Jak snížit procento tuku v těle?

Všichni jsme to někdy slyšeli – snížit procento tělesného tuku je klíčem k dosažení lepšího zdraví, vyššího sebevědomí a celkově lepší kondice. Ale jak se k tomu reálně postavit? Není to jen o tom „zhubnout“. Jde o to, jak efektivně a zdravě snížit tukovou tkáň, aniž byste obětovali svalovou hmotu a energii, kterou potřebujete pro každodenní život. Tento článek vám ukáže, jak na to.

muž-hubnutí

Význam udržování zdravého procenta tělesného tuku

Procento tělesného tuku není jen číslo, které vás děsí, když se podíváte do zrcadla. Je to klíčový ukazatel vašeho celkového zdraví. Příliš vysoké procento tělesného tuku je spojeno s řadou zdravotních problémů, včetně srdečních chorob, cukrovky typu 2 a dalších metabolických onemocnění. Na druhé straně, příliš nízké procento tuku může vést k hormonální nerovnováze, snížené imunitě a únavě. Udržování zdravého procenta tělesného tuku je tedy nezbytné pro optimální fungování těla a prevenci onemocnění.

Jak změřit procento tuku v těle?

Nejprve potřebujete zjistit, jak na tom vlastně jste. Zde jsou nejčastější metody, které můžete použít k přesnému určení procenta tuku v těle:

Kaliperová metoda

Jedna z nejdostupnějších a nejlevnějších metod pro měření tělesného tuku. Pomocí speciálních kleští (kaliperů) se měří tloušťka kožních řas na několika vybraných místech těla, jako jsou břicho, stehna, boky a paže. Tyto hodnoty se pak přepočítávají do odhadu procenta tělesného tuku.

  • Výhody: Relativně přesná a dostupná metoda, která nevyžaduje složité vybavení.
  • Nevýhody: Výsledky mohou být ovlivněny zkušeností osoby provádějící měření a individuálními rozdíly v rozložení tuku.

Bioelektrická impedance (BIA)

Tato metoda používá speciální zařízení, které vysílá slabé elektrické impulsy přes tělo. Množství tuku, svalů a vody v těle ovlivňuje, jak rychle impulsy procházejí, což umožňuje odhadnout procento tělesného tuku.

  • Výhody: Snadné použití a rychlé výsledky; mnoho domácích vah má integrovanou funkci BIA.
  • Nevýhody: Přesnost může být ovlivněna hydratací, cvičením a stravováním před měřením.

Bioelektrická-impedance

DEXA sken (Dual-Energy X-ray Absorptiometry)

DEXA sken je jednou z nejpřesnějších metod pro měření tělesného složení. Používá nízkou dávku rentgenového záření k určení podílu tuku, svalové hmoty a kostní hmoty v těle.

  • Výhody: Velmi přesná metoda, která poskytuje podrobné informace o rozložení tuku v těle.
  • Nevýhody: Vyšší cena a potřeba specializovaného vybavení, obvykle dostupného jen v klinikách nebo výzkumných centrech.

Podvodní vážení

Tato metoda měří tělesnou hustotu tím, že váží člověka ve vodě. Rozdíl mezi hmotností na souši a pod vodou se používá k odhadu procenta tělesného tuku.

  • Výhody: Velmi přesná metoda, považovaná za zlatý standard v měření tělesného tuku.
  • Nevýhody: Složitý a nepohodlný postup, který vyžaduje speciální vybavení a odborné znalosti.

Výběr metody závisí na vašich potřebách, dostupnosti vybavení a požadované přesnosti. Pro většinu lidí může být kombinace různých metod, jako je kaliperová metoda pro domácí použití a DEXA sken pro přesnější klinické měření, ideálním řešením pro sledování pokroku při snižování tělesného tuku.

Jak stanovit dosažitelné cíle?

Stanovení reálných a dosažitelných cílů je prvním krokem na cestě ke snižování tělesného tuku. Pokud si nastavíte nereálné cíle, můžete rychle ztratit motivaci a cítit se frustrovaní. Místo toho se zaměřte na malé, postupné změny, které jsou udržitelné v dlouhodobém horizontu. Stanovte si cíle, které jsou specifické, měřitelné a dosažitelné. Například: „Chci snížit své procento tělesného tuku o 2 % během příštích dvou měsíců.“

Role stravy při snižování tělesného tuku

Strava hraje klíčovou roli při snižování tělesného tuku. Bez ohledu na to, jak tvrdě cvičíte, pokud nekontrolujete svůj příjem kalorií a nezaměřujete se na správné makroživiny, nebudete dosahovat požadovaných výsledků. Abyste snížili tuk v těle, musíte vytvořit kalorický deficit – to znamená, že musíte spálit více kalorií, než kolik jich přijmete. Neznamená to však drastické omezování jídla. Místo toho se zaměřte na postupné snižování kalorického příjmu, které je udržitelné a zároveň vám dodává dostatek energie. Zaměřte se na stravu bohatou na bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy. Bílkoviny pomáhají udržet svalovou hmotu, zdravé tuky podporují hormonální rovnováhu a sacharidy poskytují energii pro trénink i regeneraci.

Více se o kalorickém deficitu můžete dozvědět v našem článku Recept na hubnutí: Kalorický deficit

vyvážená-strava-zdravé-jídlo

Význam fyzické aktivity

Pravidelný pohyb je nezbytný pro efektivní spalování tuků. Fyzická aktivita nejenže zvyšuje kalorický výdej, ale také podporuje metabolismus, zlepšuje náladu a celkovou kondici.

  • Kardiovaskulární cvičení: Běh, cyklistika, plavání a další kardio aktivity jsou skvělé pro spalování kalorií a snižování tělesného tuku. Doporučuje se provádět alespoň 150 minut středně intenzivní nebo 75 minut intenzivní fyzické aktivity týdně.
  • Silový trénink: Budování svalové hmoty je klíčové pro dlouhodobé snižování tělesného tuku. Svaly spalují více kalorií než tuk, i když jste v klidu. Proto by měl být silový trénink nedílnou součástí vašeho plánu.
  • HIIT (High-Intensity Interval Training): Tento typ tréninku kombinuje krátké intervaly intenzivního cvičení s obdobím odpočinku nebo nižší intenzity. HIIT je účinný způsob, jak zvýšit spalování tuků během krátké doby. Mezi takové tréninky patří i Tabata. Co to je a jak má správná tabata vypadat, se dozvíte ZDE.

plavání-bazén

Význam regenerace a spánku

Regenerace a dostatek spánku jsou často opomíjené, ale nesmírně důležité aspekty při snižování tělesného tuku. Nedostatek spánku a regenerace může vést ke zvýšení hladiny stresových hormonů, jako je kortizol, což může ztěžovat snahu o hubnutí. Dospělí by měli spát 7–9 hodin denně. Nedostatek spánku může negativně ovlivnit metabolismus a zvýšit chuť k jídlu. Po náročném tréninku si dejte čas na odpočinek, aby se svaly mohly zotavit a připravit se na další výkon.

Další důležité faktory

Existuje několik dalších faktorů, které mohou ovlivnit úspěch při snižování tělesného tuku, včetně hydratace a zvládání stresu. Dostatečný příjem vody je klíčový pro optimální metabolismus a spalování tuků. Voda také pomáhá udržovat pocit sytosti a podporuje trávení. Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu, což může vést k ukládání tuku, zejména v oblasti břicha. Pravidelné cvičení, meditace a relaxační techniky mohou pomoci udržet hladinu stresu pod kontrolou.

Monitorování pokroku

Pravidelné monitorování pokroku je důležité, abyste viděli, zda vaše strategie funguje, a mohli provádět případné úpravy.

  • Měření obvodů těla: Měřte si obvody pasu, boků, stehen a dalších oblastí, abyste sledovali změny ve složení těla.
  • Pořizování fotografií: Pravidelné pořizování fotografií (např. každý měsíc) vám umožní vizuálně sledovat změny ve vašem těle, které nemusí být okamžitě patrné na váze nebo měřeních. Fotografie jsou skvělým motivátorem, když vidíte, jak se vaše tělo postupně mění.
  • Vedení tréninkového a stravovacího deníku: Zaznamenávejte si své cvičební plány, stravu a pocity, abyste lépe pochopili, co pro vás funguje, a mohli optimalizovat svůj přístup.

Doplňky stravy

Doplňky stravy mohou být užitečné při snaze snížit tělesný tuk, ale neměly by nahrazovat vyváženou stravu a pravidelný pohyb. Spalovače tuků jsou doplňky stravy, které mají za cíl podpořit proces hubnutí tím, že zvyšují metabolismus, termogenezi (produkci tepla v těle) a snižují chuť k jídlu. Mezi nejčastější složky těchto přípravků patří kofein, zelený čaj, L-karnitin a kapsaicin. Tyto látky mohou pomoci zvýšit energetický výdej a efektivněji využívat tuk jako palivo, což je zvláště užitečné při fyzické aktivitě. I když spalovače tuků mohou přinést určité výhody, je důležité je kombinovat s vyváženou stravou a pravidelným cvičením, aby byly výsledky dlouhodobé a zdravé.

Jaké spalovače tuků nabízíme?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/spalovace-tuku/

Co si z toho odnést?

Snížení procenta tělesného tuku je komplexní proces, který vyžaduje kombinaci správné stravy, fyzické aktivity, dostatečného spánku a zvládání stresu. Stanovení reálných cílů, pravidelné monitorování pokroku a použití doplňků stravy jako podpory vám mohou pomoci dosáhnout zdravější a štíhlejší postavy. Pamatujte, že trvalé výsledky vyžadují trpělivost a důslednost.

Zdroje:

  1. https://www.semanticscholar.org/paper/Quantification-of-the-effect-of-energy-imbalance-on-Hall-Sacks/fa64f465a8ede33c2b88937060cb6824f0f76ab6
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20047752
  3. https://www.everydayhealth.com/weight-pictures/hard-truths-about-weight-loss.aspx

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/recept-na-hubnuti--kaloricky-deficit/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/tabata--intenzivni-trenink--ktery-zmeni-vasi-kondici-za-pouhe-4-minuty/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/je-kreatin-skutecne-efektivni--vyhody-a-rizika/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/ktere-tuky-jsou-zdrave-a-proc-tvori-nezbytnou-cast-naseho-jidelnicku/