Matcha: Co byste měli vědět o tomto japonském zázraku?

Když se řekne matcha, možná si představíte tu ikonickou, zářivě zelenou pěnu v šálku, která se v posledních letech stala hitem po celém světě. Ale matcha je mnohem víc než jen moderní nápoj. Tento tradiční japonský zelený čaj s bohatou historií je opravdovým pokladem plným antioxidantů, který vám dodá energii, podpoří metabolismus a ještě vás mile překvapí svými zdravotními benefity. Pojďme se ponořit do světa matchy a odhalit, proč byste ji měli zařadit do svého života.

matcha-zelený-čaj-prášek

Matcha, čajové obřady a zenová meditace

Matcha má své kořeny hluboko v japonské kultuře, kde se její konzumace stala neoddělitelnou součástí čajových obřadů a zenové meditace. Původně byla do Japonska přivezena buddhistickými mnichy z Číny ve 12. století. Ti matchu používali jako nástroj pro dosažení klidu a soustředění během dlouhých meditačních sezení. Čajový obřad, známý jako „chanoyu“, se brzy stal rituálem, který nebyl jen o pití čaje, ale i o duchovním propojení a úctě k přírodě. A pokud si teď říkáte, že byste si taky chtěli dopřát trochu toho zenového klidu, nejste sami – matcha dnes svou chutí fascinuje lidi po celém světě.

Výroba matchy

Výroba matchy je malým uměním sama o sobě. Začíná to už na čajových plantážích, kde jsou keře několik týdnů před sklizní zastíněny, což zvýší obsah chlorofylu a aminokyselin v listech. Tento proces dodává Matche její charakteristickou, jasně zelenou barvu a jemnou chuť. Po sklizni se lístky napaří, suší a nakonec jemně melou na tradičních kamenných mlýnech. Výsledkem je jemný, jasně zelený prášek, který se v žádném jiném čaji nevyskytuje.

Matcha konzumuje celá, tedy i s vlákninou a všemi živinami, což znamená, že do těla dostáváte mnohem vyšší koncentraci účinných látek.

Jak se matcha liší od běžného zeleného čaje?

Když pijete běžný zelený čaj, získáváte jen část látek, které jsou rozpustné ve vodě. U matchy však konzumujete celé rozemleté listy, takže do sebe dostanete až desetkrát více antioxidantů a živin než u klasického zeleného čaje. Díky tomu je matcha skvělá pro detoxikaci těla a podporu metabolismu. Navíc obsahuje L-theanin, aminokyselinu, která podporuje klid a soustředění bez nervozity.

matcha-zelený-nápoj

Co všechno tento zelený zázrak obsahuje

Matcha je doslova nabitá zdravými látkami. Mezi ty nejvýznamnější patří:

  • Katechiny: Silné antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením.
  • L-theanin: Aminokyselina, která podporuje relaxaci a zlepšuje koncentraci, aniž by způsobovala ospalost.
  • Kofein: Matcha obsahuje méně kofeinu než káva, ale díky kombinaci s L-theaninem poskytuje stabilnější a delší pocit energie.
  • Chlorofyl: Podporuje detoxikaci těla a přispívá k očistě krve.

Zdravotní benefity matchy

Matcha je známá svými blahodárnými účinky na zdraví. Pojďme se podívat na některé z nejvýznamnějších benefitů:

1. Podpora metabolismu a hubnutí

Díky katechinům a kofeinu matcha podporuje spalování tuků a zrychluje metabolismus, což může pomoci při hubnutí. Studie ukázaly, že konzumace zeleného čaje matcha může zvýšit spalování kalorií až o 17 % během tréninku.

2. Zlepšení soustředění a klidu

Díky kombinaci L-theaninu a kofeinu matcha poskytuje stabilní příval energie a soustředění, aniž by způsobovala nervozitu nebo „kofeinový pád“.

3. Detoxikace těla

Vysoký obsah chlorofylu v matche pomáhá detoxikovat organismus a přispívá k očištění jater od toxických látek.

4. Podpora imunitního systému

Antioxidanty v matche posilují imunitní systém, pomáhají v boji proti infekcím a přispívají k celkovému zdraví.

5. Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Matcha může pomoci snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a tím podporovat zdraví srdce.

matcha-zelené-sušenky

Matcha vs káva

Káva je oblíbeným nápojem pro rychlé nakopnutí, ale ne každý snáší její vedlejší účinky, jako je nervozita, překyselení žaludku nebo náhlý energetický propad. Matcha oproti tomu poskytuje jemnější a dlouhotrvající energii díky kombinaci kofeinu a L-theaninu. Navíc zlepšuje soustředění a podporuje klid, což z ní činí ideální nápoj pro ty, kdo hledají alternativu k tradiční kávě. Pokud se snažíte zhubnout, podpořit metabolismus nebo zlepšit své zdraví, matcha může být tou lepší volbou.

Jak poznat kvalitní matchu?

Ne každá matcha je stejná. Kvalitní matcha má jasně zelenou barvu a jemnou texturu. Při výběru si dejte pozor na levné varianty, které mohou mít nižší obsah účinných látek a často jsou vyráběny z nižších kvalit čajových lístků. Nejlepší je vybírat ceremoniální kvalitu, která se používá pro tradiční čajové obřady. Matcha set s bambusovou metličkou a miskou vám také pomůže připravit čaj správným způsobem a užít si celkový zážitek.

Jaké nápoje matcha nabízíme?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/matcha

Proč by matcha měla být součástí vašeho života?

Matcha není jen obyčejný čaj. Je to malý zázrak, který kombinuje tradici, zdraví a vynikající chuť. Díky svým aktivním látkám a zdravotním benefitům je matcha skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravější alternativu ke kávě, chce podpořit svůj metabolismus, detoxikovat tělo nebo jen zlepšit své soustředění a klid. Pokud hledáte způsob, jak do svého života přinést více energie a zdraví, sáhněte po matcha čaji – nápoji, který má opravdu co nabídnout.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8080935/
  2. https://www.mdpi.com/2673-4168/3/3/16
  3. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2008.1282?journalCode=jmf

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/pro-maximalni-soustredeni-a-uceni-zvolte-natios-mind-focus/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/maca-ucinky--vse--co-potrebujete-vedet/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/mozkova-mlha--proc-vznika-a-jak-ji-resit/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/houba-lion-s-mane--prirodni-neurologicky-zazrak/