Od střev k celkovému zdraví: Proč jsou probiotika nezbytná?

Co jsou probiotika a jaký vliv mají na naše střeva? V dnešní době, kdy je náš život plný stresu, rychlého občerstvení a nekonečného shonu, často zapomínáme na to, co je pro naše zdraví skutečně důležité – zdraví našich střev. Možná se toto téma nezdá příliš zajímavé, ale jakmile se dozvíte, jak mohou probiotika výrazně ovlivnit váš život, začnete se na ně dívat jinak. Probiotika hrají klíčovou roli nejen ve fungování střev, ale také v podpoře celkového zdraví, a právě proto je důležité jim věnovat pozornost.

probioticke-potraviny

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mají pozitivní vliv na naše zdraví, když je konzumujeme ve správném množství. Možná jste už slyšeli o "dobrých" bakteriích, které by měly být součástí naší stravy – právě tyto bakterie jsou probiotika. Nejznámějšími kmeny jsou například lactobacillus a bifidobacterium, které najdeme ve fermentovaných potravinách, jako je jogurt, kefír nebo kysané zelí. Ale pozor, ne všechna probiotika jsou stejná! Například Smidge probiotika jsou speciálně formulovaná, aby vyhovovala různým potřebám, včetně těch pro miminka.

Jak probiotika ovlivňují naše střeva?

Střeva jsou něco jako centrála našeho zdraví. Právě tam se nachází náš mikrobiom – komplexní společenství mikroorganismů, které mají klíčový vliv na náš imunitní systém, trávení a dokonce i na naši náladu. Probiotika zde hrají roli strážců pořádku. Udržují rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi, čímž zabraňují vzniku různých problémů, jako je nadýmání, zácpa nebo průjem.

Přehled hlavních funkcí probiotik ve střevech:

  • Podpora trávení: Probiotika napomáhají trávení potravy a vstřebávání živin.
  • Ochrana před patogeny: Zabraňují růstu škodlivých bakterií, které by mohly způsobit infekce.
  • Posilování imunity: Podporují produkci imunitních buněk a pomáhají tělu bojovat proti infekcím.

V neposlední řadě hrají probiotika klíčovou roli v péči o naše tlusté střevo, kde je koncentrace těchto dobrých bakterií nejvyšší. Tlusté střevo je místo, kde probiotika spolupracují s prebiotiky (vlákninou, která slouží jako potrava pro probiotika) na udržení zdravého prostředí pro náš mikrobiom.

zdravi_strev

Vliv probiotik na celkové zdraví

Možná si říkáte, jak mohou tak malí tvorové, jako jsou bakterie, mít vliv na něco tak velkého, jako je naše celkové zdraví. Odpověď zní: více, než byste čekali!

  1. Imunitní systém: Jak jsme zmínili, probiotika jsou klíčovým hráčem v našem imunitním systému. Když je náš mikrobiom v pořádku, naše tělo je lépe připraveno čelit infekcím a nemocem. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují probiotika, mají nižší riziko nachlazení a chřipky.
  2. Psychické zdraví: Ano, slyšíte správně! Existuje stále více důkazů o tom, že stav našich střev ovlivňuje naši náladu a psychické zdraví. Probiotika mohou pomoci snížit příznaky deprese a úzkosti tím, že podporují produkci serotoninu, hormonu štěstí, v našich střevech.
  3. Zdraví pokožky: Naše pokožka je často odrazem toho, co se děje uvnitř našeho těla. Probiotika mohou pomoci zlepšit stav pokožky tím, že snižují zánětlivé reakce, které mohou způsobovat akné, ekzémy a další kožní problémy.
  4. Metabolismus a hmotnost: Některé studie naznačují, že probiotika mohou hrát roli při regulaci hmotnosti tím, že ovlivňují způsob, jakým tělo ukládá tuky a jak efektivně spalujeme kalorie.

Probiotika pro miminka

Možná vás překvapí, že probiotika jsou důležitá nejen pro dospělé, ale i pro naše nejmenší. Probiotika pro miminka mohou mít zásadní vliv na jejich vývoj a zdraví.

  • Podpora trávení: Miminka mají často problémy s trávením, jako jsou koliky nebo nadýmání. Probiotika mohou pomoci zmírnit tyto obtíže.
  • Rozvoj imunitního systému: První roky života jsou klíčové pro rozvoj imunitního systému dítěte. Probiotika podporují zdravý vývoj střevní mikroflóry, což je základní kámen pro silný imunitní systém.
  • Prevence alergií: Některé studie naznačují, že probiotika mohou snížit riziko vzniku alergií u dětí.

Jak zahrnout probiotika do své stravy

Takže jste se rozhodli, že probiotika jsou pro vás ta správná cesta. Jak je ale zahrnout do každodenního jídelníčku?

  1. Fermentované potraviny: Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zvýšit příjem probiotik, je konzumace fermentovaných potravin. Zkuste si dát jogurt ke snídani, kefír jako osvěžující nápoj nebo kysané zelí jako přílohu k obědu.
  2. Doplňky stravy: Pokud nemáte rádi fermentované potraviny, můžete sáhnout po doplňcích stravy. Na trhu najdete mnoho variant, od běžných až po specializované. Vyzkoušejte například NATIOS Premium Probiotika s FOS a přesvědčte se sami, jak dokážou ovlivnit vaše celkové zdraví.
  3. Zdravá strava: Nezapomínejte také na to, že probiotika potřebují kvalitní potravu, aby mohla správně fungovat. To znamená zařadit do stravy dostatek vlákniny, která slouží jako prebiotika.

žena-drží-natios-probiotika

Jaká probiotika u nás najdete?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-premium-probiotic-probiotika-s-fos-10-miliard-cfu-10-kmenu-60-veg-kapsli/ 

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-probiotic-16-s-fos-50-mg--probiotika--3-2-miliard-cfu--16-kmenu--60-vkapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/smidge-infant-probiotic--probiotika-pro-kojence--7-kmenu--15-g/

Zdraví začíná ve střevech

Probiotika nejsou jen nějakým moderním trendem – jsou zásadní součástí naší cesty k celkovému zdraví. Od zdravých střev, které podporují trávení a imunitu, až po vliv na naši náladu a pokožku – probiotika mají co nabídnout každému z nás. Ať už je zařadíte do svého jídelníčku prostřednictvím fermentovaných potravin, nebo zvolíte doplňky stravy jako Smidge probiotika či NATIOS probiotika, uděláte krok správným směrem.

Pamatujte, že zdraví začíná ve střevech. Tak proč si nedopřát tu správnou podporu a nezařadit probiotika do svého každodenního režimu? Vaše tělo, a možná i vaše nálada, vám za to poděkují!

Zdroje:

  1. https://www.webmd.com/digestive-disorders/video/probiotics-healthy-bacteria
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/probiotics/faq-20058065
  3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-take-probiotics
  4. https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/nadymani-priciny-lecba-a-prevence/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jakymi-prostredky-posilit-svou-imunitu-v-dobe--kdy-je-to-nejvice-potreba/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/co-jsou-vlastne-antioxidanty--volne-radikaly-a-oxidacni-stres/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/bio-nejen-pro-nase-zdravi/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/proc-zaradit-chia-seminka-do-kazdodenni-stravy/ 

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-spravne-nacasovat-uzivani-doplnku-stravy-pro-maximalni-efekt/