Přerušovaný půst: Revoluce ve stravování nebo jen další trend?

Přerušovaný půst se stal fenoménem posledních let. Někdo ho miluje, někdo ho zatracuje, ale jedno je jisté – vyvolává hodně otázek. Jak funguje přerušovaný půst, proč je tak populární a hlavně – může vám opravdu pomoci zhubnout a zlepšit zdraví? Pojďme se na to podívat blíže.

přerušovaný-půst-budík-metr

Princip přerušovaného půstu

Přerušovaný půst není žádná nová dieta, spíše jde o způsob stravování, který střídá období jídla a půstu. V praxi to znamená, že máte určité časové okno, během kterého jíte, a zbytek dne se postíte. Na rozdíl od tradičních diet, které vám říkají, co máte jíst, přerušovaný půst se zaměřuje na to, kdy jíst. Tento styl stravování má kořeny v našich dávných předcích, kteří neměli k dispozici jídlo celý den a museli se spokojit s tím, co právě ulovili nebo nasbírali.

Různé typy přerušovaných půstů

Přerušovaný půst má mnoho variant, takže si každý může najít tu, která mu vyhovuje nejlépe. Mezi nejoblíbenější patří:

  • 16/8: Asi nejpopulárnější varianta, kdy se 16 hodin postíte a 8 hodin jíte. Například první jídlo dne si dáte v poledne a poslední kolem osmé večer.
  • 14/10: Mírnější verze, která se hodí spíše pro začátečníky nebo ženy. Postíte se 14 hodin a jíte 10 hodin.
  • 18/6: Pro pokročilejší. Zde máte pouze 6hodinové okno na jídlo a 18 hodin půstu.
  • 5:2: Jíte normálně pět dní v týdnu a dva dny se omezíte na přibližně 500-600 kalorií denně.
  • Eat-Stop-Eat: Postíte se celý den (24 hodin) jednou nebo dvakrát týdně.
  • OMAD (One Meal a Day): Extrémní verze, kde se konzumuje pouze jedno jídlo denně, většinou ve večerních hodinách.

Jaký si mám vybrat?

Výběr vhodného typu přerušovaného půstu závisí na vašich cílech, životním stylu a individuálních preferencích. Pokud jste úplný začátečník, zkuste začít s 14/10 a postupně přejděte na 16/8. Pokud máte problém dodržovat delší půsty, mohou být vhodnější lehčí verze. Sportovci a lidé s vyšší fyzickou aktivitou by měli zvolit varianty s kratším půstem, aby neohrozili svůj výkon.

Co se během půstu děje s tělem?

Přerušovaný půst má zajímavý efekt na tělo. Když se postíte, hladina inzulínu klesá, což podporuje spalování tuků. Naopak stoupá hladina růstového hormonu, což může urychlit regeneraci a růst svalů. V těle se rovněž aktivuje proces zvaný autofagie, což je přirozený mechanismus čištění a obnovy buněk.

hodinky-hlad-půst

Pomáhá při hubnutí?

Ano, přerušovaný půst bývá velmi efektivní pro hubnutí. Tím, že se soustředíte na konzumaci jídla v určitém časovém okně, většinou přirozeně snížíte celkový příjem kalorií. Navíc tělo při delších obdobích bez jídla začne využívat tukové zásoby jako zdroj energie, což podporuje hubnutí. Studie ukazují, že přerušovaný půst může vést k úbytku hmotnosti, snížení viscerálního tuku (tuk kolem orgánů) a zlepšení metabolismu.

Kdo by se měl přerušovanému půstu vyhnout?

Přerušovaný půst nemusí být vhodný pro každého. Vyhnout by se mu měli:

  • Těhotné a kojící ženy: Potřebují pravidelný příjem živin pro zdravý vývoj dítěte.
  • Diabetici a lidé s hypoglykémií: Půst může ovlivnit hladinu cukru v krvi, což může být nebezpečné.
  • Lidé s poruchami příjmu potravy: Přerušovaný půst může zhoršit jejich stav.
  • Osoby s chronickými onemocněními: Vždy je nejlepší konzultovat jakoukoliv dietní změnu s lékařem.

Co jíst při přerušovaném půstu?

Při přerušovaném půstu je důležité nejen to, kdy jíte, ale také co jíte. I když máte určité časové okno pro jídlo, není to volná vstupenka k bezhlavému přejídání se nezdravými potravinami. Klíčem je zaměřit se na potraviny, které jsou bohaté na živiny, a poskytují tělu potřebné vitamíny, minerály a energii. Když jíte, snažte se vybírat zdravé bílkoviny jako kuřecí maso, ryby, vejce nebo luštěniny, které pomáhají s růstem a regenerací svalů.

Zdravé tuky jako avokádo, ořechy nebo olivový olej podporují sytost a jsou důležité pro správnou funkci buněk. Komplexní sacharidy z celozrnných produktů, zeleniny a ovoce dodají tělu energii a potřebnou vlákninu pro zdravé trávení. Naopak je dobré vyhýbat se zpracovaným potravinám, sladkostem a nadměrnému příjmu prázdných kalorií, které mohou narušit benefity půstu.

V rámci pitného režimu je důležité dbát na dostatečný přísun vody, která pomáhá udržet hydrataci a podporuje správné fungování těla, obzvláště během půstu, kdy je potřeba pít pravidelně a dostatečně. Vyzkoušejte také syrovátkové proteiny, které vám pomohou rychle doplnit bílkoviny po tréninku a podpořit růst svalů.

Je půst vhodný i pro vás?

Přerušovaný půst může být skvělým nástrojem pro zlepšení zdraví, hubnutí a celkové pohody. Je flexibilní, snadno se přizpůsobí vašemu životnímu stylu a není nutné počítat kalorie nebo vážit každé jídlo. Ale není to všelék a rozhodně není vhodný pro každého. Pokud uvažujete o tom, že půst vyzkoušíte, zkuste začít pozvolna, naslouchejte svému tělu a přizpůsobte si půst tak, aby vám seděl.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516560/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S155041311300503
  3. https://www.mdpi.com/2076-328X/7/1/4

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bcaa--co-to-je-a-proc-byste-je-meli-zaradit-do-sveho-jidelnicku/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/recept-na-hubnuti--kaloricky-deficit/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/ktere-tuky-jsou-zdrave-a-proc-tvori-nezbytnou-cast-naseho-jidelnicku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/mozkova-mlha--proc-vznika-a-jak-ji-resit/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnich-forem-vitaminu-skupiny-b-2/