Maltitol: Zdravější alternativa cukru nebo skrytá rizika?

Maltitol je stále populárnějším sladidlem, které nachází široké uplatnění v potravinářském průmyslu, především díky své schopnosti nabídnout sladkou chuť bez vysokého obsahu kalorií. Nicméně, stejně jako u jiných náhradních sladidel, je důležité porozumět jak výhodám, tak potenciálním rizikům spojeným s jeho konzumací. Tento článek podrobně prozkoumá, co maltitol je, jak se vyrábí, kde se používá a jaké má dopady na zdraví.

maltitol-náhrada-cukru

Co to je maltitol?

Maltitol je cukerný alkohol, známý také jako polyol, který je používán jako nízkokalorická náhražka cukru. Je přibližně o 75–90 % sladší než běžný cukr, což z něj činí oblíbenou volbu pro výrobu nízkokalorických sladkostí a dalších potravin. Díky své chemické struktuře je maltitol jen částečně metabolizován v těle, což vede k nižšímu glykemickému indexu* ve srovnání se sacharózou.

*Glykemický index (GI) je číselná hodnota, která udává, jak rychle a výrazně konkrétní potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi po jejím konzumování. Potraviny s vyšším GI zvyšují hladinu cukru rychleji než potraviny s nižším GI.

Proces výroby

Výroba maltitolu začíná s přírodními surovinami, jako je kukuřičný nebo pšeničný škrob. Tento škrob se nejprve rozloží na menší části, které se nazývají glukóza. Poté se glukóza pomocí speciálního procesu přemění na látku zvanou maltóza. Nakonec se maltóza chemicky upraví tak, že se do ní přidá vodík, což vytvoří maltitol – sladidlo, které chutná podobně jako cukr, ale má méně kalorií.

Použití maltitolu v potravinářství

Maltitol se široce používá v potravinářství, zejména v produktech určených pro diabetiky a ty, kteří chtějí omezit svůj příjem cukru. Vzhledem ke své sladkosti, která se blíží cukru, a schopnosti napodobovat texturu a objem cukru, je ideální pro použití v řadě potravinářských výrobků:

  • Cukrovinky: Maltitol se používá v žvýkačkách, bonbonech, čokoládě a dalších sladkostech, kde přináší sladkost bez přidání mnoha kalorií.
  • Pečivo: V pekárenských výrobcích, jako jsou sušenky, koláče a další sladké pečivo, nahrazuje cukr, aniž by ztratil na kvalitě textury a chuti.
  • Nízkokalorické nápoje: Díky své rozpustnosti a sladivosti je maltitol oblíbený i v sycených a nesycených nízkokalorických nápojích.
  • Mléčné výrobky: Používá se také v nízkotučných zmrzlinách, jogurtech a dalších mléčných výrobcích, kde poskytuje sladkou chuť s nižším obsahem kalorií.

cukrovinky-jahody-sladidla

Výhody maltitolu

Maltitol nabízí několik významných výhod, které z něj činí oblíbenou volbu nejen mezi výrobci potravin, ale i mezi spotřebiteli:

  • Nižší obsah kalorií: Maltitol obsahuje přibližně polovinu kalorií ve srovnání s běžným cukrem, což pomáhá snižovat celkový kalorický příjem.
  • Nízký glykemický index: Díky svému nižšímu glykemickému indexu je maltitol vhodnější pro diabetiky, protože nezpůsobuje tak výrazné zvýšení hladiny cukru v krvi.
  • Bezpečný pro zuby: Na rozdíl od běžného cukru nepřispívá maltitol ke vzniku zubního kazu, což je důležité pro zubní zdraví.
  • Vysoká sladkost: Díky své vysoké sladivosti a podobnosti s cukrem je vhodný pro použití v široké škále potravin, aniž by bylo nutné měnit receptury.

Vliv maltitolu na zdraví

Ačkoli je maltitol obecně považován za bezpečný, jeho konzumace může mít některé vedlejší účinky, zejména pokud je konzumován ve velkém množství. Jedním z hlavních problémů je jeho potenciál způsobit trávicí problémy, jako jsou nadýmání, plynatost nebo průjem. To je způsobeno tím, že maltitol je pouze částečně stravitelný a ve velkém množství může způsobit osmotický efekt v tlustém střevě. Důležité je také poznamenat, že i když má maltitol nižší glykemický index než cukr, stále může způsobovat zvýšení hladiny cukru v krvi, což by měli mít na paměti diabetici.

Srovnání s jinými sladidly

Ve srovnání s jinými polyalkoholy, jako jsou xylitol a sorbitol, má maltitol vyšší glykemický index, ale stále podstatně nižší než čistý cukr, který má glykemický index 100. Xylitol je méně kalorický než maltitol, ale maltitol se lépe používá ve velkých množstvích díky své vyšší stabilitě a sladivosti. Ve srovnání s umělými sladidly, jako je aspartam nebo sukralóza, má maltitol výhodu v tom, že poskytuje chuť a texturu velmi blízkou cukru, což je důležité při výrobě pečiva a cukrovinek.

Srovnání-sladidel-CZ

Doporučení na závěr

Maltitol může být vynikající alternativou cukru pro ty, kteří hledají způsob, jak snížit svůj kalorický příjem a zároveň si udržet sladkou chuť. Je však důležité ho používat s rozvahou, aby se předešlo potenciálním trávicím problémům. Pokud se rozhodnete maltitol zařadit do svého jídelníčku, dbejte na to, abyste ho konzumovali v přiměřeném množství a kombinovali ho s vyváženou stravou bohatou na přírodní potraviny.

Jaká sladidla máme u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/sladidla/

Zdroje:

  1. https://polyols-eu.org/wp-content/uploads/Publication-1.pdf
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-015-2437-7
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/
  4. https://www.semanticscholar.org/paper/Effects-of-stevia%2C-aspartame%2C-and-sucrose-on-food-Anton-Martin/bbf844aa5cb2ca9c2dc6f185b51392750fb9b2c9
  5. https://www.itohygiene.com/en/blog/2023/09/742/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/sukraloza--benefity-a-problemy-tohoto-popularniho-sladidla/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/sacharidy-nejsou-jen-cukry/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/kakao--superpotravina-plna-zdravi--kterou-si-zamilujete/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/akne-pod-kontrolou--jake-doplnky-stravy-skutecne-funguji/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/priznaky-adhd--jake-jsou-varovne-signaly/