Natios Activated B-Complex: Síla Aktivních Forem Vitamínů Skupiny B

Představte si svět, kde vaše tělo dostává přesně ty vitamíny, které potřebuje, v nejúčinnější formě, přímo připravené k využití. Zní to jako sci-fi? S naším Natios Activated B-Complex se tento sen stává realitou. Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro nespočet tělesných funkcí, od produkce energie z potravy kterou konzumujeme, po podporu nervového systému, která zprostředkovává komunikaci mezi mozkem a tělem, což umožňuje správné fungování svalů, orgánů a smyslových reakcí.

I přes rozmanitost vitamínů B není každý z nich rovnocenný. Aktivní formy těchto vitamínů jsou klíčem k maximální účinnosti a my jsme je pro vás spojili v jednom revolučním doplňku stravy. V našem blogu se podíváme na podrobné složení B-Complexu a jeho přínosů pro vaše zdraví. Přidejte se k nám a objevte, jak může Natios Activated B-Complex změnit kvalitu vašeho života.

potrviny-vitamin-B

Aktivní vs. Neaktivní Formy Vitamínů Skupiny B

Rozdíl mezi aktivními a neaktivními formami vitamínů skupiny B může mít zásadní dopad na to, jak efektivně váš organismus využívá tyto životně důležité látky. Aktivní formy vitamínů jsou přímo použitelné tělem bez další přeměny, což znamená, že jsou rychleji a účinněji absorbovány. Naproti tomu neaktivní formy potřebují další metabolické kroky k přeměně na aktivní formu, což může vést ke ztrátě účinnosti. Kromě toho lidé s určitými genetickými variantami nebo zdravotními podmínkami mohou mít potíže s metabolizací neaktivních forem vitamínů B.

Proč užívat B-komplex?

Proč vlastně sáhnout po B-komplexu? Tato otázka se často vybavuje v momentě, kdy se začneme zabývat péčí o své zdraví. B-komplex je klíčem k mnoha důležitým procesům v našem těle, včetně podpory metabolismu, nervového systému a zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Každý vitamín B má svůj jedinečný přínos, a když jsou všechny přítomny v optimálním množství, společně mohou vytvořit síť podporující celkové zdraví a pohodu. 

Bohužel, mnoho z nás nedostává dostatečné množství těchto vitamínů pouze ze stravy, zvláště pokud máte restriktivní stravu nebo procházíte obdobím zvýšeného stresu, což může vyžadovat vyšší příjem těchto důležitých živin. Proto se B-komplex v podobě doplňku stravy stává užitečným prostředkem k zajištění dostatečného příjmu a podpoře celkového zdraví a vitality.

Benefity 16 obsažených aktivních složek

1. Niacin (vitamín B3 z inositol hexanikotinátu)

Niacin, známý též jako vitamín B3, je klíčovou živinou pro správnou funkci každé části vašeho těla. Je obsažen v různých potravinách, především v masu, drůbeži, rybách, ořechách a luštěninách.  Jako doplněk stravy může niacin napomoci ke snížení hladiny cholesterolu, zmírnění artritických potíží, podpoře funkce mozku a zlepšení stavu pokožky. 

2. Kyselina alfa lipoová

Kyselina alfa-lipoová je organická látka přítomná ve všech buněčných strukturách lidského těla. Vzniká uvnitř mitochondrií, kde podporuje enzymy při procesu přeměny živin na energii.

Vyniká také svými antioxidačními účinky, které jsou spojeny s několika výhodami, jako je regulace hladiny cukru v krvi, snížení zánětu, zpomalení procesu stárnutí kůže a zlepšení funkce nervů. Kyselinu alfa lipoovou produkují lidé pouze v omezeném množství, proto se mnozí uchylují k určitým potravinám nebo doplňkům stravy, aby maximalizovali její příjem.

3. Vitamin C (z lipozomálního komplexu kyseliny askorbové)

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je klíčovou živinou nezbytnou pro mnoho důležitých funkcí v těle. Je zapojen do biosyntézy kolagenu, což je základní proteinová složka pojivových tkání, kostí, chrupavky, kůže a cév. Dále funguje jako kofaktor při tvorbě neurotransmiterů (katecholaminů), které jsou důležité pro fungování nervové soustavy, a také při tvorbě L-karnitinu, který je nezbytný pro přeměnu tuků na energii. Vitamin C je také nezbytný pro tvorbu aminokyselin a některých peptidových hormonů. Pokud nedochází k dostatečnému příjmu vitamínu C, mohou se objevit vážné zdravotní komplikace.

Liposomální forma vitaminu C má téměř 100% vstřebatelnost, což je hlavní výhoda oproti běžné formě vitaminu C. Liposomy jsou mikroskopické bubliny s dvojitou fosfolipidovou membránou, které efektivně dopravují živiny, jako je vitamin C, do krevního oběhu, kde je chrání před oxidací a degradací, čímž zvyšují jejich stabilitu a účinnost.

vitamin-C-citrusy

4. Betain (trimethylglycin)

Trimethylglycin (TMG), také známý jako betain, je chemická sloučenina, která se skládá z glycinu spojeného se třemi methylovými skupinami. Tělo tuto látku produkuje přirozeně a najdeme ji i v potravinách jako je červená řepa. Tato látka se často využívá k podpoře sportovního výkonu a k posílení zdraví srdce a jater. Trimethylglycin hraje klíčovou roli v chemickém procesu zvaném metylace, který je nezbytný pro správnou tvorbu DNA.

5. Vitamin B1 (jako thiamindifosfát chlorid)

Vitamin B1 (thiamin), je klíčovým členem skupiny osmi vitamínů B. Vzhledem k tomu, že thiamin může být v těle uchováván pouze krátkou dobu, je nezbytné jej přijímat pravidelně. Tento vitamín se vyskytuje v celých zrnech, hnědé rýži, vepřovém mase, drůbeži, sójových bobech, ořeších, sušených fazolích, hrášku a obohacených obilovinách.

Thiamin je nezbytnou živinou, kterou potřebují všechny tkáně těla k správnému fungování. Byl prvním objeveným vitamínem skupiny B, což je důvod, proč nese číslo 1. Stejně jako ostatní vitamíny skupiny B je thiamin rozpustný ve vodě a pomáhá tělu přeměňovat potravu na energii. Jeho role v metabolismu je klíčová, což ho činí nepostradatelným pro naše celkové zdraví a vitalitu.

6. Vitamín B2 (jako riboflavin 5-fosfát)

Vitamín B2, známý také jako riboflavin, přináší mnoho výhod pro vaše zdraví. Kromě udržení zdravého stavu vašich očí a svěžího vzhledu pokožky také podporuje energetický metabolismus a funkci buněk. Mnoho lidí získává dostatečné množství riboflavinu prostřednictvím své stravy. Nicméně někteří lidé, včetně sportovců vegetariánů a veganů, mohou potřebovat doplňky stravy k dosažení doporučené denní dávky.

zdravý-zrak-hněd-oko-test-zraku

7. Kyselina pantotenová (vitamín B5 z pantethinu 50%)

Kyselina pantothenová, má v metabolismu významné místo. Spolu s ostatními vitamíny skupiny B hraje klíčovou roli v procesu přeměny proteinů, sacharidů a tuků na energii. Jeho účinky však nekončí pouze u energetického metabolismu. Podílí se také na udržení zdravé pokožky a sliznic, podporuje správnou funkci nervové soustavy a má klíčovou úlohu při tvorbě neurotransmiterů, které přenášejí signály v nervové soustavě.

8. Inositol (z inositol hexanikotinátu a myo-inositolu)

Inositol, často označovaný jako vitamín B8, není ve skutečnosti vitamínem, ale spíše typem cukru s několika klíčovými funkcemi v těle. Má významný vliv na účinky inzulínu, což může přispívat k lepšímu duševnímu zdraví a k řešení metabolických problémů, včetně cukrovky. 

Kromě toho působí na neurotransmitery v mozku, jako jsou serotonin a dopamin, které hrají klíčovou roli v regulaci nálady a emocí. To znamená, že inositol může pomoci zlepšit celkový psychický stav.

9. PABA (kyselina aminobenzoová)

Vitamin B10 je alternativní název pro organickou sloučeninu PABA, která je bílou krystalickou látkou. I když není považován za klasický vitamín nebo základní živinu, je zařazen do komplexu vitamínů B. Tato látka se nachází v různých potravinách, jako jsou pivovarské kvasnice, orgánové maso, houby, celozrnné výrobky a špenát. 

PABA je obecně známá pro svou účast při tvorbě kyseliny listové, což je důležitý vitamín B-komplexu, který je nezbytný pro různé funkce v těle, včetně buněčného dělení a tvorby DNA.

Mimo jiné má pozitivní účinky na kvalitu kůže a vlasů. Některé studie naznačují, že PABA může pomáhat s kožními problémy, jako je tvrdnutí tkání a zabarvení. Navíc se PABA historicky používala k tmavnutí šedivých vlasů, což bylo podpořeno ranými studiemi, které ukazovaly, že suplementace PABA vedla k repigmentaci.

zdravé-vlasy-česání-paba

10. Cholin (z cholin dihydrogen citrátu)

Cholin je klíčová živina nezbytná pro správné fungování těla a udržení lidského zdraví. I když vaše játra mohou produkovat malé množství cholinu, většinu musíte získat z potravy. Cholin hraje důležitou roli ve fungování jater, zdravém vývoji mozku, pohybu svalů, nervovém systému a metabolismu.

Cholin je nezbytný pro tvorbu membránových fosfolipidů a neurotransmiteru acetylcholinu. Studie zjistila, že zdraví lidé, kteří byli na dietě bez cholinu po dobu tří týdnů, měli snížené zásoby cholinu v těle a začali vykazovat známky jaterní dysfunkce. Tyto výsledky ukazují, že cholin je nezbytnou živinou, pokud strava neobsahuje dostatek methioninu a kyseliny listové.

11. Vitamin B6 (jako pyridoxal 5-fosfát [P-5-P])

Vitamin B6 nabízí mnoho přínosů, včetně podpory mozkové činnosti a posílení imunitního systému. Mezi potraviny bohaté na vitamín B6 patří cizrna, tofu a hovězí játra. Vitamín B6 plní v těle řadu funkcí a je zapojen do více než 100 enzymatických reakcí. Jedním z jeho hlavních úkolů je podpora přeměny bílkovin, tuků a sacharidů na energii. 

Vitamin B6 je důležitý pro tvorbu neurotransmiterů, které fungují jako klíčové chemické látky v mozku. Také se podílí na regulaci energetické spotřeby mozku. Výzkumy ukazují, že starší jedinci s vyššími hladinami vitamínu B6 v krvi mají lepší paměť.

12. Hořčík (z bisglycinátu hořečnatého)

Hořčík je nezbytným minerálem pro optimální fungování mozku a těla. Hraje klíčovou roli v udržování správné hladiny cukru v krvi a podporuje sportovní výkon. Tento důležitý minerál je obsažen v různých potravinách, včetně listové zeleniny, ořechů, semen a fazolí, ale mnoho lidí nedostává dostatečné množství hořčíku ve své stravě.

Hořčík funguje jako kofaktor v biochemických reakcích prováděných enzymy. Je zapojen do více než 600 reakcí v těle, což zahrnuje procesy jako je tvorba energie z potravy, syntéza nových bílkovin z aminokyselin a údržba genetické informace v DNA a RNA.

sportovní-výkon-magnesium-hřiště

Jeho vliv se neomezuje jen na fyzické procesy, hořčík také reguluje nervový systém a neurotransmitery, které přenášejí signály po celém mozku a nervovém systému. Nedostatek hořčíku v těle může vést k různým zdravotním problémům, včetně poruch nálady, únavy a svalových křečí.

13. Koenzym Q10

Koenzym Q10 je přirozeně přítomný v těle, přičemž nejvyšší koncentrace se nachází v srdci, játrech, ledvinách a slinivce břišní. Jeho funkce spočívá v produkci energie v buňkách prostřednictvím tvorby antioxidantu adenosintrifosfátu (ATP), což pomáhá přenášet buněčnou energii a zároveň chrání buňky před oxidačním stresem.

Vzhledem k tomu, že CoQ10 je přítomný převážně v buněčných mitochondriích, bylo zjištěno, že může být účinný při léčbě migrény. S postupujícím věkem se snižuje účinnost mitochondrií, což může vést k odumírání mozkových buněk a přispívat k onemocněním, jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

14. Biotin

Biotin, známý také jako vitamín B7 nebo vitamín H, je důležitý pro udržení zdravého stavu vlasů, kůže a nehtů. I když většina lidí získává dostatečné množství biotinu z vyvážené stravy, existují tvrzení, že vyšší příjem biotinu může mít několik přínosů. Patří mezi ně možnost regulovat hladinu cukru v krvi a podpora celkového zdraví vlasů, kůže a nehtů.

zdravá-žena-kapsle-sklenice-vody

15. Vitamín B12 (jako methylkobalamin)

Vitamín B12 (kobalamin), je klíčovým vitamínem, který tělo potřebuje, ale není schopno jej produkovat samo. Doplňky vitamínu B12 mohou přinášet různé výhody pro vaše tělo a celkové zdraví, od podpory očí a mysli po péči o kosti, vlasy a kůži.

Vitamin B12 není jen nutričním doplňkem, může mít také příznivý vliv na vaši náladu. Dostatečný příjem tohoto vitamínu může pomoci udržovat pozitivní duševní stav a podpořit celkové pocity pohody. Tento účinek byl potvrzen výzkumem, který zjistil, že vitamíny B mohou pomoci zlepšit náladu spojenou se stresem, a to jak u zdravých jedinců, tak u těch, kteří jsou více náchylní k příznakům deprese.

16. Folát (jako 5-methyltetrahydrofolát)

Folát je skupina podobných sloučenin s důležitými nutričními vlastnostmi. Jeho aktivní forma, nazývaná 5-methyltetrahydrofolát (5-MTHF), je vitamín B9. V trávicím systému se folát přemění na biologicky aktivní formu vitamínu B9, tedy 5-MTHF, než vstoupí do krevního oběhu Podporuje zdravý vývoj plodu během těhotenství a přispívá k psychické pohodě.

Závěr

Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro mnoho tělesných funkcí, od produkce energie po podporu nervového systému a zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Natios Activated B-Complex obsahuje všechny důležité aktivní formy vitamínů B v jednom, čímž vytváří komplexní podporu pro celkové zdraví a vitalitu. Pro ty z vás, kteří nedostávají dostatečné množství těchto vitamínů ze stravy, je tento doplněk stravy ideálním řešením. Přesvědčte se sami a zažijte, jak může podpořit vaše tělo a mysl každý den. Natios Activated B-Complex je cesta k lepšímu zdraví a vitalitě.

##PRODUKT## https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/natios-activated-b-complex--aktivni-formy-vitaminu-b--100-veganskych-kapsli/

Použitá literatura: 

  1. L. Packer a E. Cadenas, „Lipoic acid: energy metabolism and redox regulation of transcription and cell signaling", J Clin Biochem Nutr, roč. 48, č. 1, s. 26–32, led. 2011, doi: 10.3164/jcbn.11-005FR.
  2. G. Grosso et al., „Effects of vitamin C on health: A review of evidence", Frontiers in bioscience: a journal and virtual library, roč. 18, s. 1017–29, čer. 2013, doi: 10.2741/4160.
  3. J. Martel, C. Kerndt, a D. Franklin, „Vitamin B1 (Thiamine)", 2020, s. PMID: 29493982.
  4. H. J. Powers, „Riboflavin (vitamin B-2) and health12", The American Journal of Clinical Nutrition, roč. 77, č. 6, s. 1352–1360, čer. 2003, doi: 10.1093/ajcn/77.6.1352.
  5. J. Levine, „Controlled trials of inositol in psychiatry", Eur Neuropsychopharmacol, roč. 7, č. 2, s. 147–155, kvě. 1997, doi: 10.1016/s0924-977x(97)00409-4.
  6. Y. G. Ko a P. X. Ma, „Growth of oriented p-aminobenzoic acid crystals by directional freezing", CrystEngComm, roč. 14, č. 23, s. 7891–7894, zář. 2012, doi: 10.1039/C2CE26285A.
  7. S. Zeisel et al., „Choline, an essential nutrient for humans", FASEB journal: official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, roč. 5, s. 2093–8, kvě. 1991, doi: 10.1096/fasebj.5.7.2010061.
  8. N. R. Abosamak a V. Gupta, „Vitamin B6 (Pyridoxine)", in StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2024. Viděno: 29. květen 2024. [Online]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557436/
  9. „Office of Dietary Supplements - Vitamin B6". [Online]. Dostupné z: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-Consumer/
  10. L. Testai, A. Martelli, L. Flori, A. F. G. Cicero, a A. Colletti, „Coenzyme Q10: Clinical Applications beyond Cardiovascular Diseases", Nutrients, roč. 13, č. 5, s. 1697, kvě. 2021, doi: 10.3390/nu13051697.
  11. Komaki H, Faraji N, Komaki A, Shahidi S, Etaee F, Raoufi S, Mirzaei F. Investigation of protective effects of coenzyme Q10 on impaired synaptic plasticity in a male rat model of Alzheimer's disease. Brain Res Bull. 2019 Apr;147:14-21. doi: 10.1016/j.brainresbull.2019.01.025. Epub 2019 Feb 2. PMID: 30721766.
  12. Ghasemloo E, Mostafavi H, Hosseini M, Forouzandeh M, Eskandari M, Mousavi SS. Neuroprotective effects of coenzyme Q10 in Parkinson's model via a novel Q10/miR-149-5p/MMPs pathway. Metab Brain Dis. 2021 Oct;36(7):2089-2100. doi: 10.1007/s11011-021-00795-4. Epub 2021 Aug 6. PMID: 34357552.
  13. L. M. Young, A. Pipingas, D. J. White, S. Gauci, a A. Scholey, „A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and ‘At-Risk’ Individuals", Nutrients, roč. 11, č. 9, s. 2232, zář. 2019, doi: 10.3390/nu11092232.
  14. „Folate", Linus Pauling Institute. [Online]. Dostupné z: https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/folate

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jake-vitaminy-a-mineraly-jsou-pro-telo-nezbytne-a-v-jakych-potravinach-je-najit/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-vitamin-d-opravdu-tak-dulezity/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/recept-na-hubnuti--kaloricky-deficit/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/ktere-tuky-jsou-zdrave-a-proc-tvori-nezbytnou-cast-naseho-jidelnicku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-posilit-imunitu-v-dobe-kdy-je-to-nejvice-potreba/