Kurkuma: Jaké má doopravdy účinky na zdraví

Kurkuma je momentálně na vrcholu popularity. Všude, kam se podíváte, narazíte na recepty se zlatým kořením, kurkumový čaj nebo trendy nápoje jako zlaté mléko. Možná i vy přidáváte kurkumu do smoothie, ranního čaje nebo zkoušíte kurkuma s medem na posílení imunity. Ale jaké má kurkuma opravdu účinky na zdraví? Je to jen další módní výstřelek nebo skutečně zázrak přírody, který stojí za to zařadit do jídelníčku? V tomto článku se podíváme, co věda říká o kurkumě a jejích hlavních složkách, jako je kurkumin.

kurkuma-lžíce-prášek

Kurkuma v tradiční medicíně

Kurkuma (Curcuma longa) má kořeny v tradiční, především v ajurvédské a tradiční čínské medicíně. Zde byla využívána po tisíce let jako silné protizánětlivé a léčivé koření. V ajurvédě se kurkuma používala k podpoře trávení, detoxikaci jater, hojení ran a dokonce i jako léčba při infekcích.

Hlavní složka kurkumin

Hlavním hrdinou kurkumy je kurkumin, který má na svědomí nejen její zlatou barvu, ale i většinu zdravotních benefitů. Kurkumin patří mezi polyfenoly a disponuje silnými léčivými vlastnostmi. Podívejme se na jeho hlavní účinky:

  • Protizánětlivé vlastnosti: Kurkumin inhibuje molekuly, které jsou zodpovědné za zánětlivé procesy v těle.
  • Antioxidační účinky: Kurkumin neutralizuje volné radikály a zároveň stimuluje tělo k produkci vlastních antioxidantů.
  • Podpora zdraví mozku: Studie ukazují, že kurkumin zvyšuje hladiny mozkového neurotrofického faktoru (BDNF), což je protein zodpovědný za růst nových neuronů a ochranu těch stávajících.
  • Antimikrobiální vlastnosti: Kurkumin má schopnost bojovat proti různým druhům bakterií, virů a plísní, což může podpořit imunitní systém a ochranu proti infekcím.

Kurkumin však má jednu nevýhodu – jeho nízkou biologickou dostupnost, což znamená, že se špatně vstřebává do krevního oběhu. Jak tuto vlastnost výrazně zlepšit se dozvíme v našem článku později.

tradiční-kurkuma-prášek-šperky

Benefity kurkumy

1. Kurkuma v boji proti zánětům

Kurkuma a zejména kurkumin jsou známy svými silnými protizánětlivými účinky. Chronické záněty jsou spojeny s celou řadou zdravotních problémů, od artritidy po srdeční choroby.

2. Podpora trávení

Kurkuma je často používána jako podpora trávení. Mnozí lidé přidávají čerstvou kurkumu do jídla, aby pomohli tělu lépe trávit. Kurkumin podporuje produkci žluči, což je důležité pro rozklad tuků, a tím přispívá ke zdraví trávicího systému.

3. Zlepšení funkce mozku

Jak jsme již zmiňovali, kurkumin, hlavní složka kurkumy, zvyšuje hladinu BDNF, čímž výrazně zlepšuje funkci mozku a možná i snížit riziko neurodegenerativních onemocnění.

4. Kurkuma a hubnutí

Ano, slyšeli jste dobře. Kurkuma může být vaší tajnou zbraní při hubnutí! Kurkumin pomáhá regulovat metabolismus tuků a zvyšuje termogenezi – proces, při kterém tělo produkuje teplo a tím spaluje kalorie.

kurkuma-prášek-list-lžíce

5. Podpora imunity

Kurkuma s medem je tradiční recept, který se používá k posílení imunity a ochraně proti nachlazení.

Možné vedlejší účinky

Jako u všech věcí, i u kurkumy platí, že nic se nemá přehánět. Při nadměrném užívání může kurkuma způsobit zažívací potíže, nevolnost nebo průjem. U citlivých osob může dojít k alergické reakci. Lidé s problémy se žlučníkem nebo játry by měli být opatrní při užívání kurkumových doplňků.

Kombinace s piperinem

Jedním z problémů kurkuminu je jeho nízká biologická dostupnost – to znamená, že se špatně vstřebává do krevního oběhu. Zde přichází na scénu piperin, aktivní složka černého pepře, která může zvýšit absorpci kurkuminu až o 2000 %. Proto často vidíte kombinaci kurkumin a piperin v doplňcích stravy.

Kvalitní kurkumu můžete najít i u nás:

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-turmeric--kurkuma--720-mg--100-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/koreni/natios-bio-kurkuma-prasek--100-g/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-kurkuma-a-cerny-pepr-60-kapsli/

Tipy do kuchyně

  • Přidávejte kurkumu do smoothie: Přidání kurkumy do smoothie je snadný způsob, jak obohatit svůj jídelníček
  • Kurkuma jako koření: Kurkumu lze použít do omáček, polévek nebo marinád. Nebojte se experimentovat!
  • Kurkuma na lačno: Někteří lidé doporučují užívat kurkumu na prázdný žaludek ve formě šťávy pro lepší detoxikaci organismu.

Zlaté mléko

Pokud jste ještě nezkoušeli zlaté mléko, možná je čas. Tento nápoj, který pochází z ajurvédy, kombinuje kurkumu s mlékem (často rostlinným) a dalšími kořeními, jako je zázvor nebo skořice. Zlaté mléko je skvělým způsobem, jak si dopřát účinky kurkumy a navíc se příjemně zahřát během chladných večerů.

Závěr

Kurkuma je bezpochyby jedním z nejzdravějších koření, které můžete přidat do svého jídelníčku. Její účinky jsou podloženy jak tradiční medicínou, tak moderními vědeckými studiemi. Ať už ji používáte jako koření v kuchyni, děláte si kurkuma čaj nebo se odvážíte vyzkoušet zlaté mléko, kurkuma vám může přinést spoustu zdravotních výhod. Stačí jen dát pozor na možné nežádoucí účinky a nechat tento zázračný kořen pracovat pro vaše zdraví!

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  2. https://www.researchgate.net/publication/
  3. https://link.springer.com/article/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/matcha--co-byste-meli-vedet-o-tomto-japonskem-zazraku/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/kakao--superpotravina-plna-zdravi--kterou-si-zamilujete/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/maca-ucinky--vse--co-potrebujete-vedet/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-snizit-procento-tuku-v-tele/