Ostropestřec – záchrana nejen pro vaše játra

Ostropestřec mariánský je bylina, která se na první pohled může zdát jako obyčejný bodlák. Ve skutečnosti se však jedná o jednu z nejmocnějších léčivých rostlin, která se používá k podpoře zdraví jater a celkové detoxikaci těla. Díky svým účinným látkám a mnoha zdravotním benefitům se Ostropestřec stává stále populárnějším doplňkem stravy. Pojďme se podívat blíže na to, co tuto bylinu dělá tak výjimečnou!

Ostropestřec-miska

Kde se vzal Ostropestřec mariánský?

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) pochází z oblasti Středomoří, kde byl tradičně používán v lidové medicíně již před tisíci lety. Jeho účinky byly známy už ve starověkém Římě a Řecku, kde byl považován za rostlinu s ochrannými vlastnostmi pro játra. Po staletí byl Ostropestřec považován za základní bylinu pro podporu zdraví, především kvůli svému vlivu na trávení a detoxikaci organismu.

Látky této léčivé byliny

Hlavní kouzlo Ostropestřce mariánského tkví v jeho účinných látkách, z nichž nejznámější je silymarin. Silymarin je komplex flavonoidů, který zahrnuje silybin, silydianin a silychristin. Tyto látky mají silné antioxidační, protizánětlivé a regenerační účinky, které chrání jaterní buňky před poškozením volnými radikály a toxiny. Silybin je považován za nejsilnější složku silymarinu, která se podílí na regeneraci jater a zlepšení jejich funkce.

Jak ostropestřec chrání a regeneruje játra

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle, zodpovědným za detoxikaci, metabolismus tuků a produkci důležitých proteinů. Ostropestřec mariánský se ukázal být velmi účinným v ochraně jaterních buněk díky schopnosti stabilizovat buněčné membrány a stimulovat regeneraci poškozených tkání. Silymarin zvyšuje hladinu glutathionu, což je klíčový antioxidant v játrech, a tím zlepšuje jejich detoxikační schopnosti.

Studie ukázaly, že Ostropestřec může být nápomocný při léčbě jaterních problémů, jako je ztučnění jater, alkoholická a nealkoholická steatohepatitida (NASH), a může pomoci i při regeneraci jater po poškození toxiny, léky nebo alkoholem. Díky svým silným antioxidačním účinkům pomáhá chránit jaterní buňky před oxidačním stresem a snižuje riziko poškození jaterních tkání.

ostropestřec-rostlina

Další zdravotní benefity ostropestřce mariánského

1. Detoxikace organismu

Ostropestřec nejen chrání játra, ale také pomáhá při celkové detoxikaci těla. Podporuje eliminaci toxických látek z těla a zlepšuje funkci detoxikačních enzymů. To má pozitivní vliv na celkové zdraví a vitalitu.

2. Podpora trávení

Bylina zlepšuje trávení tím, že stimuluje produkci žluči, která je nezbytná pro rozklad tuků v těle. Díky tomu může pomoci při nadýmání, pocitu těžkosti po jídle nebo problémech s trávením tuků.

3. Antioxidační účinky

Silymarin je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Tím pomáhá zpomalovat proces stárnutí a snižuje riziko vzniku chronických onemocnění spojených s oxidačním stresem.

4. Podpora imunitního systému

Ostropestřec posiluje imunitní systém tím, že podporuje zdraví jater, které jsou klíčové pro správnou imunitní odpověď. Zdravá játra lépe zpracovávají a eliminují škodlivé látky, což pomáhá tělu bránit se proti infekcím.

Na co si dát pozor

I když je Ostropestřec obecně považován za bezpečný, existují určité situace, kdy byste měli být opatrní. Lidé s alergií na rostliny z čeledi hvězdnicovitých (například sedmikrásky, chryzantémy) by se měli vyhnout užívání Ostropestřce, protože může vyvolat alergickou reakci. Pokud užíváte léky na ředění krve nebo máte chronické jaterní onemocnění, je vhodné se poradit s lékařem před zahájením užívání této byliny.

Tipy na použití Ostropestřce v kuchyni:

  • Přidejte drcený Ostropestřec do smoothie nebo proteinového nápoje.
  • Použijte jej jako posypku na salát nebo míchaná vajíčka.
  • Připravte si čaj z drcených semen Ostropestřce pro podporu detoxikace.
  • Vyzkoušejte olej z Ostropestřce jako zdravou alternativu k běžným olejům.

Ostropestřec máme dostupný i na našem e-shopu:

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-milk-thistle-extract--ostropestrec--5000-mg--extra-strength--90-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/bylinne-kapky/ostropestrec--serafin-tinktura-z-pupenu--50-ml/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/mycomedica-ostropestrec-extrakt--milk-thistle-550-mg--90-rostlinnych-kapsli/

Proč ho vyzkoušet?

Ostropestřec mariánský je více než jen obyčejná bylina. Je to přírodní ochránce jater, který nabízí široké spektrum zdravotních výhod, od detoxikace až po podporu trávení a imunitního systému. Ať už bojujete s problémy s játry, nebo jen chcete podpořit celkové zdraví, Ostropestřec je skvělým doplňkem do vaší denní rutiny.

Zdroje:

  1. https://www.semanticscholar.org/paper/Hepatoprotective-herbal-drug
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3098397/
  3. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(02)01244-5/abstract

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/maca-ucinky--vse--co-potrebujete-vedet/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/jak-posilit-imunitu-v-dobe-kdy-je-to-nejvice-potreba/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-hormonalni-nerovnovaha-ovlivnuje-vase-telo-i-mysl/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/antioxidanty--volne-radikaly-a-oxidacni-stres--co-se-deje-v-nasem-tele/