Příznaky ADHD: Jaké jsou varovné signály?

Představte si, že máte hlavu plnou nápadů, myšlenky vám létají rychlostí světla a soustředění je pro vás tak vzdálené jako Mars. Mnozí z nás mají občas takové chvíle, ale pro lidi s ADHD je to každodenní realita. ADHD neboli Attention Deficit Hyperactivity Disorder, tedy porucha pozornosti s hyperaktivitou, je stav, který ovlivňuje mnoho aspektů života, a to nejen v dětství, ale často i v dospělosti. V tomto článku se podíváme na hlavní příznaky ADHD, jak je rozpoznat a kdy je na čase vyhledat odbornou pomoc.

ADHD_muž

Co je ADHD?

Pokud bychom měli ADHD vysvětlit jednou větou, řekli bychom, že jde o neurovývojovou poruchu, která ovlivňuje schopnost člověka soustředit se, kontrolovat impulzy a regulovat aktivitu. ADHD je jednou z nejčastějších poruch u dětí, ale není omezená pouze na dětství – ADHD u dospělých je také velmi běžné, ačkoli se projevy mohou mírně lišit. Důležité je rozlišovat mezi ADHD a ADD. Zatímco ADHD zahrnuje hyperaktivitu, ADD (Attention Deficit Disorder) se zaměřuje spíše na problémy s pozorností bez přítomnosti výrazné hyperaktivity.

Hlavní varovné signály ADHD

ADHD se může projevovat různými způsoby a nemusí být vždy snadné ho rozpoznat. Pokud se však setkáte s následujícími příznaky, může jít o varovné signály ADHD:

  • Neschopnost se soustředit: Lidé s ADHD mají často problém udržet pozornost na jedné činnosti po delší dobu. To může být zvlášť patrné při činnostech, které vyžadují klid a koncentraci, jako je čtení, psaní nebo studium. Máte-li potíže se soustředěním zkuste Natios Mind Focus bez kofeinu pro zlepšení koncentrace.
  • Hyperaktivita: Nadměrná aktivita je jedním z nejčastějších příznaků ADHD, zejména u dětí. Hyperaktivita se může projevovat jako neustálé pohybování, netrpělivost, neustálé mluvení nebo obtížnost zůstat v klidu.
  • Impulzivita: Lidé s ADHD často jednají bez přemýšlení, což může vést k nepromyšleným rozhodnutím nebo chování. Impulzivita může zahrnovat přerušování ostatních, neschopnost čekat ve frontě nebo vybuchování emocí.
  • Problémy s organizací: Udržení pořádku, plánování času a organizace úkolů mohou být pro lidi s ADHD skutečnou výzvou. To může vést k zapomínání důležitých termínů nebo ztrácení věcí.
  • Neschopnost dokončit úkoly: Lidé s ADHD často začínají mnoho různých projektů, ale mají problém je dokončit. Může to být způsobeno tím, že se snadno nechají rozptýlit nebo ztratí zájem.

Jak rozpoznat rozdíl mezi normálním chováním a ADHD?

Je důležité si uvědomit, že mnoho dětí (a dospělých) může občas vykazovat některé z výše uvedených příznaků, aniž by nutně trpěli ADHD. Jak tedy poznat, zda jde o ADHD projevy, nebo jen o normální chování?

  • Dlouhodobost a intenzita: Projevy ADHD nejsou jednorázovou záležitostí. Pokud se potíže s pozorností, impulzivita nebo hyperaktivita objevují pravidelně a dlouhodobě, je to důvod k zamyšlení.
  • Výrazné ovlivnění každodenního života: Pokud chování výrazně narušuje schopnost zvládat každodenní úkoly, jako je studium, práce nebo udržování vztahů, může se jednat o ADHD.
  • Nevhodnost vzhledem k věku: U dětí je hyperaktivita nebo nedostatek pozornosti v určitých obdobích běžný. Avšak pokud je chování nevhodné vzhledem k věku dítěte, může to být signál ADHD.

ADHD_dítě

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Pokud máte podezření, že vy nebo vaše dítě trpíte ADHD, je důležité neodkládat konzultaci s odborníkem. ADHD léčba zahrnuje různé přístupy, včetně behaviorální terapie, podpůrných strategií a v některých případech i medikace. Vyhledání odborné pomoci je na místě, pokud:

  • Projevy ADHD trvají déle než šest měsíců a mají negativní dopad na život.
  • Chování způsobuje problémy v práci, škole nebo osobních vztazích.
  • Příznaky ADHD jsou příliš intenzivní a ovlivňují kvalitu života.

Odborník, jako je psycholog nebo psychiatr, může provést podrobnou diagnostiku, která zahrnuje rozhovory, testy a hodnocení chování. Na základě výsledků může být stanovena diagnóza a doporučen vhodný postup léčby.

Hvězdy, které žijí s ADHD

Shrnutí o ADHD

ADHD je složitá porucha, která ovlivňuje život mnoha lidí, a to nejen v dětství, ale i v dospělosti. Rozpoznání příznaků ADHD je prvním krokem k tomu, aby bylo možné najít účinnou pomoc a zlepšit kvalitu života. Pokud si všimnete varovných signálů, neváhejte se obrátit na odborníka, který vám pomůže porozumět tomu, co je ADHD, a navrhne vhodné kroky k jeho zvládání. Pamatujte, že s vhodnou podporou a léčbou je možné vést plnohodnotný a šťastný život, ať už je ADHD součástí vašeho života nebo života někoho, koho máte rádi.

Doplňky stravy, které mohou být nápomocné při ADHD:

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-mind-focus--60-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-omega-3-premium-anchovies--1000-mg--100-softgel-kaspsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/natios-magnesium-bisglycinate-1000-mg-b6-90-veganskych-kapsli/

Zdroje

  1. https://www.psychiatry.org/patients-families/adhd/what-is-adhd
  2. https://adhd-institute.com/burden-of-adhd
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd/symptoms-causes/syc-20350878
  4. https://www.healthline.com/health/adhd

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/proc-je-uzivani-macy-tak-prospesne/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/pro-maximalni-soustredeni-a-uceni-zvolte-natios-mind-focus/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/houba-lion-s-mane--prirodni-neurologicky-zazrak/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/mozkova-mlha--proc-vznika-a-jak-ji-resit/