zejména v zimních měsících, je často potřeba jej suplementovat v dávkách 2000–5000 IU denně. Kombinace s vitaminem K2 pomáhá efektivně vstřebávat vápník do kostí a zamezuje jeho ukládání do cév. K2 je tedy ideální doplněk pro prevenci osteoporózy a podporu zdravého kardiovaskulárního systému.

Zinek

Zinek je nezbytný minerál pro posílení imunity, protože hraje klíčovou roli v tvorbě bílých krvinek. Mimo to podporuje zdraví pokožky, vlasů a přispívá k normální funkci hormonů, včetně testosteronu. Zinek také působí jako antioxidant a pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 10-30 mg, v závislosti na aktivitě jedince. Při dlouhodobém užívání vyšších dávek je vhodné zinek kombinovat s mědí, aby se předešlo nedostatku tohoto důležitého prvku.

omega3_kapsle

Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny, hlavně EPA a DHA, jsou esenciální tuky s protizánětlivými vlastnostmi, které podporují správnou funkci mozku, srdce a imunitního systému. Nedostatek omega-3 může vést k únavě, snížené imunitě a zhoršené funkci mozku. Proto je důležité je zařadit do stravy pomocí ryb jako losos, sardinky, nebo doplňků stravy s doporučeným dávkováním 1-3 g denně.

Bylinky a přírodní doplňky pro posílení imunity

Přírodní doplňky stravy jsou skvělým způsobem, jak posílit imunitu a přitom využít sílu přírody. Některé bylinky a extrakty jsou známé svými pozitivními účinky na imunitní systém. Pojďme se na ně podívat. Ke každé z nich vám navíc přidáme náš TOP TIP, jak ji doplnit!

Ashwagandha (Indický ženšen)

Ashwagandha je adaptogenní bylina, která pomáhá tělu lépe zvládat stres, což má pozitivní vliv na imunitní systém. Tato bylina podporuje psychickou odolnost, snižuje hladinu kortizolu a zvyšuje produkci energie. Zároveň zlepšuje spánek, což je klíčové pro regeneraci a posílení imunity. Ashwagandha je vhodná pro ty, kteří chtějí zvýšit svou odolnost vůči stresu a podpořit celkovou vitalitu.

Extrakt zeleného čaje

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, zejména katechiny, které posilují imunitu, zlepšují metabolismus. Pomáhá v boji proti volným radikálům a je skvělým doplňkem pro ty, kteří chtějí posílit imunitu a zlepšit metabolické zdraví.

wooden-spoon-with-green-substance-it-wooden-spoon-with-leaves

Ostropestřec (Milk Thistle)

Ostropestřec mariánský je bylina známá svými detoxikačními a regeneračními účinky, především na játra. Obsahuje silymarin, silný antioxidant, který pomáhá čistit organismus a chrání játra před toxiny. Pravidelné užívání ostropestřce podporuje správnou imunitní odpověď organismu. Je ideální pro ty, kteří chtějí podpořit detoxikaci těla a celkový imunitní systém.

Probiotika

Zdraví střevního mikrobiomu hraje klíčovou roli v celkové imunitě. Probiotika pomáhají udržovat rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi v trávicím traktu, což podporuje silný imunitní systém. Jezte fermentované potraviny, jako jsou jogurty, kefír nebo kysané zelí, nebo sáhněte po probiotických doplňcích.

Jaké produkty na imunitu nabízíme?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/imunita-2/

Shrnutí a doporučení na závěr

Posílení imunity je kombinací zdravé stravy, klíčových vitaminů a minerálů, přírodních doplňků a péče o střevní mikroflóru. Klíčem je pravidelnost a vyváženost – imunitní systém není něco, co lze posílit jednorázově. Věnujte péči svému tělu každý den, a to nejen v době, kdy je riziko nemocí nejvyšší. Investice do zdravé stravy, správných doplňků a aktivního životního stylu vám může vrátit odolnost a zdraví, které je v dnešní době k nezaplacení.

Zdroje:

  1. https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(21)00051-6/fulltext
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/
  3. portlandpress.com/biochemsoctrans/article-abstract/45/5/1105/66243/Omega-3-fatty-acids-and-inflammatory-processes
  4. https://wholisticmatters.com/ashwagandha-an-ancient-herb-for-modern-times/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/maca-ucinky--vse--co-potrebujete-vedet/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/ostropestrec---zachrana-nejen-pro-vase-jatra/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jake-jsou-benefity-doplnovani-zinku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-vitamin-d-opravdu-tak-dulezity/