Máte dostatek testosteronu? Jak poznat, že vám chybí a co s tím dělat

Testosteron je pro muže jako nitro do motoru našeho těla. Když je ho dostatek, cítíte se plní energie, sebevědomí, a máte chuť nejen na život, ale i na sex. Ale co když vám tento "pohon" začne docházet? Pokud se cítíte unavení, máte nízké libido nebo se vaše svaly cítí spíš jako želé než jako ocel, může být čas zamyslet se nad tím, zda vám nechybí testosteron. Proto se podíváme na to, co testosteron vlastně je, jak se tvoří, co se stane, když ho máte nedostatek, a hlavně – jak ho doplnit.

Chemický_vzorec_testosteronu

Co je testosteron?

Testosteron je primární mužský pohlavní hormon, který je produkován hlavně ve varlatech, ale v menším množství také v nadledvinách. Nejen že je klíčový pro vývoj mužských pohlavních znaků, ale hraje také důležitou roli ve svalovém růstu, hustotě kostí, produkci červených krvinek a samozřejmě v sexuální funkci. Mimo to má vliv na náladu a celkovou psychickou pohodu. Je důležité si uvědomit, že i ženy mají testosteron, ale v mnohem menším množství. Tento hormon u nich hraje roli v udržování svalové hmoty, energetické úrovni a také v sexuálním apetitu.

Tvorba testosteronu

Tvorba testosteronu je složitý proces, který začíná v mozku. Zjednodušeně, mozek vyšle signál, který říká tělu, aby začalo vyrábět testosteron. Tento signál putuje do varlat, kde se nachází buňky zodpovědné za produkci testosteronu. Tyto buňky pak začnou testosteron vytvářet a posílat ho do krevního oběhu, aby mohl plnit své úkoly v těle, jako je podpora svalového růstu, zvyšování energie a udržování zdravého libida. Hladina testosteronu je přirozeně regulována – když ho máte dostatek, tělo jeho produkci sníží, a když ho začíná být málo, zase ji zvýší.

Nedostatek testosteronu

Nedostatek testosteronu může mít různé příčiny. Může být důsledkem přirozeného stárnutí, zdravotních stavů jako je obezita, diabetes nebo třeba chronický stres. Jak ale poznat, že vám testosteron chybí? Toto jsou ty nejčastější příznaky:

  • Únava: Klesající hladiny testosteronu mohou způsobovat, že se cítíte unavení a bez energie
  • Nízké libido: Testosteron je klíčovým hráčem v oblasti sexuální touhy. S jeho poklesem může přijít pokles zájmu o sex.
  • Ztráta svalové hmoty a síly: Testosteron je nezbytný pro budování a udržení svalové hmoty. Jeho nedostatek vede k její ztrátě.
  • Náladovost a deprese: Nízké hladiny testosteronu mohou ovlivňovat náladu a způsobovat depresivní stavy.
  • Přibývání na váze: Když je testosteronu málo, vaše tělo může začít ukládat více tuku, zejména v oblasti břicha.

Jak doplnit testosteron?

Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak můžete zvýšit hladinu testosteronu a vrátit se zpět na vrchol. Zejména naše strava hraje klíčovou roli v produkci testosteronu. Zahrňte do svého jídelníčku potraviny bohaté vitamíny a minerály, zejména na zinek, který je zvláště důležitý pro tvorbu testosteronu, a vitamin D, jako jsou ryby, vejce, a ořechy.

Pravidelné cvičení, zejména silový trénink, může výrazně zvýšit hladinu testosteronu. Nezapomínejte na dřepy, mrtvé tahy a bench press – to jsou cviky, které aktivují velké svalové skupiny a stimulují produkci testosteronu. V neposlední řadě je to spánek, který výrazně ovlivňuje hladinu testosteronu. Snažte se spát alespoň 7-8 hodin denně, abyste umožnili tělu regeneraci a optimalizaci produkce testosteronu.

Za nedostatek testosteronu může moci i chronický stres. Ten zvyšuje hladinu kortizolu, což může snižovat produkci testosteronu. Zkuste relaxační techniky, jako je meditace nebo jóga, a nezapomeňte si najít čas na aktivity, které vás baví.

Produkce_testosteronu_u_mužů

Testosteron a sex

Testosteron je považován za elixír sexuálního života. Bez dostatečné hladiny tohoto hormonu může váš sexuální apetit klesnout na minimum. Pokud jste si všimli, že vás sex přestává bavit, nebo máte problémy s erekcí, může být na vině právě nedostatek testosteronu. Existuje mnoho způsobů, jak můžete podpořit svůj sexuální život. Můžete začít přírodními testosteron boostery jako jsou NATIOS Maca Extract. Tyto kapsle mají pozitivní vliv na libido a mohou podpořit tvorbu testosteronu. V případě vážnějšího nedostatku může být nutná hormonální léčba, jako je testosteron enanthate, která vám pomůže vrátit se do hry.

Testosteron a celebrity

Několik celebrit se otevřeně přiznalo k užívání testosteronové substituční terapie (TRT) k udržení svého zdraví, fyzické kondice a duševní pohody.

Které doplňky stravy pro podporu produkce testosteronu u nás najdete?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/podpora-testosteronu/

Co si z toho tedy odnést?

Testosteron je klíčový hormon, který ovlivňuje mnoho aspektů mužského zdraví – od energie a nálady po svalovou hmotu a sexuální apetit. Pokud máte pocit, že vaše testosteronové hodnoty jsou nízké, neváhejte se poradit se svým lékařem a zvážit změny v životním stylu nebo případnou suplementaci. Správným přístupem můžete své testosteronové hodnoty optimalizovat a vrátit se k plnohodnotnému a energickému životu.

Zdroje:

  1. https://www.auanet.org/guidelines-and-quality/guidelines/testosterone-deficiency-guideline
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35909146/
  3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/testosterone--what-it-does-and-doesnt-do

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-kreatin-skutecne-efektivni--vyhody-a-rizika/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jake-jsou-benefity-doplnovani-zinku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/proc-je-uzivani-macy-tak-prospesne/