Mozková mlha: Proč vzniká a jak ji řešit

Určitě jste už někdy zažili ten pocit, kdy se vám hlava zdá být zamlžená, myšlenky se těžko skládají dohromady a vy se nemůžete soustředit ani na to, co jste měli k obědu, natož na složitější úkoly. Přátelé, vítejte ve světě „mozkové mlhy“! Ne, nejedná se o nový typ počasí, ale o stav, který může negativně ovlivnit váš každodenní život. Pojďme se společně podívat na to, proč mozková mlha vzniká a co s ní můžeme udělat.

žena_problémy_s_myšlením_brain_fog

Co znamená pojem mozková mlha?

Mozková mlha, nebo jak se často používá v angličtině „brain fog“, je stav, kdy se naše mysl zdá být zpomalená, nesoustředěná a nejasná. Je to něco jako když se snažíte číst knihu přes mléčné sklo – vidíte písmena, ale nedokážete je spojit dohromady do smysluplného celku. Příznaky mozkové mlhy mohou zahrnovat potíže s koncentrací, problémy s pamětí, obtížné rozhodování a celkový pocit únavy.

Mozková mlha může zasáhnout kohokoliv a kdykoliv. Může být dočasná, třeba po noci, kdy jste se pořádně nevyspali, ale může být i dlouhodobější, což už vyžaduje větší pozornost.

Příčiny vzniku mozkové mlhy

Příčiny vzniku mozkové mlhy mohou být různé. Často jde o kombinaci více faktorů, které se navzájem posilují. Pojďme si je rozebrat.

  • Nedostatek spánku: Pokud má váš mozek dostat šanci fungovat na plné obrátky, potřebuje kvalitní spánek. Bez něj se cítíte unavení, podráždění a váš mozek nepracuje tak, jak by měl.
  • Stres: Stres je jeden z největších viníků, pokud jde o mozkovou mlhu. Když jste ve stresu, vaše tělo produkuje hormony, které mohou ovlivnit kognitivní funkce a paměť.
  • Nedostatek fyzické aktivity: Pohyb je pro mozek klíčový. Cvičení zlepšuje krevní oběh a pomáhá dodávat kyslík a živiny do mozku. Bez pohybu se mozek doslova „zakalí“.
  • Špatná strava: Jste to, co jíte – a váš mozek na to obzvlášť dbá. Strava bohatá na rafinované cukry a nezdravé tuky může vést k únavě a mozkové mlze.
  • Zdravotní problémy: Některé zdravotní stavy, jako například deprese, úzkost nebo hormonální nerovnováha, mohou způsobit příznaky mozkové mlhy.

unavený_muž_v_práci_brain_fog

Tipy pro odstranění mozkové mlhy

Dobrá zpráva je, že se dá s mozkovou mlhou něco dělat. Zde je několik tipů, které vám pomohou opět rozjasnit vaši mysl:

  • Dostatečný spánek: Zaměřte se na to, abyste každou noc spali alespoň 7-8 hodin. Zlepšete kvalitu spánku tím, že si vytvoříte klidné a temné prostředí, kde vás nic nebude rušit.
  • Stres pod kontrolou: Naučte se zvládat stres pomocí technik, jako je meditace, hluboké dýchání nebo jóga. Někdy může pomoci i obyčejná procházka v přírodě.
  • Pravidelné cvičení: Cvičení nemusí znamenat jen běhání na pásu. Zkuste si najít pohyb, který vás baví – tanec, plavání nebo třeba jen rychlou procházku. Důležité je, abyste se hýbali pravidelně.
  • Vyvážená strava: Jezte potraviny, které podporují funkci mozku. Patří sem například ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ořechy, semínka, listová zelenina a ovoce.
  • Příjem dostatečného množství vody: Dehydratace může zhoršit soustředění a způsobit únavu. Dbejte na pravidelný příjem tekutin během celého dne.
  • Přestávky během práce: Každou hodinu si dopřejte krátkou přestávku. Vstaňte, projděte se nebo se jen na chvíli zadívejte z okna. Vašemu mozku to poskytne potřebnou úlevu a osvěžení.

lekce_pilates_ženy

Role doplňků stravy v podpoře mozkových funkcí

Kromě změn ve vašem životním stylu mohou hrát důležitou roli i doplňky stravy. Některé z nich jsou známé svými pozitivními účinky na kognitivní funkce a paměť. Zde je pár z nich, které stojí za zmínku:

  • Omega-3 mastné kyseliny: Tyto zdravé tuky, které se nacházejí v rybím oleji, jsou klíčové pro udržení zdraví mozku. Pomáhají zlepšovat soustředění a paměť.
  • Vitamin B12: Nedostatek tohoto vitamínu může vést k únavě a mozkové mlze. Doplnění vitamínu B12 může pomoci zlepšit kognitivní funkce.
  • Ginkgo biloba: Tento bylinný doplněk je často používán k podpoře paměti a zlepšení krevního oběhu v mozku.
  • L-theanin: Tato látka se nachází v zeleném čaji a je známá svými uklidňujícími účinky, které mohou pomoci zmírnit stres a zlepšit soustředění.
  • Mind Focus: Pokud hledáte doplněk stravy, který může pomoci zlepšit vaši soustředěnost a jasnost myšlení, podívejte se na Natios Mind Focus. Tento produkt obsahuje kombinaci klíčových ingrediencí, které podporují kognitivní funkce, zlepšují paměť a pomáhají zmírnit mozkovou mlhu.

Závěrečné rady a úvahy

Mozková mlha může být nepříjemným a frustrujícím zážitkem, ale s trochou úsilí se jí můžete zbavit. Klíčem je zaměřit se na zdravý životní styl, zahrnující dostatek spánku, pohybu, vyváženou stravu a zvládání stresu. Nezapomeňte také na roli doplňků stravy, které mohou podpořit vaši snahu o zlepšení mozkových funkcí. Ať už jste obětí mozkové mlhy jen občas, nebo se s ní potýkáte dlouhodobě, pamatujte, že váš mozek je schopen se zotavit a opět fungovat na plné obrátky.

Zdroje

  1. https://www.health.com/condition/alzheimers/brain-fog-causes
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/brain-fog
  3. https://www.uclh.nhs.uk/patients-and-visitors/patient-information-pages/understanding-and-managing-brain-fog
  4. https://www.healthline.com/health/your-5-minute-read-on-fighting-brain-fog

Jaké doplňky stravy pro podporu mozku nabízíme?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-mind-focus--60-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-ginkgo-biloba-extract-ginkgoselect--60-mg--120-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/jarrow-l-theanine--200-mg--60-rostlinnych-kapsli/

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/pro-maximalni-soustredeni-a-uceni-zvolte-natios-mind-focus/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/10-tipu--jak-zlepsit-kvalitu-spanku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnich-forem-vitaminu-skupiny-b-2/