Kakao: Superpotravina plná zdraví, kterou si zamilujete

Kakao. Když toto slovo slyšíme, okamžitě si představíme lahodnou čokoládu, horký nápoj nebo pečení. Ale víte, že kakao není jen chutná surovina, ale také opravdová superpotravina? Ať už jste milovníci čokolády nebo zdravé výživy, kakao si zaslouží vaši pozornost. V dnešním článku si povíme o tom, proč byste měli zařadit kakao do svého jídelníčku, jaké formy kakaa jsou dostupné a jaké úžasné zdraví prospěšné látky kakao obsahuje.

plody-kakaovníku

Něco málo na začátek

Kakao pochází z kakaových bobů, plodů kakaovníku, který roste převážně v tropických oblastech, jako je Jižní Amerika a Afrika. Kakaové boby jsou základem pro výrobu čokolády, ale také pro různé formy kakaa, které se používají v kuchyni. Kakao bylo ceněno již v době starých Mayů a Aztéků, kteří ho považovali za dar od bohů a používali ho nejen jako potravinu, ale i jako lék.

Dostupné formy kakaa

Kakao se na trhu objevuje v několika formách, z nichž každá má své specifické vlastnosti a využití:

  • Kakaový prášek: Nejčastěji používaná forma kakaa, získaná mletím pražených kakaových bobů a odstraněním kakaového másla. Kakaový prášek je základní ingrediencí pro přípravu čokoládových dezertů, nápojů a smoothie.
  • Kakaové boby: Nepražené nebo pražené celé boby jsou plné živin a můžete je jíst přímo, nebo přidávat do smoothie a cereálií.
  • Kakaové máslo: Tuková část kakaových bobů, která se používá hlavně při výrobě čokolády, ale také v kosmetice pro své hydratační vlastnosti.

kakao-boby-krém-prášek-lžíce

Zdraví prospěšné látky v kakau

Kakao je skutečnou pokladnicí zdraví prospěšných látek, které mají široké spektrum pozitivních účinků na náš organismus. Od ochrany srdce až po zlepšení nálady, kakao nabízí mnohem více než jen lahodnou chuť. Podívejme se podrobněji na některé z nich:

Polyfenoly a jejich účinky

Jedním z hlavních důvodů, proč je kakao považováno za superpotravinu, je jeho vysoký obsah polyfenolů. Polyfenoly jsou silné antioxidanty, které chrání tělo před poškozením volnými radikály. Mezi nejvýznamnější polyfenoly v kakau patří flavonoidy, které mohou snižovat hladinu cukru v krvi a podporovat zdraví srdce. Studie ukazují, že pravidelná konzumace kakaa může snížit krevní tlak, zlepšit funkci cév a dokonce i podpořit kognitivní funkce.

Theobromin

Theobromin je další důležitá složka kakaa, která se často zmiňuje vedle kofeinu. Theobromin má mírně stimulující účinky, zlepšuje náladu a může podpořit soustředění a energii, aniž by způsoboval nervozitu nebo nespavost, jak to někdy bývá u kofeinu.

Vláknina

Kakao je také dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení a může pomoci udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Vláknina v kakau pomáhá zvyšovat pocit sytosti, což může být užitečné pro ty, kteří se snaží udržet nebo snížit svou hmotnost.

Minerály v kakau

  1. Hořčík je nezbytný minerál, který hraje klíčovou roli v řadě tělesných funkcí, včetně zdraví svalů a nervů. Jeho dostatečný příjem je důležitý pro udržení správného svalového tonusu, prevenci svalových křečí a podporu nervového systému. Hořčík také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje zdravý spánek.
  2. Železo je kritickým prvkem pro tvorbu červených krvinek, které jsou zodpovědné za transport kyslíku po celém těle. Nedostatečný příjem železa může způsobit únavu, slabost a sníženou fyzickou výkonnost. Železo v kakau přispívá k udržení zdravé hladiny hemoglobinu a podporuje celkovou energetickou úroveň.
  3. Měď je stopový prvek, který hraje důležitou roli v metabolismu, zejména při přeměně železa na hemoglobin. Kromě toho je měď nezbytná pro tvorbu kolagenu, který je klíčový pro zdraví kůže, kloubů a cév. Tento minerál také přispívá k tvorbě antioxidantů, které chrání buňky před oxidačním stresem.
  4. Selen představuje klíčovou složku jednoho z primárních antioxidačních enzymů v těle. Selen poskytuje životně důležitou ochranu srdce, prostaty a mnoha dalších orgánů a systémů v celém těle. Kromě toho ovlivňuje imunitní systém, plodnost a kognitivní funkce.

kakaové-boby-žena-v-kuchyni

Kde sehnat kvalitní kakao

Kvalita kakaa může značně kolísat, a proto je důležité vybírat produkty, které jsou vyrobeny z kvalitních kakaových bobů, ideálně organických a bez přidaného cukru. Kakaový prášek nebo kakaové boby s vysokým obsahem kakaa (minimálně 70%) jsou ideální volbou pro maximální zdravotní přínosy. Vyhněte se výrobkům, které obsahují velké množství přidaných cukrů nebo jiných nezdravých přísad.

Kvalitní kakao můžete najít v obchodech se zdravou výživou, bio prodejnách nebo online obchodech specializujících se na superpotraviny. Hledejte certifikace, jako je BIO či Fair Trade, které zajišťují, že výrobek pochází z udržitelných a etických zdrojů.

Jaké kakaové produkty máme u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/kakao/

Lze kakao považovat za superpotravinu?

Na základě všech zmíněných zdravotních přínosů a vysokého obsahu prospěšných látek můžeme s jistotou říci, že kakao je opravdovou superpotravinou. Jeho bohatství na antioxidanty, minerály, vlákninu a stimulanty, jako je theobromin, z něj činí ideální součást zdravého a vyváženého jídelníčku.

Kakao a fitness prostředí?

Kakao si získalo oblibu i ve fitness komunitě díky svým bohatým zásobám antioxidantů a minerálů, které podporují regeneraci a celkové zdraví.

  • Jessica Biel - Herečka Jessica Biel, známá svou péčí o zdraví a fitness, si také ráda dopřeje kvalitní kakao. Biel sdílí, že si často připravuje nápoje a dezerty s vysokým obsahem kakaa, které jsou nejen chutné, ale i bohaté na antioxidanty a další zdraví prospěšné látky. Díky tomu si může dopřát něco sladkého, aniž by se musela obávat o svou linii. (https://www.today.com/health/diet-fitness/jessica-biel-workout-rcna157637)
  • Joe Wicks - Také známý jako „The Body Coach“, fitness trenér a autor knih o zdravém stravování, je také fanouškem kvalitního kakaa. Wicks často zahrnuje kakao do svých zdravých receptů, které sdílí se svými sledujícími, a propaguje jeho výhody pro zdraví a výkon. Kakao je pro něj důležitou součástí vyvážené stravy, kterou doporučuje svým klientům. (https://www.thebodycoach.com/blog/healthy-recipes)

Zdroje:

  1. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ars.2010.3697
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797556/
  3. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/cocoa-and-health-a-decade-of-research/10E9BE79E5DEFD360C5CD46B92E0741

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/co-jsou-vlastne-antioxidanty--volne-radikaly-a-oxidacni-stres/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/je-kokosovy-olej-superpotravinou/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/jake-vitaminy-a-mineraly-jsou-pro-telo-nezbytne-a-v-jakych-potravinach-je-najit/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jakymi-prostredky-posilit-svou-imunitu-v-dobe--kdy-je-to-nejvice-potreba/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/chaga-houba-znama-take-jako-dar-od-boha/