Kojíte a potřebujete navýšit produkci mléka? Máme pro vás pár tipů!

Kojení je jedním z nejúžasnějších darů, které můžete svému novorozenci poskytnout. Je to nejen o výživě, ale také o utváření hlubokého pouta mezi vámi a vaším miminkem. Ale co když mléčné žlázy nespolupracují tak, jak by měly? Co dělat, když mateřské mléko teče méně, než byste si přála? Nenechte se stresovat! Dnes vám přináším několik zaručených tipů a triků, jak podpořit laktaci a zajistit, že vaše dítě bude mít dostatek mateřského mléka. Připravte si svůj šálek čaje pro kojící matky a pojďme na to!

kojící_žena

Jak zvýšit produkci mateřského mléka?

Nejprve si ujasněme jednu věc: každá matka je jiná a to, co funguje pro jednu, nemusí fungovat pro druhou. Ale existuje několik osvědčených metod, které mohou pomoci zvýšit produkci mateřského mléka.

  1. Kojte častěji: Vaše tělo funguje na bázi poptávky a nabídky. Čím častěji kojíte, tím více mléka vaše mléčné žlázy vyprodukují. Pokud se vám zdá, že vaše produkce klesá, zkuste zvýšit frekvenci kojení. Když váš novorozenec saje, signalizuje vašemu tělu, že je potřeba více mléka.
  2. Správná technika kojení: Zkontrolujte, zda vaše dítě správně přikládáte k prsu. Správná technika může zásadně ovlivnit množství mléka, které dítě získá, a tím i to, kolik mléka vaše tělo vyprodukuje.
  3. Hydratace: Voda, voda a zase voda. Pokud chcete podpořit laktaci, je důležité, abyste byla dostatečně hydratovaná. Mateřské mléko je tvořeno z velké části vodou, takže nezapomeňte pít!
  4. Strava: Co jíte, může také ovlivnit produkci mléka. Zahrňte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Některé potraviny, jako je oves, mandle a špenát, jsou známé tím, že podporují laktaci.

Kombinace Fenugreek a Blessed Thistle

Pokud jste zkoušela všechny výše uvedené rady a stále se vám zdá, že produkce mléka je nízká, může být čas sáhnout po bylinkách. Dvě z nejúčinnějších bylinek pro podporu kojení jsou fenugreek (pískavice řecké seno) a blessed thistle (benedikt lékařský). Kombinace těchto dvou bylin je často doporučována pro ženy, které potřebují podpořit laktaci. Vyzkoušejte náš NATIOS Fenugreek & Blessed Thistle Extract, který kombinuje sílu obou těchto osvědčených bylin v jedné lahvičce.

  • Fenugreek (pískavice řecké seno) je jednou z nejčastěji používaných bylin pro zvýšení produkce mateřského mléka. Obsahuje fytoestrogeny, které mohou pomoci stimulovat mléčné žlázy. Navíc je bohatý na vitamíny a minerály, které jsou důležité pro zdraví kojící matky.
  • Blessed thistle (benedikt lékařský) je další mocná bylina, která je často doporučována pro podporu laktace. Má dlouhou historii používání v tradiční medicíně a je známá svými vlastnostmi podporujícími zdraví prsou a laktaci. Kromě toho má i další přínosy pro zdraví, včetně podpory trávení a zlepšení celkové vitality.

Blessed_thistle

Jak užívat Fenugreek a Blessed Thistle?

Pokud se rozhodnete vyzkoušet tuto kombinaci, je důležité vědět, jak správně užívat fenugreek a blessed thistle, abyste dosáhla co nejlepších výsledků.

  • Čaj pro kojící matky: Jeden z nejjednodušších způsobů, jak užívat tyto byliny, je ve formě čaje. Mnoho komerčně dostupných čajů pro kojící matky obsahuje právě fenugreek a blessed thistle. Doporučuje se pít 2-3 šálky denně.
  • Kapsle: Pokud nejste fanouškem čaje, můžete si pořídit kapsle. Většina doplňků stravy obsahuje standardizované dávky těchto bylin, takže si můžete být jistá, že užíváte správné množství.
  • Tinktura: Tinktury jsou další možností, jak užívat fenugreek a blessed thistle. Jsou snadno dostupné a můžete je jednoduše přidat do vody nebo džusu.

Pamatujte, že účinky těchto bylin se mohou projevit po několika dnech až týdnech pravidelného užívání. Je důležité být trpělivá a konzistentní ve své snaze zvýšit produkci mateřského mléka.

Nežádoucí a vedlejší účinky

I když jsou fenugreek a blessed thistle obecně považovány za bezpečné byliny, je důležité být si vědoma možných vedlejších účinků.

  • Fenugreek: Může způsobit trávicí potíže, jako je nadýmání a průjem. Některé ženy si také všimnou, že jejich pot a moč mohou mít sladkou vůni, podobnou javorovému sirupu. Pokud máte cukrovku, poraďte se před užíváním fenugreeku s lékařem, protože může ovlivnit hladinu cukru v krvi.
  • Blessed thistle: Může způsobit podráždění žaludku u některých lidí. U osob s alergií na rostliny z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) může způsobit alergickou reakci.

Pokud zaznamenáte jakékoliv nežádoucí účinky, přestaňte byliny užívat a konzultujte situaci s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Je bezpečné užívat fenugreek a blessed thistle v těhotenství?

Užívání fenugreeku a blessed thistle během těhotenství se obecně nedoporučuje bez předchozí konzultace s lékařem. Fenugreek může stimulovat děložní stahy, což by mohlo vést k předčasnému porodu nebo potratu, a blessed thistle může způsobit podráždění dělohy nebo ovlivnit hladiny hormonů, což může být během těhotenství rizikové. Pokud zvažujete užívání těchto bylin během těhotenství, je nezbytné poradit se s lékařem, který vám poskytne nejvhodnější doporučení na základě vašeho individuálního zdravotního stavu.

žena_kojení_miminko

Pár posledních rad pro maminky

Kojení je nádherný a přirozený proces, ale někdy může být výzvou. Pokud máte pocit, že vaše tělo potřebuje trochu podpory, aby mohlo produkovat dostatek mateřského mléka pro vaše miminko, můžete vyzkoušet výše zmíněné metody. Ať už se rozhodnete pro častější kojení, úpravu stravy, nebo sáhnete po přírodních bylinách, jako jsou fenugreek a blessed thistle, pamatujte, že jste skvělá maminka, která dělá to nejlepší pro své dítě.

A teď, když už máte všechny potřebné informace, je čas si vychutnat svůj čaj pro kojící matky a dopřát si chvíli klidu. Nezapomeňte, že šťastná a spokojená maminka je nejdůležitější ingrediencí pro šťastné a spokojené miminko!

Zdroje

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-733/fenugreek
  2. https://kellymom.com/hot-topics/low-supply/
  3. https://www.healthline.com/health/blessed-thistle

Jaké produkty u nás najdete na podporu kojení?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-fenugreek-blessed-thistle-extract--piskavice-benedikt--2000-mg--120-veg--kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-fenugreek-seed--610-mg--90-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/bylinne-caje-porcovane/kojici--serafin-bylinny-caj-porcovany-15-x-2-5g/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

 

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jake-vitaminy-a-mineraly-jsou-pro-telo-nezbytne-a-v-jakych-potravinach-je-najit/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/bio-nejen-pro-nase-zdravi/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/elementarni-forma-horciku--vite-kolik-horciku-skutecne-doplnujete/