Maca účinky: Vše, co potřebujete vědět

Vítejte ve světě Macy, kde se setkávají starodávné tradice s moderním zdravým životním stylem! Pokud jste o Mace peruánské nikdy neslyšeli, máte se na co těšit. Tato superpotravina z dalekých And se stává čím dál tím oblíbenější pro své úžasné účinky na lidské zdraví. Ať už hledáte podporu pro sportovní výkonnost, zlepšení energie nebo přírodní cestu ke zvýšení vitality, Maca je tu pro vás. Pojďme se ponořit do světa Macy a objevit její tajemství!

maca_kořen_a_prášek

Co je Maca peruánská?

Maca peruánská, známá také jako Lepidium meyenii, je kořenová zelenina pocházející z vysokohorských oblastí Peru. Přezdívá se jí také „peruánský ženšen“ díky jejím adaptogenním vlastnostem. Maca má historii sahající tisíce let zpět, kdy ji inčtí bojovníci využívali pro zvýšení své síly a vytrvalosti. Dnes se Maca konzumuje po celém světě ve formě prášku, kapslí či jako sušený kořen.

Účinky Macy peruánské na lidské zdraví

Maca je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, které mají pozitivní vliv na různé aspekty lidského zdraví. Zde jsou některé z hlavních účinků Macy:

  1. Zvýšení energie a vytrvalosti: Maca je známá tím, že zvyšuje hladinu energie a zlepšuje vytrvalost, což ocení zejména sportovci a lidé s náročným životním stylem.
  2. Zlepšení nálady: Pravidelná konzumace Macy může přispět ke zlepšení nálady a snížení úzkosti díky obsahu flavonoidů.
  3. Podpora hormonální rovnováhy: Maca je často doporučována ženám v menopauze nebo lidem trpícím hormonálními problémy díky svým schopnostem regulovat hormonální hladiny.
  4. Zvýšení libida a plodnosti: Studie ukazují, že Maca může mít pozitivní vliv na sexuální zdraví, zvyšuje libido a může přispět k lepší plodnosti u mužů i žen.
  5. Podpora imunitního systému: Díky vysokému obsahu antioxidantů může Maca pomoci posílit imunitní systém a chránit tělo před volnými radikály.

maca_kapsle_a_prášek

 

Druhy a formy Macy peruánské

Maca přichází v několika různých druzích a formách, z nichž každá má své specifické vlastnosti a výhody:

  • Maca žlutá: Nejrozšířenější a nejčastěji používaná forma Macy, známá pro své vyvážené účinky na energii a hormonální rovnováhu.
  • Maca červená: Obsahuje více antioxidantů a je považována za nejúčinnější pro podporu zdraví kostí a prostaty.
  • Maca černá: Nejvíce ceněná pro své účinky na zlepšení paměti, soustředění a sportovní výkonnost.

Maca se dále prodává jako maca prášek, který lze snadno přidat do smoothie nebo jiných pokrmů, nebo jako maca kapsle, které jsou ideální pro pohodlnou a rychlou konzumaci. Podívejte se na naše produkty Maca a vyberte si tu nejlepší variantu pro vás.

Maca vs. řeřicha peruánská

Maca a řeřicha peruánská (často zvaná řeřicha horská) jsou dva různé názvy pro tu samou rostlinu. Oba termíny se používají zaměnitelně, takže když narazíte na jeden nebo druhý, víte, že se jedná o stejnou superpotravinu s mnoha prospěšnými účinky.

Maca a sportovní výkonnost

Maca je mezi sportovci populární díky svým energizujícím a adaptogenním vlastnostem. Zvyšuje hladinu energie a vytrvalost, což je klíčové pro lepší výkon. Sportovci, kteří pravidelně konzumují Macu, uvádějí více energie na tréninky a závody, což jim umožňuje dosahovat lepších výsledků.

Dalším přínosem Macy je podpora regenerace. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá rychleji regenerovat svaly po náročném tréninku, což minimalizuje riziko zranění. Kromě fyzických výhod má Maca pozitivní vliv na mentální soustředění a kognitivní funkce. Maca černá je obzvláště účinná pro zlepšení soustředění, což je důležité pro sportovce během tréninků i závodů.

Maca si získala důvěru i mezi známými sportovci:

  • Usain Bolt: Bývalý světový rekordman a olympijský medailista v běhu na 100 metrů uvedl, že užívání Macy mu pomáhá zlepšit vytrvalost a regeneraci po náročných trénincích. https://www.runnersworld.com
  • Maria Šarapovová: Profesionální tenistka, známá svým důrazem na zdravou výživu, doporučuje Macu pro její schopnost zvyšovat energii a zlepšovat fyzický výkon. https://www.wellandgood.com
  • Rich Froning: Čtyřnásobný vítěz CrossFit Games a ikona tohoto sportu si pochvaluje Macu pro její schopnost zlepšovat výkon a podporovat regeneraci po intenzivních trénincích. https://www.menshealth.com

maca_prášek_a_kořen

Bezpečnost a vedlejší účinky Macy

Maca je obecně bezpečný doplněk, ale někteří lidé mohou zaznamenat vedlejší účinky jako zažívací potíže, nespavost nebo změny nálad. Pokud se tyto problémy objeví, snižte dávkování nebo přestaňte Macu užívat a poraďte se s lékařem.

Maca v těhotenství

Během těhotenství by měla být Maca užívána s opatrností, protože nejsou dostatečné studie potvrzující její bezpečnost. Konzultace s lékařem je nezbytná.

Pozor na zdravotní stavy

Lidé s hormonálně citlivými onemocněními, jako je rakovina prsu nebo prostaty, by měli konzultovat užívání Macy s lékařem, protože může ovlivnit hormonální rovnováhu. Vždy se poraďte se zdravotnickým odborníkem, pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

Proč vyzkoušet Macu?

Maca peruánská je skutečným darem přírody s mnoha prospěšnými účinky na lidské zdraví. Ať už hledáte způsob, jak zvýšit svou energii, podpořit hormonální rovnováhu nebo zlepšit sportovní výkonnost, Maca může být skvělým doplňkem vaší stravy. Díky různým druhům a formám Macy si každý může najít tu správnou variantu, která mu nejlépe vyhovuje. Tak proč nezkusit tuto starodávnou superpotravinu a objevit její kouzlo na vlastní kůži?

Přidejte Macu do svého jídelníčku a užijte si její úžasné účinky na zdraví a vitalitu!

Jaké druhy macy u nás najdete?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/afrodiziaka/natios-bio-maca-prasek-200-g/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-maca-extract--5000-mg--extra-strength--90-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-bio-maca-cervena-prasek--200-g/

Zdroje:

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-555/maca
  2. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184420/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/chaga-houba-znama-take-jako-dar-od-boha/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/mate-dostatek-testosteronu--jak-poznat--ze-vam-chybi-a-co-s-tim-delat/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/zdravotni-prinosy-houby-reishi/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jake-tajemstvi-skryva-houba-cordyceps/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/akne-pod-kontrolou--jake-doplnky-stravy-skutecne-funguji/