Podzimní kouzlo čajů: Po jakém sáhnout?

Podzim přináší nejen krásné barvy přírody, ale i chladnější počasí a vyšší riziko nachlazení a různých nemocí. Jak můžeme podpořit naši imunitu a udržet se v teple? Jednou z nejjednodušších a nejúčinnějších cest je pití čaje. Jaké druhy čajů jsou nejlepší na podporu imunity a zahřátí v chladných dnech?

útulná-postel-čajová-konvice-čaj-květiny-kniha

Podzimní počasí a jeho vliv na zdraví

Jakmile teploty klesnou, začínáme si více uvědomovat, jak snadno nás může sklátit rýma nebo kašel. Podzimní počasí bývá náročné nejen pro naši pokožku, ale i pro imunitní systém. Více času trávíme v uzavřených prostorách, kde se snadno šíří viry a bakterie, a často zapomínáme na dostatečnou hydrataci.

Právě v těchto obdobích je důležité hledat přírodní způsoby, jak posílit naši imunitu, a pití čaje je jedním z nich. Teplý čaj nás zahřeje, dodá potřebné tekutiny a navíc může obsahovat spoustu prospěšných látek, které našemu tělu pomohou bojovat proti virům a bakteriím.

Čaje pro podporu imunity

Čaje jsou skvělou volbou, když potřebujeme posílit imunitní systém. Nejenže hydratují tělo, ale také mohou obsahovat bylinky a ingredience s blahodárnými účinky. Pojďme si porovnat jednotlivé druhy čajů, po kterých můžete na podzim sáhnout:

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj si v posledních letech získal obrovskou popularitu, a to díky své schopnosti podpořit trávení, bojovat proti nachlazení a snížit záněty v těle. Připravit si ho můžete velmi jednoduše. Stačí nakrájet čerstvý zázvor na plátky, zalít ho horkou vodou a nechat louhovat. Pokud chcete posílit jeho účinky, přidejte trochu medu a citronu.

Zázvor navíc obsahuje gingerol, což je látka, která má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Pravidelné pití zázvorového čaje může pomoci zmírnit příznaky nachlazení a udržet vás zdravé během celé podzimní sezóny.

zázvorový-čaj-citrón-zázvor

Bylinné čaje

Bylinné čaje jsou skvělým pomocníkem nejen při nachlazení, ale i pro celkové zklidnění a regeneraci těla. Každá bylina má své specifické účinky, které můžete využít podle toho, co právě potřebujete.

  • Heřmánkový čaj: Zklidňuje trávicí trakt a pomáhá při stresu a úzkosti.
  • Šípkový čaj: Obsahuje velké množství vitamínu C, což je skvělá volba pro podporu imunity.
  • Echinacea: Výrazně posiluje imunitu a pomáhá tělu bojovat proti infekcím.

Pečený čaj

Pečený čaj je skvělou volbou, když si chcete dopřát něco sladšího a zároveň zdravého. Příprava pečeného čaje zahrnuje ovoce, které se peče s cukrem a kořením. Výsledkem je koncentrovaná směs, kterou stačí zalít horkou vodou a máte lahodný ovocný čaj.

Tip: Připravte si pečený čaj doma s oblíbeným ovocem – jablky, hruškami, brusinkami – přidejte skořici a hřebíček a máte zdravý nápoj na celý podzim.

žena-drží-čaj-svetr-pohodlí-podzim

Zelený čaj

Zelený čaj je známý po celém světě pro své zdravotní benefity. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, které pomáhají bojovat proti stárnutí buněk a chrání tělo před volnými radikály. Navíc podporuje metabolismus, což z něj činí skvělý nápoj, pokud hledáte čaj na hubnutí.

Pokud nejste fanoušky klasického zeleného čaje, vyzkoušejte čaj matcha, což je prášková forma zeleného čaje s ještě vyšším obsahem antioxidantů.

Černý čaj

Černý čaj je jedním z nejoblíbenějších sypaných čajů, který má mnoho zdravotních výhod. Kromě toho, že pomáhá zlepšovat trávení, obsahuje kofein, který vás povzbudí a dodá energii. Černý čaj je také bohatý na flavonoidy, které podporují zdraví srdce.

Pokud hledáte silnější čaj s výraznější chutí, je černý čaj ideální volbou pro každodenní konzumaci, zejména během chladných podzimních dní.

Ovocné směsi

Pokud máte rádi sladší chutě, ovocné směsi jsou skvělou volbou. Neobsahují kofein, a tak je můžete pít kdykoliv během dne. Ovocné čaje můžete najít v různých kombinacích – od klasického šípkového čaje až po exotické směsi s mangem či ibiškem.

Tyto čaje nejen skvěle chutnají, ale také vás hydratují a podporují trávení. Ovocné čaje můžete také kombinovat s bylinami a vytvořit si vlastní směs pro podporu imunity.

podzimní-čaj-dýně-svetry-svíčka-skořice

Ajurvédské čaje

Ajurvédské čaje jsou inspirovány prastarými tradicemi indické medicíny. Tyto čaje kombinují různé bylinky a koření s cílem harmonizovat tělo a mysl. Typické jsou směsi s kurkumou, zázvorem, kardamomem a skořicí.

Čaj s medem a citronem

Klasika, která nikdy nezklame – čaj s medem a citronem. Tato kombinace je ideální nejen při nachlazení, ale i jako prevence. Citron dodává vitamín C a med má antibakteriální účinky. Tento čaj je nejen lahodný, ale také velmi účinný v boji proti infekcím.

Jaké jsou naše TOP čaje?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/caje-2/

Volba čaje je čistě na vás!

Čaj je bezpochyby jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit zdraví během podzimního počasí. Ať už preferujete zelený čaj, černý čaj, bylinné čaje nebo ovocné směsi, každý druh má své unikátní výhody. Pravidelné pití čaje může nejen posílit vaši imunitu, ale také zlepšit náladu a zahřát vás v chladných dnech. Vyberte si svůj oblíbený čaj a užívejte si zdravý a chutný podzim!

Zdroje:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  4. https://www.ijpp.com/
  5. https://www.kupi.cz/magazin/clanek/
  6. https://www.zdrave.cz/pece-o-telo/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/proc-zaradit-chia-seminka-do-kazdodenni-stravy/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/jak-prekonat-podzimni-unavu--7-tipu-pro-vice-energie/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/kakao--superpotravina-plna-zdravi--kterou-si-zamilujete/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/matcha--co-byste-meli-vedet-o-tomto-japonskem-zazraku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-posilit-imunitu-v-dobe-kdy-je-to-nejvice-potreba/