Kolagen na míru: Jak vybrat ten nejúčinnější pro vaše zdraví

Dnes se ponoříme do světa kolagenu – nepostradatelného proteinu, který je pro naše tělo tak důležitý, že si zaslouží vlastní blogový článek. Ať už jste aktivní sportovci, hledáte způsoby, jak podpořit zdraví vašich kloubů, nebo chcete mít pleť jako z reklamy na kosmetiku, kolagen může být vaším nejlepším přítelem. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak vybrat ten nejúčinnější kolagen pro vaše zdraví.

druhy_collagenu

Co je kolagen a jeho role v těle

Kolagen je bílkovina, která tvoří zhruba 30 % celkového proteinu v našem těle. Funguje jako lepidlo, které drží naše tělo pohromadě. Najdeme ho v kůži, kostech, šlachách, vazech, ale také v krevních cévách, rohovce oka a dokonce i v zubech. Kolagen je zkrátka základní stavební kámen našeho těla.

Jak kolagen podporuje zdravé klouby

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé sahají po kolagenu, je jeho schopnost podporovat zdraví kloubů. Kolagen klouby lubrikuje a zajišťuje jejich správnou funkci. Tělo si kolagen vyrábí samo, ale s přibývajícím věkem tato schopnost klesá, což může vést k bolestem a ztuhlosti. Pravidelným doplňováním kolagenu můžete tyto nepříjemnosti zmírnit a podpořit regeneraci kloubní chrupavky.

Kolagen pro zdravou pleť a krásné vlasy

Pokud chcete mít pleť jako miminko a vlasy, které by vám záviděla i modelka z reklamy na šampon, kolagen je pro vás to pravé. Kolagen na pleť totiž zlepšuje její elasticitu, hydrataci a redukuje vrásky. Kolagen na vlasy zase posiluje vlasové folikuly, což vede k silnějším a lesklejším vlasům. A kdo by nechtěl mít krásné vlasy a zdravou pleť, že?

krásné_dlouhé_vlasy

Kombinace s kolagenem

Kombinace kolagenu s dalšími doplňky může výrazně zvýšit jeho účinnost a přinést další zdravotní výhody. Zde jsou některé z nejúčinnějších kombinací:

  • Vitamin C: Podporuje syntézu kolagenu, stabilizuje kolagenová vlákna a zvyšuje jejich tvorbu, což zlepšuje elasticitu a pevnost pokožky.
  • Kyselina hyaluronová: Zvyšuje hydrataci pokožky a kloubů tím, že zadržuje vodu v tkáních, což zlepšuje pružnost pleti​.
  • MSM (Methylsulfonylmethan): Podporuje tvorbu kolagenu, zlepšuje pružnost pokožky a snižuje zánět a bolest kloubů.
  • Chondroitin: Udržuje elasticitu chrupavky, podporuje regeneraci a snižuje zánět, což je přínosné pro zdraví kloubů​.

Co je hydrolyzovaný kolagen a proč je oblíbený

Hydrolyzovaný kolagen je kolagen rozštěpený na menší peptidy, což z něj dělá snadno vstřebatelnou formu. Díky tomu se hydrolyzovaný kolagen rychle dostane tam, kde je potřeba, a jeho účinky jsou patrné mnohem rychleji. Navíc je hydrolyzovaný kolagen často dostupný ve formě prášku, což usnadňuje jeho konzumaci. Stačí ho přidat do smoothie, kávy nebo jogurtu a máte hotovo.

Typy kolagenu

Rybí kolagen (mořský kolagen)

Rybí kolagen, často označovaný jako mořský kolagen, je populární volbou mezi kolagenovými doplňky díky své vysoké biologické dostupnosti. Jeho menší molekulární hmotnost umožňuje lepší vstřebávání do těla, což podporuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Navíc se věří, že mořský kolagen má pozitivní vliv na klouby a pojivové tkáně, což z něj činí oblíbenou volbu pro ty, kteří hledají přirozené způsoby, jak udržet zdravý vzhled a pohyblivost.

Hovězí kolagen

Hovězí kolagen je široce rozšířený typ kolagenu, který se získává z hovězí kůže a kostí. Tento kolagen je bohatý na kolagen typu I a III, které jsou klíčové pro zdraví kostí, šlach a kůže. Díky svému složení podporuje hovězí kolagen pevnost a elasticitu tkání, což je důležité pro udržení mladistvého vzhledu a funkčnosti kloubů. Navíc je oblíbený mezi sportovci a lidmi, kteří chtějí podpořit regeneraci svalů po fyzické námaze.

Kuřecí kolagen

Kuřecí kolagen se především skládá z kolagenu typu II, který je nezbytný pro zdraví kloubů a chrupavek. Tento typ kolagenu je zvláště účinný při podpoře kloubní flexibility a snižování příznaků osteoartrózy. Díky svým vlastnostem je kuřecí kolagen často využíván v doplňcích stravy zaměřených na zlepšení kloubní pohyblivosti a snižování bolesti spojené s věkem nebo intenzivní fyzickou aktivitou.

Veganský kolagen

Veganský kolagen je alternativou k tradičním kolagenovým produktům, který nepochází ze zvířat, ale je vytvořen pomocí moderních biotechnologií, které umožňují syntézu kolagenu z rostlinných zdrojů. Tento typ kolagenu je ideální pro ty, kteří dodržují veganskou stravu nebo hledají etičtější možnosti pro podporu zdraví kůže, vlasů a nehtů. I když se liší od živočišného kolagenu, může veganský kolagen poskytovat podobné výhody, zejména v kombinaci s jinými živinami, které podporují přirozenou produkci kolagenu v těle.

kolagen_v_dzusu

Jak vybrat nejlepší kolagen na trhu

Výběr nejlepšího kolagenu může být trochu oříšek, proto jsme pro vás připravili pár tipů:

  • Zdroj kolagenu: Zvažte, zda preferujete kolagen z mořských, hovězích nebo kuřecích zdrojů. Každý typ má své výhody.
  • Forma kolagenu: Hydrolyzovaný kolagen v prášku je snadno vstřebatelný a univerzální, ale můžete také zvolit kapsle nebo tekutou formu.
  • Složení: Některé kolagenové doplňky obsahují přidané vitamíny a minerály, které podporují jeho účinky, jako je vitamín C, kyselina hyaluronová nebo biotin.
  • Recenze a doporučení: Čtěte recenze a hledejte doporučení od odborníků. Produkty s pozitivními recenzemi jsou často sázkou na jistotu.

Pokud vás téma kolagenu zaujalo a rádi byste vyzkoušeli některý z produktů, podívejte se na naši nabídku kolagenů. Najdete zde široký výběr kolagenů různých typů a forem, které splňují všechny zmíněné požadavky. Vyberte si ten nejlepší kolagen pro vaše potřeby a podpořte své zdraví a krásu.

Vedlejší účinky a bezpečnost užívání kolagenu

Kolagenové doplňky jsou obecně považovány za bezpečné, avšak mohou se vyskytnout vedlejší účinky, jako jsou zažívací potíže, alergické reakce nebo nepříjemná chuť v ústech. Při užívání kolagenu v těhotenství je vhodné konzultovat jeho užívání s lékařem, aby se zajistila bezpečnost pro matku i dítě. Je také důležité dbát na případné interakce s jinými léky či stavy.

Celebrity, které na kolagen nedají dopustit

Shrnutí klíčových bodů o kolagenu

Kolagen je skutečně univerzální protein, který může podpořit vaše zdraví na mnoha úrovních – od zdravých kloubů, přes krásnou pleť až po silné vlasy. Výběr nejúčinnějšího kolagenu závisí na vašich individuálních potřebách a preferencích. Ať už se rozhodnete pro rybí kolagen, hovězí kolagen nebo veganský kolagen, důležité je, abyste si vybrali kvalitní produkt, který vám přinese kýžené výsledky. Tak co, už víte, který kolagen si přidáte do svého nákupního košíku?

Jaký kolagen u nás najdete?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/neocell-super-collagen-vitamin-c-biotin--kolagen-typu-i-a-iii-s-vitaminem-c-a-biotinem--180-tablet/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/applied-nutrition-collagen-peptides--kolagenove-peptidy-neochucene--300-g/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/great-lakes-collagen-hydrolysate--hydrolyzovany-kolagen-bez-prichuti--454-g/

Zdroje:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen
  2. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/collagen/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/do-collagen-supplements-work

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/akne-pod-kontrolou--jake-doplnky-stravy-skutecne-funguji/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jake-jsou-benefity-doplnovani-zinku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/spf--bezpecne-a-zdrave-opalovani/