Jaká tajemství skrývá houba Cordyceps?

Cordyceps – slovo, které možná zní jako z nějaké sci-fi hry, ale ve skutečnosti označuje houbu, která byla po staletí ceněna pro své jedinečné vlastnosti. Ať už se o ní mluví jako o přírodní energii, elixíru zdraví nebo posilovači sportovního výkonu, jedno je jisté: Cordyceps má pořádně nabité schopnosti. Pojďme se ponořit do fascinujícího světa této houby a odhalit, proč si získala srdce nejen tradičních léčitelů, ale i moderních vědců.

cordyceps_čaj

Tradiční použití Cordycepsu: Historie plná mýtů a legend

Cordyceps, konkrétně druhy jako Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris, mají své kořeny hluboko v tradiční čínské a tibetské medicíně. Jejich léčivé účinky objevili před tisíci lety pastevci, kteří si všimli, že jejich zvířata po konzumaci této houby byla mnohem vitálnější a silnější. A tak se začalo zkoušet i na lidech.

V tradiční medicíně se Cordyceps užíval k léčbě mnoha neduhů, včetně únavy, sexuální dysfunkce, dýchacích problémů a dokonce i zlepšení vytrvalosti. Pro tibetské mnichy a čínské císaře byl Cordyceps tak cenný, že ho považovali za dar od bohů. Zkuste si to představit – houba, která má téměř mýtické vlastnosti a léčí všechno od ztráty energie po problémy s plícemi.

Když se houba stane predátorem

Cordyceps nemá zrovna obyčejný životní cyklus. Místo toho, aby jen klidně rostla na půdě jako běžné houby, má tahle parazitická houba poněkud strašidelný způsob reprodukce. Cordyceps napadá hmyz, nejčastěji housenky, proniká do jejich těla a postupně je zabíjí, přičemž využívá jejich tělo jako živnou půdu. Z mrtvé housenky pak vyrůstá plodnice Cordycepsu – nádherný, ale trochu morbidní pohled.

Pro tradiční medicínu však tento drsný životní cyklus není překážkou. Naopak, mnoho lidí věří, že právě díky němu houba získává své neuvěřitelné léčivé vlastnosti.

Cordyceps sinensis vs. militaris

Ne všechny Cordycepsy jsou si rovny. Nejznámějšími druhy jsou Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris. Cordyceps sinensis je ten „pravý“ tibetský Cordyceps, který roste ve vysokohorských oblastech Asie a jeho sběr je mimořádně náročný a drahý. Na druhou stranu, Cordyceps militaris je mnohem dostupnější a často se pěstuje uměle.

cordyceps_sinensis

Co dělá Cordyceps tak výjimečným?

Cordyceps je plný bioaktivních látek, které ho činí skutečnou superpotravinou. Mezi ty nejdůležitější patří:

  • Cordycepin: Silný nukleosid, který má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
  • Adenosin: Přírodní sloučenina, která pomáhá regulovat spánek, srdeční rytmus a energetickou rovnováhu v těle.
  • Polysacharidy: Mají imunomodulační účinky a pomáhají posilovat obranyschopnost těla.

Benefity Cordycepsu

Cordyceps není jen zajímavou houbou pro vědce, ale především mocným přírodním doplňkem, který nabízí široké spektrum zdravotních výhod. Níže se podíváme na jednotlivé benefity, které z něj činí oblíbený prostředek jak v tradiční, tak moderní medicíně.

1. Zvyšuje energii a vytrvalost

Jedním z nejvyhledávanějších účinků této houby je její schopnost zvyšovat fyzickou energii a vytrvalost. Houba působí na buněčné úrovni tím, že zvyšuje produkci ATP (adenosintrifosfátu), což je hlavní energetická molekula v těle. Více ATP znamená více energie pro svaly, lepší výkon při cvičení a rychlejší regeneraci po fyzické námaze. Tento efekt je velmi užitečný nejen pro sportovce, kteří chtějí zvýšit svůj výkon, ale i pro běžné lidi, kteří potřebují více energie během dne.

vytrvalost_na_horách

2. Podporuje zdraví dýchacího systému

Cordyceps podporuje zdraví dýchacího systému. Pomáhá zlepšovat funkci plic a může být prospěšný pro lidi s astmatem, chronickou bronchitidou nebo jinými dýchacími potížemi. Díky zlepšení kyslíkového využití v těle může Cordyceps zvýšit fyzickou výkonnost, což je obzvláště výhodné pro sportovce nebo jedince s omezenou kapacitou plic.

3. Posiluje imunitní systém

Cordyceps je rovněž známý svými imunomodulačními účinky. Díky polysacharidům a dalším bioaktivním látkám dokáže posilovat imunitní systém, čímž pomáhá tělu efektivněji bojovat proti infekcím a nemocem. Cordyceps stimuluje tvorbu bílých krvinek, které jsou klíčové pro obranu těla proti patogenům. Díky tomu se Cordyceps stává oblíbeným doplňkem pro lidi hledající přirozený způsob, jak podpořit svou imunitu a celkové zdraví.

4. Reguluje hladinu krevního cukru

Dalším významným benefitem Cordycepsu je jeho schopnost regulovat hladinu krevního cukru, což je prospěšné zejména pro lidi s diabetem nebo prediabetem. Studie ukazují, že Cordyceps zlepšuje citlivost na inzulín a podporuje správnou funkci pankreatu. Navíc Cordyceps může také pomoci při správném metabolismu tuků a cukrů, což přispívá k udržení stabilní energetické hladiny během dne a podporuje celkové metabolické zdraví.

5. Podporuje zdraví srdce

Cordyceps také podporuje zdraví srdce. Má pozitivní účinky na kardiovaskulární systém díky tomu, že pomáhá snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu. Díky obsahu adenosinu Cordyceps podporuje rozšiřování cév, což může zlepšit průtok krve a snížit riziko vzniku krevních sraženin.

zdraví_srdce

6. Zlepšuje sexuální funkce

Jedním z tradičně známých účinků Cordycepsu je zlepšení sexuálního zdraví a podpora libida. Tato houba je tradičně považována za přírodní afrodiziakum a může pomoci zlepšit sexuální funkce a zvýšit libido. Tradiční čínská medicína ho po staletí využívala k léčbě sexuálních dysfunkcí u mužů i žen. Kromě zvýšení sexuální touhy může Cordyceps také podporovat reprodukční zdraví tím, že zlepšuje kvalitu spermatu a celkovou plodnost.

7. Antioxidační a protizánětlivé účinky

Cordyceps je bohatý na antioxidanty, které chrání tělo před poškozením volnými radikály. Tento benefit má dvojí účinek – nejenže pomáhá zpomalovat proces stárnutí, ale také chrání před chronickými nemocemi. Díky svým protizánětlivým vlastnostem Cordyceps také pomáhá zmírňovat bolesti a záněty spojené s artritidou, svalovými poraněními a dalšími zánětlivými stavy, což z něj činí užitečný doplněk pro podporu celkového zdraví.

Jaké jsou u nás top doplňky houby Cordyceps?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-cordyceps-extract--500-mg--40--polysaccharides-90-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-bio-houba-cordyceps-sinensis-mleta--housenice-cinska-100-g/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/mycomedica-cordyceps-cs-4-extract--500-mg--90-rostlinnych-kapsli/

Moderní vědecké studie a výzkumy

Současný výzkum potvrzuje mnoho z tradičních tvrzení o Cordycepsu. Studie například ukázaly, že Cordyceps zvyšuje hladinu energie u starších osob a zlepšuje fyzický výkon sportovců. Jiná studie zjistila, že cordycepin má silné protizánětlivé účinky, které mohou být prospěšné při léčbě zánětlivých onemocnění. Klinické studie se také zaměřují na potenciál Cordycepsu při léčbě chronických onemocnění, jako je cukrovka, kardiovaskulární choroby nebo rakovina. Ačkoli jsou výsledky slibné, je třeba více výzkumu, aby se plně pochopily všechny jeho účinky.

Proč Cordyceps fascinuje svět?

Cordyceps není jen další houba. Je to fascinující organismus s neuvěřitelnými vlastnostmi, který si zaslouží své místo mezi nejvýznamnějšími přírodními léky. Od tradiční čínské medicíny až po moderní vědecké laboratoře, Cordyceps dokazuje, že příroda má stále co nabídnout, pokud jde o zdraví, energii a vitalitu.

Zdroje:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1468164110000290
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24121015/
  3. https://www.researchgate.net/publication/247854986_Medicinal_Value_of_the_Caterpillar_Fungi_Species_of_the_Genus_Cordyceps_Fr_Link_Ascomycetes_A_Review

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/tetanie-od-pricin-k-lecbe-a-jak-se-vyrovnat-s-priznaky/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/akne-pod-kontrolou--jake-doplnky-stravy-skutecne-funguji/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/pro-maximalni-soustredeni-a-uceni-zvolte-natios-mind-focus/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/ostropestrec---zachrana-nejen-pro-vase-jatra/