Je kokosový olej superpotravina?

Kokosový olej se stal doslova fenoménem posledních let. Ať už jde o jeho použití v kuchyni, v kosmetice nebo jako součást zdravého životního stylu, kokosový olej je všude. Ale je opravdu tak zázračný, jak se tvrdí? Může být právem nazýván superpotravinou, nebo je to jen další módní vlna? Pojďme se podívat blíže na to, co z něj dělá (nebo nedělá) superpotravinu.

kokosovy-olej-listy

Co si představit pod superpotravinou

Než se ponoříme do tajů kokosového oleje, pojďme si ujasnit, co to vlastně superpotravina je. Superpotraviny jsou potraviny bohaté na živiny, které mají mimořádně příznivé účinky na zdraví. Jsou plné vitamínů, minerálů, antioxidantů, vlákniny nebo zdravých tuků. Zkrátka jsou to potraviny, které vám mohou nabídnout něco navíc. Ale co kokosový olej? Má na to, aby se stal součástí této elitní skupiny?

Popularita kokosového oleje

Kokosový olej zažil v posledních letech obrovský nárůst popularity. Co ho činí tak atraktivním? Možná je to jeho všestrannost – můžete ho použít na vaření, péči o tělo, vlasy, zuby nebo dokonce jako masážní olej. Navíc je často vnímán jako bio produkt a přírodní alternativa k jiným, méně zdravým tukům. Nicméně, s rostoucí popularitou přichází i otázky, zda je jeho sláva zasloužená, nebo je to jen dobře zpracovaný marketing.

Jak se olej vyrábí

Kokosový olej se vyrábí z dužiny kokosových ořechů. Existují dva hlavní typy – panenský kokosový olej a rafinovaný kokosový olej. Panenský kokosový olej se vyrábí lisováním za studena, což znamená, že si zachovává většinu svých živin a má jemnější chuť a vůni. Rafinovaný kokosový olej prochází chemickým procesem, který z něj odstraňuje přirozené aroma a chuť, ale také některé živiny. Z tohoto důvodu je panenský kokosový olej často považován za zdravější variantu.

Nutriční profil kokosového oleje

Pokud se podíváme na nutriční profil kokosového oleje, zjistíme, že je bohatý na nasycené tuky. Přibližně 90 % tuku v kokosovém oleji tvoří nasycené mastné kyseliny, což je hodně ve srovnání s jinými oleji. Nasycené tuky jsou často spojovány se zvýšeným rizikem srdečních chorob, což je důvod, proč se kokosový olej stal předmětem diskuzí mezi odborníky na výživu. Na druhou stranu obsahuje také MCT (středně dlouhé řetězce triglyceridů), které mají řadu zdravotních benefitů.

kokosový olej-lžíce

MCT v kokosovém oleji

MCT (středně dlouhé řetězce triglyceridů) jsou speciální typ tuků, které tělo metabolizuje odlišně od dlouhých řetězců. MCT se rychle přeměňují na energii a méně pravděpodobně se ukládají jako tělesný tuk. Kokosový olej obsahuje přibližně 60 % MCT, což je jeho hlavní výhoda. MCT v kokosovém oleji zahrnují:

  • Kyselinu laurovou: Nejhojnější MCT v kokosovém oleji, která tvoří až 50 % obsahu mastných kyselin. Kyselina laurová je známá svými antibakteriálními a protivirovými vlastnostmi a může podporovat imunitní systém.
  • Kyselinu kaprylovou: Tato mastná kyselina je známá pro své silné protiplísňové účinky a může pomáhat při boji proti infekcím, jako je například kandida.
  • Kyselinu kaprinovou: Další MCT s antimikrobiálními vlastnostmi, která přispívá k ochraně organismu před škodlivými mikroorganismy.

Účinky na zdraví

Díky těmto vlastnostem mohou MCT v kokosovém oleji přispět k několika zdravotním benefitům:

  • Podpora energetického výdeje: MCT jsou rychle přeměňovány na energii, což může zvýšit celkový energetický výdej a podpořit fyzický výkon.
  • Podpora hubnutí: Pravidelná konzumace MCT může pomoci zvýšit pocit sytosti a podpořit metabolismus, což může být užitečné při snižování tělesné hmotnosti.

Kombinace těchto faktorů dává kokosovému oleji jedinečné vlastnosti, které ho mohou řadit mezi potraviny s potenciálně prospěšnými účinky na zdraví.

Použití v kuchyni

V kuchyni má kokosový olej široké využití. Díky své stabilitě při vysokých teplotách je vhodný pro vaření, pečení a smažení. Navíc dodává pokrmům exotickou chuť, což ocení zejména milovníci asijské kuchyně. Kokosový olej lze použít také jako zdravější alternativu margarínu nebo másla, a to zejména v receptech na veganské dezerty.

Jaké kokosové oleje máme?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/oleje/allnature-kokosovy-olej-panensky-bio--200-ml/

 ##PRODUKT## https://www.natima.cz/oleje/natios-kokosovy-olej-nerafinovany-extra-panensky--500-ml/

 ##PRODUKT## https://www.natima.cz/oleje/allnature-kokosovy-olej-rbd-bio--bez-vune--1000-ml/

Kokosový olej pro péči o tělo

Kromě kuchyně se kokosový olej osvědčil i jako skvělý pomocník v péči o tělo:

  • Kokosový olej na pleť: Obzvlášť populární je pro své hydratační vlastnosti a schopnost zklidňovat podráždění. Je často používán jako přirozený krém nebo balzám na suchou pokožku.
  • Kokosový olej na vlasy: Mnoho lidí ho používá jako přírodní kondicionér, který dodává vlasům lesk a hydrataci.
  • Kokosový olej na zuby: Díky antibakteriálním účinkům je kokosový olej oblíbený pro metodu zvanou „oil pulling“, která pomáhá bělit zuby a zlepšovat ústní hygienu.

Je tedy kokosový olej superpotravina?

Pravda je, že kokosový olej má své výhody i nevýhody. Obsahuje prospěšné MCT, které mohou podpořit energii a metabolismus, a má široké využití v kuchyni i péči o tělo. Na druhou stranu je bohatý na nasycené tuky, což může být pro některé lidi nevýhodou. Pokud chcete kokosový olej zahrnout do svého jídelníčku nebo péče o tělo, doporučuje se to dělat s mírou a jako součást celkově vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Jak u každé superpotraviny, klíčem je rozumné a informované použití.

Zdroje:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212267213016729
  2. https://europepmc.org/article/med/19437058
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4892314/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/ktere-tuky-jsou-zdrave-a-proc-tvori-nezbytnou-cast-naseho-jidelnicku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/maca-ucinky--vse--co-potrebujete-vedet/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/ostropestrec---zachrana-nejen-pro-vase-jatra/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/kakao-superpotravina-plna-zdravi/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/houba-lion-s-mane--prirodni-neurologicky-zazrak/