Kombucha: Zázračný fermentovaný nápoj, který si můžete připravit doma

Kombucha, tajemný bublající nápoj, který se v posledních letech stal doslova fenoménem zdravé výživy. Na regálech obchodů ji najdete vedle jiných zdravých nápojů, a to v mnoha různých příchutích a variantách. Co to ale kombucha vlastně je, proč se stala tak populární a jak si ji můžete jednoduše připravit doma? Ponořme se do světa tohoto prastarého fermentovaného nápoje, který slibuje nejen skvělou chuť, ale i řadu zdravotních benefitů.

kombucha-ve-sklenicích-citrón-pomeranč

Co je kombucha a proč se stala tak populární?

Kombucha je fermentovaný nápoj vyrobený z čaje, cukru, vody a SCOBY – symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Tento zvláštní organismus, který vypadá jako želatinový disk, je klíčem k fermentačnímu procesu, při kterém se sladký čaj mění na osvěžující, jemně perlivý nápoj. Kombucha se pije po celém světě po tisíce let a tradičně je známá svými blahodárnými účinky na zdraví, zejména na trávení a imunitní systém.

Její popularita v posledních letech vzrostla díky rostoucímu zájmu o fermentované potraviny, které jsou považovány za prospěšné pro zdraví střev. V době, kdy se čím dál více lidí snaží najít přírodní způsoby, jak podpořit své zdraví, kombucha nabízí skvělou alternativu ke sladkým limonádám a energetickým nápojům.

Jak probíhá fermentace?

Fermentace kombuchy je fascinující proces, při kterém dochází k přeměně cukru a čaje na zdraví prospěšné látky díky působení SCOBY. SCOBY obsahuje kvasinky, které rozkládají cukr na alkohol, a bakterie, které tento alkohol dále přeměňují na kyselinu octovou a další prospěšné kyseliny. Výsledkem je jemně perlivý nápoj s kyselou chutí, který je plný probiotik a antioxidantů. Co se během fermentace děje?

  • Snížení obsahu cukru: Cukr, který přidáte na začátku, se během fermentace z velké části spotřebuje.
  • Vznik kyselin a oxidu uhličitého: Díky nim získává kombucha svou charakteristickou kyselou chuť a bublinky.
  • Rozvoj probiotik: Fermentace podporuje vznik prospěšných bakterií, které podporují zdraví střev.

kombucha-nápoj-citrón-skořice-heřmánek

Zdravotní benefity kombuchy

Kombucha není jen lahodná, ale také velmi zdravá. Obsahuje řadu látek, které podporují různé aspekty našeho zdraví:

  • Podpora trávení: Kombucha obsahuje probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru a zlepšují trávení.
  • Detoxikace organismu: Díky obsahu antioxidantů kombucha pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů.
  • Posílení imunity: Pravidelné pití kombuchy může podpořit imunitní systém díky obsahu probiotik a kyseliny askorbové.
  • Zlepšení nálady a snížení stresu: Kombucha může mít pozitivní vliv na naši náladu díky obsahu vitaminů skupiny B a aminokyselin.

Krok za krokem: Jak si připravit domácí kombuchu?

Příprava kombuchy doma může být zábavným a uspokojivým procesem, který vám umožní vytvořit nápoj přesně podle vašich představ. Následující postup vás provede celým procesem od přípravy ingrediencí až po finální lahvování.

Ingredience a vybavení potřebné pro výrobu kombuchy

Než začnete, připravte si vše potřebné. Výběr správných ingrediencí a vybavení je klíčem k úspěchu:

  • 1 litr vody – nejlépe filtrovaná nebo převařená
  • 2–3 čajové sáčky (černý nebo zelený čaj) – kombucha nejlépe fermentuje s černým nebo zeleným čajem, ale můžete experimentovat i s jinými druhy.
  • 70–100 g cukru (bílý, třtinový nebo kokosový) – cukr je palivo pro kvasinky a bakterie v SCOBY, proto se nebojte jeho množství; většina se během fermentace spotřebuje.
  • 1 SCOBY (násada kombuchy) – symbiotická kultura bakterií a kvasinek, kterou lze sehnat v obchodech se zdravou výživou nebo od známých, kteří už kombuchu vyrábějí.
  • 100 ml hotové kombuchy (startér) – je důležitá pro nastartování fermentace; můžete použít buď vlastní kombuchu, nebo zakoupenou bez přísad.
  • Skleněná nádoba o objemu alespoň 1 litr – ideální jsou širokohrdlé skleněné nádoby, aby měly bakterie dostatek kyslíku.
  • Utěrka nebo kuchyňská utěrka a gumička – k zakrytí nádoby, aby se dovnitř nedostaly nečistoty, ale zároveň mohla probíhat fermentace.

příprava-kambucha-ovoce-sklenice

Příprava základního čaje

  1. Uvařte čaj: Vodu přiveďte k varu, přidejte čajové sáčky a nechte louhovat 5–10 minut podle druhu čaje a požadované intenzity chuti.
  2. Přidejte cukr: Ještě do horkého čaje přidejte cukr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
  3. Nechte čaj vychladnout: Než přidáte SCOBY, nechte čaj úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Přidání SCOBY do horkého čaje by mohlo zabít prospěšné bakterie.

Fermentace: Jak připravit kombuchu k dokonalosti?

  1. Přelijte čaj do skleněné nádoby: Jakmile čaj vychladne, přelijte ho do připravené nádoby.
  2. Přidejte startovací kombuchu a SCOBY: Nalijte startovací kombuchu a opatrně vložte SCOBY do nádoby. SCOBY může plavat, klesnout na dno nebo se držet někde mezi – všechny tyto polohy jsou v pořádku.
  3. Zakryjte nádobu: Použijte čistou utěrku a gumičku k zakrytí nádoby, aby se do ní nedostaly prach a hmyz, ale fermentace mohla volně probíhat.
  4. Nechte fermentovat: Nádobu umístěte na klidné místo při pokojové teplotě (ideálně 20–25 °C) a nechte fermentovat 7–14 dní. Chuť pravidelně kontrolujte, abyste zjistili, kdy vám nejvíce vyhovuje – čím déle necháte fermentovat, tím kyselejší bude.

Jak poznat, že je kombucha hotová?

Zda je kombucha připravená ke konzumaci, poznáte podle její chuti a perlení. Nápoj by měl mít vyváženou sladkokyselou chuť. Pokud je kombucha příliš sladká, nechte ji fermentovat déle; pokud je naopak příliš kyselá, zkuste fermentaci příště zkrátit. Během fermentace se na povrchu často vytvoří nový SCOBY, což je známkou toho, že fermentace probíhá správně. Když je chuť kombuchy podle vašich představ, je čas přelít ji do lahví.

připravená-kombucha-nápoj-sklenice

Druhá fermentace: Jak dodat kombuše chuť a bublinky?

  1. Přelijte kombuchu do lahví: Po dosažení požadované chuti přelijte kombuchu (bez SCOBY) do čistých lahví.
  2. Přidejte ochucení: Můžete přidat ovoce, džusy, bylinky nebo koření pro extra chuť. Například zázvor a citron pro pikantní variantu, jahody a máta pro svěží letní verzi.
  3. Nechte fermentovat znovu: Zavřete lahve a nechte fermentovat při pokojové teplotě dalších 2–3 dny, aby se vytvořily bublinky. Poté lahve přemístěte do lednice, kde fermentace zpomalí a kombucha zůstane svěží.

Jakou kombuchu najdete u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/kombucha/

Údržba a péče o SCOBY

SCOBY je klíčovou součástí výroby kombuchy a vyžaduje pravidelnou péči. Pokud neplánujete ihned připravovat další várku, můžete SCOBY uchovávat ve sklenici s trochou kombuchy, což se nazývá „SCOBY hotel“. Tento „hotel“ by měl být zakrytý a umístěný při pokojové teplotě, kde SCOBY může „odpočívat“. Jednou za pár týdnů je dobré přidat čerstvý sladký čaj, aby zůstala SCOBY zdravá a aktivní pro budoucí použití.

Možné chyby při výrobě a jak se jim vyhnout

Jednou z nejčastějších chyb při výrobě kombuchy je výskyt plísně, která se může objevit na povrchu SCOBY jako chlupaté nebo barevné skvrny. Pokud se objeví plíseň, je důležité celou kombuchu vyhodit a začít s novou násadou. Dalším problémem může být příliš kyselá chuť, kterou lze řešit zkrácením doby fermentace nebo přidáním čerstvého čaje.

Kombucha vs. jiné fermentované nápoje

Kombucha se často porovnává s jinými fermentovanými nápoji, jako jsou kefír nebo kimchi. Zatímco všechny tyto produkty podporují zdraví střev a obsahují probiotika, kombucha vyniká svým osvěžujícím, lehce perlivým charakterem, který ji dělá ideální alternativou k syceným nápojům nebo alkoholu.

kimchi-čínské-hůlky-sklenice-chilli

Proč si vyrábět vlastní kombuchu?

Domácí kombucha není jen zdravější variantou limonád, ale také skvělý způsob, jak mít kontrolu nad tím, co pijete. Připravíte si nápoj, který je bohatý na živiny, bez umělých přísad a konzervantů. Výroba kombuchy je navíc zábavný proces, který vám umožní experimentovat s chutěmi a přizpůsobit si nápoj podle svých preferencí. Tak proč nezkusit něco nového a začít fermentovat vlastní kombuchu doma?

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  2. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/
  3. https://www.semanticscholar.org/paper
  4. https://www.fermentarum.cz/kombucha

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/proc-zaradit-chia-seminka-do-kazdodenni-stravy/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/maltitol--zdravejsi-alternativa-cukru-nebo-skryta-rizika/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/sukraloza--benefity-a-problemy-tohoto-popularniho-sladidla/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/matcha--co-byste-meli-vedet-o-tomto-japonskem-zazraku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/