Škodí psyllium? Reálný vliv psyllia na naše zdraví

Psyllium je jednou z těch věcí, o kterých lidé mluví jako o zázračném prostředku na zažívání, detoxikaci a dokonce i na hubnutí. Vypadá to, že ho najdete všude – v regálech s doplňky stravy, smoothie barech i zdravých receptech. Ale může psyllium mít také negativní účinky? Může nám uškodit? V tomto článku se podíváme na to, co psyllium vlastně je, jak funguje, jaké jsou jeho výhody a jestli se musíme obávat nějakých vedlejších účinků

psyllium-sklenice-lžíce

Co je to psyllium?

Psyllium je vláknina získávaná z obalů semen jitrocele indického (Plantago ovata). Je známé svou schopností absorbovat vodu a zvětšovat svůj objem. Díky této vlastnosti je psyllium ceněné jako skvělý doplněk stravy pro podporu trávení a zlepšení pohybu střev. Představte si ho jako malého, nenápadného superhrdinu, který se zvětšuje, aby vám pomohl s trávicími potížemi.

Psyllium vs. jiné druhy vlákniny

Vláknina je jednou z nejdůležitějších složek naší stravy, kterou často podceňujeme. Přitom má zásadní vliv na zdraví našeho trávení, srdce i metabolismu. Existují dva hlavní typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Pojďme se podívat, jak psyllium zapadá do této kategorie a proč je tak unikátní

Rozpustná vláknina

Tento typ vlákniny se ve vodě rozpouští a vytváří gelovitou látku. Rozpustná vláknina je skvělá na udržení zdravého trávení, protože zpomaluje průchod potravy trávicím traktem a prodlužuje pocit sytosti. Pomáhá také stabilizovat hladinu krevního cukru a snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL). Rozpustnou vlákninu najdeme v potravinách jako je oves, fazole, lněná semínka, ovoce a samozřejmě psyllium.

psyllium-plant-powder

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina je „kartáč“ pro naše střeva. Není rozpustná ve vodě, a proto prochází střevy v nezměněné podobě. Tím zvyšuje objem stolice a urychluje její průchod trávicím systémem. Je klíčová pro prevenci zácpy. Tuto vlákninu najdeme v celozrnných potravinách, zelenině, ořeších a semínkách.

Co psyllium odlišuje?

Psyllium je jedinečné tím, že má vysoký obsah rozpustné vlákniny, což ho řadí mezi špičkové vlákninové doplňky. Na rozdíl od vlákniny v ovoci nebo zelenině, které obsahují směs rozpustné a nerozpustné vlákniny, psyllium je čistá rozpustná vláknina, což mu dává několik výhod:

  • Zvětšuje svůj objem: Když psyllium přijde do kontaktu s vodou, absorbuje ji a zvětšuje svůj objem. Tento proces vytváří gel, který pomáhá změkčit stolici a usnadňuje její průchod střevy. Díky tomu je psyllium skvělým pomocníkem při zácpě a nepravidelném vylučování.
  • Podporuje zdraví srdce: Studie ukazují, že pravidelný příjem psyllia může snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu. Tím přispívá k prevenci srdečních onemocnění a zlepšuje celkový metabolismus tuků.
  • Pomáhá při průjmu: Zajímavé je, že psyllium funguje jako obousměrná pomoc. Při zácpě pomáhá změkčit stolici a usnadnit její vylučování, zatímco při průjmu absorbuje přebytečnou tekutinu ve střevech, čímž zmírňuje jeho příznaky.

Může psyllium pomoct při hubnutí?

Pokud se snažíte zhubnout, psyllium může být vaším tajným pomocníkem. Díky schopnosti absorbovat vodu a zvětšovat svůj objem vám může psyllium pomoci cítit se sytější na delší dobu. Když ho užijete před jídlem, může snížit pocit hladu a podpořit vás v konzumaci menších porcí.

Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně užívají psyllium, mohou mít lepší kontrolu nad svou hmotností díky tomu, že jim psyllium pomáhá udržet stálou hladinu krevního cukru a omezit chutě na sladké.

psyllium-prášek-na-lžíci

Možné nežádoucí účinky

Ačkoli je psyllium považováno za bezpečný a zdravý doplněk stravy, existují situace, kdy může způsobit problémy. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří:

  • Nadýmání a plynatost: Při užívání většího množství psyllia, nebo pokud s ním začínáte, se mohou objevit zažívací problémy jako nadýmání.
  • Ucpání střev: Pokud nepijete při užívání psyllia dostatek vody, může dojít k jeho hromadění ve střevech, což vede k zácpě nebo dokonce k ucpání střev.
  • Alergická reakce: U některých lidí se mohou objevit alergické reakce, jako je vyrážka, svědění nebo potíže s dýcháním.

Psyllium jako doplněk stravy

Psyllium je dostupné v různých formách – prášek, kapsle, ale také jako součást některých potravinových doplňků. Při jeho užívání je důležité dodržovat doporučené dávkování a pít dostatek vody, aby nedošlo k jeho hromadění ve střevech.

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-psyllium-husk--610-mg--100-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/now-foods-psyllium-husk--500-mg--200-rostlinnych-kapsli/

##PRODUKT## https://www.natima.cz/zdravi-a-krasa/swanson-certified-organic-psyllium-husk--625-mg--60-rostlinnych-kapsli/

Recepty s psylliem

Psyllium můžete použít i jako přísadu do různých receptů. Zkuste tyto jednoduché nápady:

  • Smoothie s psylliem: Přidejte lžičku psyllia do svého oblíbeného smoothie a získáte vlákninu navíc.
  • Psylliové palačinky: Nahraďte část mouky v těstě na palačinky psylliem pro vyšší obsah vlákniny.
  • Chléb s psylliem: Přidáním psyllia do těsta na domácí chléb zlepšíte jeho strukturu a získáte zdravější alternativu.

Psyllium teda ano nebo ne?

Psyllium je neuvěřitelně užitečný doplněk stravy, který může přinést řadu zdravotních benefitů, zejména pro trávení a hubnutí. Je důležité ho užívat s dostatečným množstvím vody a dodržovat doporučené dávky, abyste se vyhnuli vedlejším účinkům. Pokud hledáte způsob, jak zlepšit své trávení, podpořit střevní mikroflóru nebo dokonce zhubnout, psyllium rozhodně stojí za vyzkoušení.

Zdroje:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  3. https://academic.oup.com/nutritionreviews/

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/sukraloza--benefity-a-problemy-tohoto-popularniho-sladidla/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/tabata--intenzivni-trenink--ktery-zmeni-vasi-kondici-za-pouhe-4-minuty/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/maltitol--zdravejsi-alternativa-cukru-nebo-skryta-rizika/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/sacharidy-nejsou-jen-cukry/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/recept-na-hubnuti--kaloricky-deficit/