Jak zlepšit svůj metabolismus?

Každý z nás někdy slyšel větu: „Mám pomalý metabolismus, proto nemůžu zhubnout.“ Ale co to vlastně znamená? Metabolismus není záhadný mechanismus, který nás drží v pasti přibírání na váze. Je to soubor procesů, které lze podpořit a zlepšit, pokud víme, jak na to. Tento článek vám ukáže, jak funguje metabolismus a jak ho můžete ovlivnit, aby vám pomohl dosáhnout vašich cílů.

fit-žena-hubnutí-metr-metabolismus

Co je metabolismus a jak nás ovlivňuje?

Metabolismus je soubor chemických procesů, které probíhají v těle za účelem přeměny jídla na energii. Tato energie je nezbytná pro všechny fyziologické funkce – od dýchání a pohybu až po růst buněk a regeneraci tkání. Jednoduše řečeno, metabolismus je zodpovědný za to, jak efektivně vaše tělo spaluje kalorie a využívá je k podpoře vašich životních funkcí.

Metabolismus ovlivňuje několik klíčových aspektů našeho těla. Prvním z nich je rychlost, jakou spalujeme kalorie, což přímo ovlivňuje naši schopnost udržet nebo regulovat tělesnou hmotnost. Dále má vliv na naši energetickou úroveň a vitalitu, tedy to, jak se cítíme během dne, jak jsme aktivní a jak dobře naše tělo zvládá fyzické i mentální úkoly.  

Silnější a rychlejší metabolismus znamená, že tělo efektivněji spaluje kalorie, a to i v klidu.

Faktory, které mají vliv na rychlost metabolismu

Metabolismus není u každého stejný a může být ovlivněn mnoha faktory:

  • Genetika: Vaše DNA hraje roli v tom, jak rychle nebo pomalu spaluje vaše tělo energii.
  • Věk: S přibývajícím věkem se metabolismus zpomaluje, což je částečně způsobeno ztrátou svalové hmoty.
  • Svalová hmota: Čím více máte svalů, tím rychleji spaluje vaše tělo kalorie, protože svaly jsou energeticky náročnější než tuková tkáň.
  • Úroveň fyzické aktivity: Čím více se pohybujete, tím více energie tělo spotřebuje.

Strava a metabolismus

Jídlo není jen palivo, ale také spouštěč metabolismu. Některé potraviny a živiny mohou metabolismus podpořit a zlepšit jeho účinnost.

žena-v-kuchyni-zdravé-vaření

Bílkoviny

Bílkoviny zvyšují termický efekt potravy (TEF), což znamená, že vaše tělo spaluje více kalorií při jejich trávení. Zařaďte více masa, ryb, vajec nebo rostlinných zdrojů bílkovin, jako je tofu a luštěniny. Pokud se o bílkovinách chcete dozvědět více, podívejte se na článek Proč přijímat dostatek bílkovin a v jakých potravinách je najdeme?

Koření

Koření, jako jsou chilli papričky, obsahují látku zvanou kapsaicin, která může nejen zvýšit spalování kalorií, ale také stimulovat termogenezi, což je proces, při kterém tělo vytváří teplo spalováním tuků. 

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje silné antioxidanty známé jako katechiny, které spolu s kofeinem podporují spalování tuků a zlepšují energetický metabolismus. Studie ukazují, že zelený čaj může také pomoci zvýšit oxidaci tuků během cvičení, což vede k lepším výsledkům při hubnutí.

Vláknina

Zelenina, ovoce a celozrnné produkty nejen zasytí, ale také zvyšují pocit plnosti a podporují trávení.

Role cvičení při zlepšování metabolismu

Fyzická aktivita je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zlepšit metabolismus a spalování kalorií. Pravidelný pohyb nejenže spaluje kalorie, ale také pomáhá budovat svalovou hmotu, což je klíčový faktor pro zrychlení metabolismu.

Silový trénink

Cvičení s váhami je skvělým způsobem, jak zvýšit svalovou hmotu, která zvyšuje váš bazální metabolismus (BMR). Čím více svalů máte, tím více kalorií vaše tělo spálí i v klidu.

Kardio

Aerobní cvičení, jako je běhání, plavání nebo jízda na kole, zvyšuje okamžitou spotřebu kalorií a pomáhá udržovat vysokou úroveň metabolismu i po tréninku.

Proč je voda klíčová

Voda je klíčovým hráčem, pokud jde o zlepšení metabolismu. Dehydratace může zpomalit metabolické procesy, což znamená, že vaše tělo nebude tak efektivní ve spalování kalorií. Dostatečný příjem vody zajišťuje, že tělo má správné podmínky pro všechny chemické reakce, včetně těch, které spalují tuky.

Vypití vody před jídlem může také podpořit pocit sytosti a tím přispět k lepší regulaci příjmu potravy.

voda-pitný-režim-citron-grep

Jakými doplňky stravy podpořit a zrychlit metabolismus?

Pro zlepšení metabolismu můžete využít i řadu doplňků stravy, které pomáhají tělu efektivněji spalovat tuky a podporovat energetický metabolismus.

  • Kofein: Stimuluje centrální nervový systém a zvyšuje termogenezi.
  • Zelený čaj: Obsahuje látky, které podporují spalování tuků.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Pomáhají zlepšit metabolismus tuků a zlepšují citlivost na inzulín.
  • Spalovače tuků: pomáhají tělu přeměňovat tuky na energii.

Jaké spalovače nabízíme u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/spalovace-tuku/

Jak stres ukládá tuk

Stres může negativně ovlivnit váš metabolismus. Při chronickém stresu se zvyšuje hladina hormonu kortizolu, který má tendenci zvyšovat chuť k jídlu, zejména na nezdravé potraviny. Kortizol také podporuje ukládání tuku, zejména v oblasti břicha, což může vést ke zvýšení viscerálního tuku, který je nebezpečný pro zdraví.

Pokud se chcete vyhnout těmto negativním dopadům, je důležité začlenit do svého života relaxační techniky, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání.

Shrnutí

Zlepšení metabolismu je klíčem k efektivnějšímu spalování kalorií a dosažení vašich fitness cílů. Strava bohatá na bílkoviny a zdravé tuky, pravidelný pohyb, dostatečný pitný režim a zvládání stresu jsou základními kroky, jak podpořit váš metabolismus. Ať už chcete zhubnout nebo si udržet stabilní váhu, posílení metabolismu vám pomůže být energetičtější a zdravější. S těmito tipy a doporučeními můžete začít hned dnes!

Zdroje:

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/
  2. https://www.health.harvard.edu/blog/exercise-metabolism-and-weight
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/tabata--intenzivni-trenink--ktery-zmeni-vasi-kondici-za-pouhe-4-minuty/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/proc-prijimat-dostatek-bilkovin-a-v-jakych-potravinach-je-najdeme/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/vitaminy-a-mineraly--kde-je-najit-a-proc-je-nase-telo-tolik-potrebuje/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/recept-na-hubnuti--kaloricky-deficit/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/kdy-je-keto-dieta-dobry-napad/