Proč se Reishi přezdívá houba nesmrtelnosti?

Vítejte ve fascinujícím světě houby Reishi, která si právem vysloužila přezdívku „houba nesmrtelnosti“. Tato zázračná houba, známá také jako Ganoderma lucidum, se stala nedílnou součástí jak tradiční medicíny, tak moderní výživy díky svým úžasným zdravotním přínosům. Její schopnosti sahají od posílení imunity až po podporu dlouhověkosti, a tak není divu, že je Reishi považována za jednu z nejcennějších superpotravin. V tomto článku se podíváme na to, proč je Reishi tak výjimečná, co obsahuje, jaké má zdravotní benefity a zda stojí za vyzkoušení.

reishi_houba

Historie Reishi: Starověký poklad

Reishi má hluboké kořeny v tradiční čínské medicíně, kde byla používána již před více než 2000 lety. Ve starověké Číně byla považována za symbol dlouhověkosti, duchovního růstu a nesmrtelnosti. Byla tak ceněná, že si ji mohli dovolit jen císaři a nejvyšší elity, což ji rychle zařadilo mezi „byliny králů“. Legenda říká, že Reishi dokázala prodloužit život a dodat tělu vitalitu, což ji udělalo jednou z nejhledanějších rostlin té doby.

Moderní věda sice nepotvrzuje nesmrtelnost, ale její zdravotní přínosy jsou dnes dobře zdokumentovány a stále probíhají nové studie, které odhalují další tajemství této pozoruhodné houby.

Složení a účinné látky Reishi

Reishi je doslova nabitá bioaktivními látkami, které jí propůjčují její výjimečné vlastnosti. Hlavními složkami, díky kterým se Reishi řadí mezi superpotraviny, jsou:

  • Polysacharidy: Tyto složité cukry mají silné imunitní účinky a podporují zdraví střev.
  • Triterpeny: Sloučeniny s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, které podporují zdraví srdce a cév.
  • Antioxidanty: Reishi je bohatá na antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a zpomalují proces stárnutí.

Hlavní benefity Reishi

Reishi nabízí řadu zdravotních přínosů, které z ní dělají skutečnou „houbu nesmrtelnosti“. Podívejme se blíže na jednotlivé benefity, které tato houba nesmrtelnosti nabízí:

1. Posílení imunitního systému

Reishi je bohatá na polysacharidy, zejména na betaglukany, které hrají klíčovou roli při posilování imunitního systému. Tyto látky stimulují aktivitu bílých krvinek, což zvyšuje obranyschopnost organismu. Díky tomu se tělo lépe brání virům, bakteriím a dalším patogenům, což může výrazně snížit riziko onemocnění, zejména v obdobích, kdy je imunita oslabená.

reishi_čaj

2. Protizánětlivé účinky

Díky vysokému obsahu triterpenů má Reishi silné protizánětlivé účinky. Triterpeny pomáhají snižovat zánět v těle, což je klíčové pro prevenci chronických zánětlivých onemocnění. Reishi může také pomoci lidem, kteří trpí zánětlivými stavy, a zmírnit příznaky spojené se zánětem.

3. Podpora zdraví srdce a cév

Reishi má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Triterpeny obsažené v této houbě pomáhají snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Navíc Reishi může pomoci regulovat krevní tlak a zlepšit průtok krve, což přispívá ke zdraví srdce a snižuje riziko srdečních chorob, jako je ateroskleróza.

4. Zlepšení spánku a snížení stresu

Jedním z méně známých benefitů Reishi je její schopnost zlepšovat kvalitu spánku a pomáhat tělu lépe zvládat stres. Reishi působí jako adaptogen, což znamená, že pomáhá tělu vyrovnávat se s fyzickým i psychickým stresem.

lepší_spánek

5. Antioxidační účinky

Reishi je doslova nabitá antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které poškozují buňky a přispívají k procesu stárnutí a vzniku chronických onemocnění. Antioxidanty v Reishi chrání buňky před oxidačním stresem, zpomalují stárnutí a podporují celkové zdraví.

6. Podpora zdravé jaterní funkce

Reishi je známá svými detoxikačními účinky, které podporují zdravou funkci jater. Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem těla a Reishi pomáhá zlepšovat jejich schopnost filtrovat toxiny z krve. To je klíčové nejen pro udržení zdraví jater, ale také pro celkové zdraví těla.

Jak Reishi užívat?

Reishi je k dispozici v různých formách, které se liší koncentrací a způsobem užívání. Mezi nejběžnější formy patří:

  • Tinktury a extrakty: Vysoce koncentrované formy, které nabízejí rychlé vstřebávání účinných látek.
  • Prášek: Lze přidat do smoothies, polévek nebo jiných pokrmů.
  • Kapsle: Pohodlná forma s přesně odměřenou dávkou.

Všechny tyto formy jsou dostupné na našem e-shopu:

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-bio-houba-reishi-mleta--lesklokorka-leskla-100-g/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/natios-reishi-extract--500-mg--40--polysaccharides--90-veganskych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-reishi-mushroom-tekuty-extrakt--houba-reishi-29-6-ml--bez-alkoholu-a-cukru/

Na co si dát pozor

Přestože je Reishi považována za bezpečnou, existují některé skupiny lidí, které by měly být opatrné. Osoby s autoimunitními onemocněními, těhotné a kojící ženy nebo lidé užívající léky na ředění krve by měly užívání Reishi konzultovat se svým lékařem. Také je důležité vybírat kvalitní produkty, aby se zajistilo, že obsahují čisté a účinné látky.

Stojí Reishi za vyzkoušení?

Reishi má všechny důvody, proč si vysloužila přezdívku „houba nesmrtelnosti“. Její bohaté složení, podporující imunitní systém, zdraví srdce, duševní pohodu a celkovou vitalitu, z ní dělá vynikající doplněk pro každodenní péči o zdraví. Pokud hledáte způsob, jak podpořit svou imunitu, zpomalit stárnutí a zlepšit kvalitu života, Reishi rozhodně stojí za vyzkoušení.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10094145/.
  2. https://www.researchgate.net/publication/224972936_Ganoderma_lucidum_Lingzhi_or_Reishi_A_Medicinal_Mushroom
  3. https://www.academia.edu/305933/Medicinal_Mushrooms_Their_therapeutic_properties_and_current_medical_usage_with_special_emphasis_on_cancer_treatments

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem-zkuste-ashawagandhu/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/maca-ucinky--vse--co-potrebujete-vedet/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/pro-maximalni-soustredeni-a-uceni-zvolte-natios-mind-focus/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnich-forem-vitaminu-skupiny-b-2/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/jake-tajemstvi-skryva-houba-cordyceps/