Kdy je KETO dieta dobrý nápad?

Keto dieta – pro někoho zázračný způsob, jak rychle zhubnout, pro jiného noční můra plná omezení a vyhýbání se oblíbeným potravinám. Ale co to vlastně je ta keto dieta? A hlavně, je pro vás opravdu ta pravá? Pojďme se podívat na její principy, výhody a nevýhody a zjistěte, zda by mohla být tím správným klíčem k vašemu vysněnému tělu.

Keto-dieta-potraviny

Co to je keto dieta?

Keto dieta je nízkosacharidová, vysokotučná dieta, která staví na velmi omezeném příjmu sacharidů a jejich nahrazení tuky. Cílem je dostat tělo do stavu zvaného ketóza, při kterém organismus začne spalovat tuky jako hlavní zdroj energie místo glukózy. Tento způsob stravování je v rozporu s klasickými stravovacími návyky, kde jsou sacharidy hlavním zdrojem energie.

Princip ketózy

Ketóza je stav, kdy tělo místo glukózy využívá pro energii ketony, které vznikají rozkladem tuků v játrech. Tento proces nastává při extrémním omezení sacharidů a je základem úspěchu keto diety.

  • Jak se dostat do ketózy? Omezíte sacharidy na zhruba 20-50 gramů denně, zvýšíte příjem tuků a mírně navýšíte bílkoviny.
  • Jak poznáte, že jste v ketóze? Mezi příznaky patří ztráta chuti na sladké, zlepšení soustředění, zvýšená energie a často i specifický zápach dechu.

Pro koho je keto dieta určená a kdo se jí má vyhnout obloukem

Keto dieta může být skvělou volbou pro ty, kteří hledají efektivní způsob, jak zhubnout, zlepšit hladinu cukru v krvi nebo stabilizovat své energetické hladiny. Je obzvláště vhodná pro lidi s nadváhou a obezitou, kteří chtějí rychle spalovat tuky, protože omezení sacharidů nutí tělo využívat tuky jako primární zdroj energie. Pokud ovšem potřebujete shodit pouze pár nadbytečných kil, je lepší přidat fyzickou aktivit nebo upravit jídelníček, než směřovat k této drastické dietě. Diabetici 2. typu mohou z keto diety rovněž profitovat, protože jim pomáhá stabilizovat hladiny cukru v krvi a zlepšovat citlivost na inzulin, což může vést k lepší kontrole jejich onemocnění.

Na druhou stranu, keto dieta není vhodná pro každého.

  • Sportovci a aktivní jedinci, kteří potřebují rychle dostupnou energii z glukózy, mohou zaznamenat pokles výkonu, protože jejich tělo při nízkém příjmu sacharidů nemá dostatek paliva pro intenzivní tréninky.
  • Také lidé s onemocněním jater nebo ledvin by se měli keto dietě vyhnout, protože zvýšený příjem tuků a bílkovin může zatěžovat tyto orgány.
  • Těhotné a kojící ženy by se měly keto dietě vyhnout kvůli možným nutričním deficitům, které by mohly ovlivnit jejich zdraví a zdraví jejich dítěte.
  • Osoby s poruchami příjmu potravy by měly být rovněž obezřetné, protože přísné omezení sacharidů může vést k nezdravým stravovacím návykům a pocitu viny spojeným s jídlem.

Proto je vždy důležité před začátkem keto diety konzultovat své rozhodnutí s odborníkem, který dokáže posoudit individuální zdravotní potřeby a potenciální rizika.

sport-žena-hubnutí-voda

Výhody keto diety

Pokud patříte do jedné ze skupin, pro které je keto dieta prospěšná a zvolili jste tento přístup ke stravě, nabízí vám několik přínosů, které ji činí atraktivní pro mnoho lidí.

  • Rychlé hubnutí: Díky ketóze tělo efektivněji spaluje tuky, což vede k rychlejším výsledkům na váze.
  • Zlepšení hladiny cukru v krvi: Omezování sacharidů stabilizuje hladinu cukru, což je přínosné pro diabetiky.
  • Zvýšená energie a lepší soustředění: Mozek používá ketony efektivněji než glukózu, což může vést k lepšímu mentálnímu výkonu.
  • Snížení chuti na sladké: Ketóza potlačuje chuť na sacharidy, což usnadňuje dodržování diety.

Je však dobré pamatovat na to, že během keto diety může docházet ke ztrátě minerálů a elektrolytů, což často vede k tzv. "keto chřipce“. Naše elektrolyty jsou skvělým způsobem, jak doplnit ztracené minerály, jako je sodík, draslík a hořčík, a udržet tak správnou hydrataci a rovnováhu v těle.

Jak začít s keto dietou a jak dlouho ji udržovat

Začátek keto diety může být náročný, zejména první dny, kdy tělo přechází do ketózy. Abyste se tomu přizpůsobili co nejlépe, je dobré dodržovat několik kroků:

  1. Omezte sacharidy na minimum – zaměřte se na zeleninu s nízkým obsahem sacharidů, jako je brokolice, špenát nebo květák.
  2. Zvyšte příjem tuků – avokádo, olivový olej, máslo a ořechy by měly tvořit základ vaší stravy.
  3. Sledujte příjem bílkovin – bílkoviny by měly tvořit zhruba 20–25 % vašeho denního příjmu kalorií.

Délka keto diety se může lišit, doporučuje se držet ji minimálně měsíc, aby tělo mělo čas se adaptovat. Někteří lidé ji však drží i několik měsíců, pokud jim vyhovuje a nemají žádné zdravotní problémy.

Co jíst při keto dietě

Při keto dietě se vyhýbáte sacharidům, a proto je důležité se zaměřit na potraviny, které podporují ketózu:

  • Maso a ryby: Kuřecí, hovězí, losos, tuňák.
  • Vejce: Výborný zdroj bílkovin a tuků.
  • Ořechy a semínka: Mandle, chia semínka, lněná semínka.
  • Zelenina s nízkým obsahem sacharidů: Špenát, brokolice, cuketa, květák.
  • Zdravé tuky: Olivový olej, avokádový olej, máslo, sádlo.

jídlo-losos-talíř

Oleje jsou jedny z nejoblíbenějších doplňků pro keto dietu, protože se snadno přeměňují na ketony, což tělu poskytuje rychlý zdroj energie.

Jaké oleje vám můžeme nabídnout?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/oleje/

Keto dieta a cvičení

Cvičení při keto dietě může být trochu jiné než jste zvyklí, protože vaše tělo přechází na spalování tuků. Prvních pár týdnů může dojít k únavě, ale po adaptaci se můžete věnovat téměř jakémukoliv sportu. Tělo efektivně využívá tuky jako palivo, což je skvělé zejména pro vytrvalostní běžce a cyklisty. Snížený příjem sacharidů ovšem může ovlivnit sílu, proto je důležité dbát na správný příjem bílkovin.

Závěr: Je keto dieta pro vás?

Keto dieta může být skvělým nástrojem pro hubnutí, zlepšení hladiny cukru v krvi a zvýšení energie. Není však vhodná pro každého a vyžaduje pečlivé dodržování zásad. Pokud se rozhodnete keto dietu vyzkoušet, doporučujeme začít pomalu, sledovat reakce svého těla a v případě jakýchkoliv pochybností konzultovat změny ve stravě s odborníkem. Keto dieta může být efektivní, ale klíčem je přístup založený na informacích a individuálních potřebách.

Zdroje:

  1. https://www.bookshop.cz/ebury-publishing/new-atkins-for-a-new-you/
  2. https://www.nature.com/articles/ejcn2013116
  3. https://europepmc.org/article/med/9832569
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29417495/
  5. https://www.researchgate.net/publication/26704437_Long-term_effects_of_a_ketogenic_diet_in_obese_patients

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/ktere-tuky-jsou-zdrave-a-proc-tvori-nezbytnou-cast-naseho-jidelnicku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/proc-prijimat-dostatek-bilkovin-a-v-jakych-potravinach-je-najdeme/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/sacharidy-nejsou-jen-cukry/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-kreatin-skutecne-efektivni--vyhody-a-rizika/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/jak-hormonalni-nerovnovaha-ovlivnuje-vase-telo-i-mysl/