Příčiny vypadávání vlasů: Jak se bránit řídnutí a ztrátě vlasů

Vlasy jsou důležitou součástí naší identity, a proto nás může jejich řídnutí či padání výrazně zasáhnout. Je běžné, že se během života setkáte s určitou mírou vypadávání vlasů, avšak extrémní padání vlasů u žen i mužů může být signálem hlubších problémů. Tento blogový článek vás provede příčinami vypadávání vlasů a praktickými tipy, jak tomu čelit, ať už vás trápí sezónní padání vlasů na podzim, padání vlasů po porodu, nebo máte pocit, že vaše vlasová kosmetika nesplňuje očekávání.

blond-zdravé-vlasy-hřeben

Přírodní cyklus vlasů

Vlasy rostou v přirozeném cyklu, který má tři základní fáze: růstovou (anagenní), přechodnou (katagenní) a klidovou (telogenní). Během růstové fáze, která trvá několik let, vlasy aktivně rostou. Přechodná fáze je krátká – vlasy přestávají růst a připravují se na klidovou fázi. V telogenní fázi vlasy vypadnou a začíná růst nový vlas. Je normální, že každý den přijdete o zhruba 50–100 vlasů. Pokud však padání vlasů překračuje tuto hranici, může se jednat o problém, který vyžaduje pozornost.

Hlavní příčiny vypadávání vlasů

Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit padání vlasů. Některé z nich jsou přirozené, jiné jsou výsledkem životního stylu nebo zdravotního stavu.

  • Genetické predispozice: Dědičnost hraje hlavní roli v řídnutí a vypadávání vlasů. Pokud rodiče trpěli padáním vlasů, existuje vyšší pravděpodobnost, že se s tímto problémem setkáte i vy.
  • Hormonální změny: Hormonální výkyvy, jako například během těhotenství nebo po porodu, mohou vést k padání vlasů. Padání vlasů po porodu je poměrně časté, a i když může být nepříjemné, často jde o dočasný problém.
  • Stres: Dlouhodobý stres může narušit přirozený cyklus růstu vlasů, což vede k jejich předčasnému vypadávání.
  • Nesprávná péče o vlasy: Časté používání agresivní vlasové kosmetiky, nadměrné používání tepelných nástrojů na úpravu vlasů, nebo dokonce příliš těsné účesy mohou vést k oslabení vlasů a jejich postupnému vypadávání.
  • Životní prostředí a sezóna: Padání vlasů na podzim je běžným jevem. Po letních měsících, kdy byly vlasy vystaveny slunci a teplu, se může objevit přirozený útlum růstu.
  • Zdravotní stavy: Některá onemocnění, jako například poruchy štítné žlázy nebo autoimunitní nemoci, mohou vést k extrémnímu padání vlasů u žen i mužů.

padání-vlasů-hřeben-česání

Jak se bránit proti vypadávání vlasů

Dobrá zpráva je, že proti vypadávání vlasů lze bojovat. Zde je několik tipů, které můžete aplikovat:

  • Správná péče o vlasy: Vyhněte se agresivním chemikáliím a dbejte na kvalitní vlasovou kosmetiku, která bude respektovat přirozený cyklus vlasů a pokožku hlavy. Volte jemné šampony a kondicionéry, které vlasy nevysušují a dodávají jim potřebné živiny.
  • Zdravá strava: Strava bohatá na vitamíny a minerály je klíčem ke zdravým vlasům. Dbejte na dostatek vitamínu B, železa a zinku ve svém jídelníčku, které podporují růst vlasů. Omega-3 mastné kyseliny jsou také důležité pro udržení vlasů silných a lesklých.
  • Trichologie: Trichologie je vědní obor zabývající se vlasovou a kožní péčí. Pokud vás trápí nadměrné padání vlasů, může být užitečné navštívit trichologa, odborníka, který vám může provést podrobnou analýzu vlasů a navrhnout léčbu na míru.
  • Snižování stresu: Pravidelná relaxace a techniky na snižování stresu, jako je jóga nebo meditace, mohou pomoci udržet vaše vlasy v dobré kondici. Stres totiž nejen zhoršuje stav vlasů, ale také ovlivňuje celkovou rovnováhu těla.

Zdravé vlasy začínají správnými návyky

Mnoho lidí si neuvědomuje, že některé každodenní návyky mohou jejich vlasy výrazně oslabovat. Vyvarujte se příliš těsných účesů, jako jsou pevné culíky nebo drdoly, které způsobují tahání vlasových kořínků, což může vést k jejich oslabování a následnému vypadávání. Dlouhodobé nošení těchto účesů může způsobit trvalé poškození vlasového vlákna i vlasové pokožky.

Další častou chybou je spaní s mokrými vlasy. Vlasy jsou v tomto stavu mnohem křehčí, a proto byste je neměli zatěžovat během spánku. To platí také pro mokré vlasy během dne – chodit ven s mokrými vlasy může vést k jejich lámání a poškození, zvláště v chladnějším počasí.

Pokud jde o česání vlasů, dbejte na šetrnost. Při rozčesávání je ideální začít u konečků a postupně se dostávat k celé délce vlasů. Tento přístup zabraňuje zbytečnému namáhání a lámání vlasů. Omezte také časté používání tepelných nástrojů, jako jsou žehličky a fény, protože teplo vysušuje vlasy a činí je křehkými.

Šetrnost je důležitá i při sušení vlasů ručníkem. Agresivní tření vlhkých vlasů ručníkem může způsobit jejich lámání a oslabení. Místo toho vlasy jemně zabalte do ručníku a nechte ho vstřebat přebytečnou vodu.

Na noc můžete své vlasy chránit pomocí ochranných účesů, které snižují tření, nebo investovat do saténového povlaku na polštář. Tento materiál je hladký a nedráždí vlasy tolik jako klasická bavlna, čímž snižuje lámání vlasů během spánku.

žena-mytí-vlasů-ručníky

Doplňky stravy na vlasy

Doplňky stravy jsou výborným pomocníkem, pokud máte pocit, že vaše strava není dostatečně bohatá na živiny potřebné pro růst vlasů. Vypadávání vlasů je často spojeno s nedostatkem klíčových vitamínů a minerálů, které hrají důležitou roli v jejich růstu a regeneraci. Doplňky stravy mohou poskytnout potřebné živiny, které podpoří růst vlasů a pomohou zastavit jejich nadměrné vypadávání.

  • Biotin (vitamín B7): Posiluje vlasové vlákno, podporuje růst vlasů a zvyšuje jejich pevnost.
  • Železo: Nedostatek železa může způsobit vypadávání vlasů, proto je jeho doplnění důležité pro zdravý růst.
  • Zinek: Pomáhá udržovat zdraví vlasových folikulů a podporuje obnovu vlasů.
  • Kolagen: Zlepšuje pružnost a sílu vlasů, což snižuje lámavost.
  • Vitamín D: Nedostatek tohoto vitamínu může ovlivnit cyklus růstu vlasů, a proto je klíčový pro udržení zdraví vlasů.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Podporují hydrataci a pružnost vlasů, zlepšují jejich celkovou kondici.

Zařazení těchto doplňků do každodenní rutiny může výrazně pomoci v boji proti vypadávání vlasů a podpořit jejich zdravý růst.

Závěrečné tipy pro zdravé vlasy

Padání vlasů může být stresující záležitost, ale pochopení jeho příčin a zavedení správné péče může výrazně zlepšit stav vašich vlasů. Ať už vás trápí sezónní padání vlasů na podzim, hormonální výkyvy nebo máte pocit, že vaše vlasová kosmetika nefunguje, jak by měla, existuje řada řešení, která vám mohou pomoci. Investice do správné péče o vlasy a zdravého životního stylu se rozhodně vyplatí.

Jaké doplňky stravy pro zdraví vlasů u nás najdete?

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/solgar-skin--nails-hair--komplex-pro-pokozku--nehty-a-vlasy--120-tablet/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/now-foods-biotin-extra-silny--10-000-mcg--120-rostlinnych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/natios-zinc-chelated-complex--zinek--selen-a-med--100-veganskych-kapsli/

Zdroje:

  1. https://www.healthline.com/health/hair-loss
  2. https://www.emergetrichology.com/post/the-role-of-stress-and-diet-on-hair-loss
  3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820
  4. https://www.healthline.com/health/thinning-hair

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-vitamin-d-opravdu-dulezity/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/benefity-doplnovani-zinku/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/vitaminy-a-mineraly--kde-je-najit-a-proc-je-nase-telo-tolik-potrebuje/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jak-hormonalni-nerovnovaha-ovlivnuje-vase-telo-i-mysl/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/kolagen-na-miru--jak-vybrat-ten-nejucinnejsi-pro-vase-zdravi/