Sukralóza: Benefity a problémy tohoto populárního sladidla

Vítejte v sladkém světě sukralózy, kde se sladkost kombinuje s nulovým kalorickým příjmem. Sukralóza je jedním z nejrozšířenějších umělých sladidel, které je oblíbené pro svou intenzivní sladkost a fakt, že neobsahuje žádné kalorie. Ale je opravdu tak nevinná, jak se zdá? V tomto článku se podíváme na to, co sukralóza vlastně je, jaké jsou její benefity, ale také jaké problémy mohou být s jejím používáním spojeny.

muffiny-pečení-dezerty-sladidlo

Co to je sukralóza a kde ji najdeme?

Sukralóza, známá také jako E955, je umělé sladidlo, které je přibližně 600krát sladší než běžný cukr (sacharóza), ale na rozdíl od něj neobsahuje žádné kalorie. Objev sukralózy byl vlastně náhodou, když vědci v roce 1976 při pokusech s chemickými látkami původně zamýšlenými pro insekticidy objevili její extrémně sladkou chuť. Sukralóza je od té doby hojně používána jako náhradní sladidlo v celé řadě potravin a nápojů.

Najdeme ji v mnoha běžně dostupných produktech, včetně sycených nápojů, žvýkaček, cukrovinek, pečiva, cereálií, proteinových tyčinek, mléčných výrobků a dokonce i v některých léčivech určených pro diabetiky. Je oblíbená nejen kvůli své vysoké sladivosti, ale také kvůli své tepelné stabilitě, díky které si zachovává sladkou chuť i při vaření a pečení.

Proces výroby

Sukralóza je chemicky odvozená od sacharózy (běžného cukru) v procesu, při kterém jsou tři hydroxylové skupiny v molekule cukru nahrazeny atomy chlóru. Tento proces dává sukralóze její vysokou sladkost a také odolnost vůči teplu a kyselinám, což ji činí ideální pro široké použití v potravinářství. Chlór v sukralóze zajišťuje, že ji naše tělo nedokáže zpracovat jako běžný cukr, což znamená, že neobsahuje žádné kalorie a prochází jednoduše trávicím systémem.

Výhody sukralózy jako sladidla

  • Žádné kalorie: Sukralóza je nekalorické sladidlo, což znamená, že nepřispívá k dennímu příjmu kalorií. To je ideální pro ty, kteří chtějí kontrolovat svou váhu nebo cukrovku.
  • Stabilita: Na rozdíl od některých jiných sladidel si sukralóza zachovává svou sladkost i při vysokých teplotách, což ji činí vhodnou pro pečení a vaření.
  • Žádné vedlejší chuťové efekty: Sukralóza má velmi podobnou chuť jako běžný cukr, což z ní dělá ideální náhradu pro lidi, kteří chtějí snížit příjem cukru, ale nechtějí kompromitovat chuť.
  • Bezpečnost: Sukralóza byla schválena regulačními orgány jako bezpečná pro konzumaci, včetně FDA a EFSA*.

* FDA (Food and Drug Administration) je americká vládní agentura odpovědná za ochranu veřejného zdraví prostřednictvím regulace potravin, léků, a dalších produktů. EFSA (European Food Safety Authority) je evropská agentura, která poskytuje nezávislá vědecká stanoviska a poradenství týkající se bezpečnosti potravin a krmiv v Evropské unii.

sladidlo-mísa-zelené-pozadí

Vliv na zdraví

I když je sukralóza prohlášená za bezpečnou, existují určité otázky ohledně jejího vlivu na zdraví. Některé studie naznačují, že sukralóza může mít vliv na střevní mikroflóru, což může vést k problémům s trávením a metabolismem. I když sukralóza sama o sobě neobsahuje kalorie, může stimulovat chuť na sladké, což by mohlo vést k vyšší spotřebě jiných kalorických potravin.

Srovnání s jinými sladidly

Ve srovnání s jinými umělými sladidly, jako je aspartam nebo sacharin, má sukralóza několik výhod. Na rozdíl od aspartamu je stabilní při vysokých teplotách, což ji činí vhodnou pro vaření a pečení. Také nemá hořkou pachuť, kterou může mít sacharin. Ve srovnání s přírodními sladidly, jako je stevie, má sukralóza často neutrálnější chuť, což může být pro některé spotřebitele výhodné. Na druhou stranu, přírodní sladidla mohou mít své vlastní zdravotní benefity, které sukralóza neposkytuje.

Srovnání-sladidel-CZ

Pomáhá sukralóza hubnutí?

Jednou z hlavních výhod sukralózy je, že nepřidává žádné kalorie, což z ní činí atraktivní volbu pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Někteří lidé mohou díky sukralóze snadněji omezit kalorický příjem, jiní mohou mít tendenci kompenzovat "ušetřené" kalorie tím, že si dopřejí jiné kalorické potraviny. Existují také názory, že umělá sladidla mohou narušit přirozenou regulaci hladu, což může vést k přejídání.

Doporučení na závěr

Sukralóza nabízí řadu výhod, zejména pokud jde o snížení kalorického příjmu a kontrolu hmotnosti. Je však důležité mít na paměti, že není všelékem. Pokud sukralózu používáte, dělejte to s rozvahou a kombinujte ji s vyváženou stravou bohatou na přírodní potraviny. Jako u každého umělého sladidla je klíčová moderace – přehnané používání by mohlo mít nežádoucí účinky. Závěrem lze říci, že sukralóza může být užitečným nástrojem pro ty, kteří chtějí snížit příjem cukru, ale je důležité sledovat její vliv na celkové stravovací návyky.

Jaká sladidla nabízíme?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/sladidla/

Zdroje:

  1. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/74/11/670/2281652
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27039282/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230009000786
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10882816/
  5. https://digital.csic.es/bitstream/10261/268813/1/Agullo2022FoodChem.pdf

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/sacharidy-nejsou-jen-cukry/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/maltitol--zdravejsi-alternativa-cukru-nebo-skryta-rizika/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/kakao--superpotravina-plna-zdravi--kterou-si-zamilujete/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/recept-na-hubnuti--kaloricky-deficit/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/co-znamena-bio-a-proc-ho-uprednostnovat/