Jak překonat podzimní únavu: 7 tipů pro více energie

Podzim je tady – dny jsou kratší, počasí sychravější a mnoho lidí začíná pociťovat neustálou únavu, která přichází s tímto ročním obdobím. Podzimní únava není jen mýtus, ale realita, která nás může zpomalit. Naštěstí existuje několik jednoduchých kroků, jak bojovat s únavou a dostat zpět energii, kterou potřebujete. V tomto článku vám přináším 7 účinných tipů, které vám pomohou přestát podzimní únavu a užít si tuto sezónu naplno.

podzimní-únava-jezevčík-pod-svetrem

1. Dopřejte si dostatek spánku

Spánek je klíčovým faktorem, jak bojovat s únavou, a to zejména na podzim, kdy naše tělo potřebuje více regenerace. Kvalitní spánek by měl trvat 7–9 hodin denně, aby tělo mělo dostatek času na obnovení energie. Pokud máte problémy s usínáním, zkuste vytvořit si večerní rituál – vypněte elektroniku, čtěte knihu nebo si dejte teplou sprchu. Kvalitní spánek pomáhá zlepšit vaši náladu, soustředění a imunitní systém.

2. Vitamíny proti únavě

Vitamíny hrají zásadní roli při udržování energie a boji proti podzimní únavě. Zde je několik klíčových vitamínů, které byste měli zařadit do svého jídelníčku:

  • Vitamín B12: Podporuje tvorbu červených krvinek a zlepšuje okysličení organismu, čímž pomáhá bojovat proti neustálé únavě.
  • Vitamín D: Pomáhá udržovat dobrou náladu a energii. Získáváme ho hlavně ze slunce, takže jeho doplňování na podzim je klíčové.
  • Vitamín C: Posiluje imunitní systém a pomáhá tělu lépe se vypořádat s nemocemi, které mohou na podzim přinést další vyčerpání.
  • Vitamíny skupiny B: Pomáhají přeměňovat jídlo na energii a podporují správnou funkci nervového systému.
  • Magnesium malate: Hořčík v této formě je známý svými energizujícími účinky, zmírňuje únavu a podporuje svalovou regeneraci.

Pokud máte pocit, že trpíte nedostatkem některého z těchto vitamínů, poraďte se se svým lékařem nebo začněte užívat vitamíny na imunitu, abyste podpořili svůj organismus v boji proti podzimní únavě.

Jaké pomocníky v boji proti únavě u nás najdete?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/natios-magnesium-malate-1000-mg-b6--90-veg--kapsli-elem--horcik-170-mg/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/natios-activated-b-complex--aktivni-formy-vitaminu-b--100-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/natios-vitamin-d3--vysoce-vstrebatelny--5000-iu--250-softgel-kapsli/

3. Hydratace je základ

Mnoho lidí zapomíná, že i mírná dehydratace může způsobit neustálou únavu a pocit vyčerpání. V chladnějších měsících máme tendenci pít méně, protože nemáme pocit žízně jako v létě. Nicméně tělo potřebuje stále dostatek tekutin. Zkuste mít po ruce láhev vody a postupně popíjet po celý den. Vhodné je také doplnit příjem tekutin bylinnými čaji, které mohou zahřát a dodat přírodní energii.

4. Pravidelný pohyb a cvičení

Možná se to zdá paradoxní, ale pohyb je jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit svou energii. Pravidelný pohyb pomáhá zvýšit průtok krve, okysličení mozku a uvolňování endorfinů – hormonů štěstí. Nemusíte se zavírat do tělocvičny, pokud to není váš styl. Vyrazte na procházku, běhejte nebo zkuste domácí cvičení.

  • Aerobní cvičení: Zlepší vytrvalost a okysličení těla.
  • Silové cvičení: Podpoří růst svalové hmoty a zlepší celkovou kondici.
  • Procházky: Stačí 30 minut denně pro zlepšení nálady a snížení stresu.

podzimní-procházka-v-lese-žena-dítě

5. Přirozené světlo a čerstvý vzduch

Jednou z hlavních příčin podzimní únavy je nedostatek přirozeného světla. V temnějších dnech máme sklon zůstávat více doma, což vede k nižším hladinám vitaminu D a horší náladě. Pokud je venku slunečno, snažte se každý den strávit alespoň 20 minut venku. Čerstvý vzduch a sluneční paprsky vám mohou dodat energii, zlepšit náladu a pomoci v boji proti únavě.

6. Přírodní doplňky stravy pro více energie

Pokud se i přes všechna opatření stále cítíte unavení, mohou vám pomoci přírodní doplňky stravy. Některé z nich jsou známé svými účinky na podporu energie a vitality:

  • Ženšen: Tento přírodní stimulant pomáhá zlepšit koncentraci a odolnost proti stresu.
  • Maca: Rostlina z Jižní Ameriky známá svými účinky na zvýšení energie a zlepšení nálady.
  • Ashwagandha: Adaptogen, který pomáhá tělu lépe zvládat stres a posiluje imunitní systém.

7. Psychická pohoda a zvládání stresu

Psychický stav hraje významnou roli v tom, jak se cítíme fyzicky. Neustálý stres může vyvolávat únavu, proto je důležité naučit se techniky zvládání stresu. Relaxační cvičení, jako je jóga, meditace nebo dechová cvičení, mohou výrazně pomoci ke zklidnění mysli a zlepšení psychické pohody.

  • Vitamin B6: Pomáhá při tvorbě serotoninu, hormonu štěstí.
  • Vitamin D: Podporuje náladu a snižuje riziko deprese.
  • Magnesium: Pomáhá relaxovat svaly a zklidňuje nervový systém.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Přispívají ke zlepšení mozkové činnosti a snižují úzkost.

Naučte se pravidelně odpočívat a vyhýbat se přetížení. Najděte si čas na aktivity, které vás baví, ať už je to čtení knihy, poslech hudby nebo procházka v přírodě.

podzim-kniha-dýně-peřiny

Překonejte podzimní únavu jednou provždy

Podzimní únava nemusí být vaším nepřítelem, pokud budete věnovat pozornost svému tělu a mysli. Dostatek spánku, vyvážená strava plná vitamínů, pravidelný pohyb a čas strávený venku mohou udělat zázraky. Pokud do svého života začleníte tyto jednoduché kroky, zjistíte, že podzim může být obdobím plným energie a vitality. Nezapomínejte také na to, že psychická pohoda je stejně důležitá jako ta fyzická, a proto si najděte čas na sebe a své záliby.

Zdroje

  1. https://www.health.harvard.edu/healthbeat/9-tips-to-boost-your-energy-naturally
  2. https://medium.com/@peaklabs/how-to-nip-autumn-fatigue-in-the-bud-dc3655cf1a5c
  3. https://www.letsgetchecked.com/articles/why-fall-makes-you-feel-tired-and-simple-hacks-to-get-your-energy-back

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/natios-activated-b-complex-sila-aktivnich-forem-vitaminu-skupiny-b/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-vitamin-d-opravdu-dulezity/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/vitaminy-a-mineraly--kde-je-najit-a-proc-je-nase-telo-tolik-potrebuje/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-posilit-imunitu-v-dobe-kdy-je-to-nejvice-potreba/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/