Tetanie: Od příčin k léčbě a jak se vyrovnat s příznaky

Tetanie je zdravotní stav, který se může objevit nečekaně a nelze ho jednoduše ignorovat. Pokud vás vaše tělo varuje tetanií, je důležité reagovat – a to dříve, než se situace zhorší. V tomto článku se dozvíte, co tetanie je, jaké jsou její příčiny, jak ji rozpoznat a co dělat, pokud vás tato nepříjemná potíž postihne.

úzkost

Co je Tetanie?

Tetanie, neboli tetanický záchvat, je stav, při kterém dochází ke zvýšené dráždivosti nervů a svalů. Tělo se může dostat do stavu, kdy začnou nastávat svalové křeče, tiky a další nepříjemné projevy. Často se setkáte i s termínem neurogenní tetanie, což je typ tetanie způsobený problémy v nervovém systému. Tento stav může být velmi znepokojivý, ale je důležité si uvědomit, že tetanie je varovný signál vašeho těla, že něco není v pořádku.

Latentní Tetanie vs. Neurogenní Tetanie

Latentní a neurogenní tetanie jsou odlišné stavy s podobnými příznaky, jako jsou svalové křeče a zvýšená nervová dráždivost. Latentní tetanie je způsobena nedostatkem minerálů (hořčík, vápník) a je spojena s metabolickými poruchami, přičemž příznaky se objevují jen za určitých podmínek. Neurogenní tetanie vyplývá z problémů v nervovém systému, jako je poškození nervů. Latentní tetanie je většinou reverzibilní a léčitelná, zatímco neurogenní tetanie vyžaduje složitější přístup. Správná diagnóza je klíčová, protože latentní tetanie může být skrytá a přerušovaná, zatímco neurogenní tetanie je trvalejší a výraznější.

Příčiny Tetanie

Tetanie může mít mnoho příčin, ale několik hlavních faktorů se objevuje častěji než ostatní:

  • Nedostatek hořčíku: Hořčík je klíčový minerál pro správnou funkci nervů a svalů. Nedostatek hořčíku je jednou z nejčastějších příčin tetanie. Někdy může být nutné doplnit hořčík pomocí speciálních přípravků, jako je například NATIOS Magnesium Bisglycinate. Tento doplněk stravy nabízí skvělou vstřebatelnost a pomáhá účinně zmírnit křeče i podporovat zdraví nervového systému.
  • Stres: Stres je častým spouštěčem tetanie. Pod vlivem stresu tělo vyčerpává své zásoby minerálů, což může vést k tetanickému záchvatu.
  • Hyperventilace: Rychlé a povrchní dýchání může způsobit pokles hladiny oxidu uhličitého v krvi, což následně ovlivňuje acidobazickou rovnováhu a může vyvolat tetanii.
  • Metabolické poruchy: Poruchy v metabolismu, jako je například hypokalcémie (nízká hladina vápníku), mohou také vést k tetanii.
  • Latentní tetanie: Tento termín se používá pro stav, kdy se tetanie projevuje jen mírnými příznaky, které často zůstávají nerozpoznané. Latentní tetanie může přejít do akutního záchvatu, pokud se neléčí.

bolest_na_hrudi

Příznaky a Projevy

Tetanie se může projevovat různými způsoby, a proto je dobré být připraven. Zde jsou některé typické příznaky tetanie:

  • Svalové křeče a tiky: Křeče se mohou objevit kdekoliv na těle, ale nejčastěji postihují ruce, nohy a obličej.
  • Brnění a necitlivost: Tyto pocity se objevují zejména v rukou a nohou.
  • Úzkost a neklid: Často je doprovázena pocitem napětí, úzkosti nebo dokonce paniky.
  • Rychlé dýchání: Mnoho lidí při tetanickém záchvatu začne rychle a mělce dýchat, což zhoršuje celou situaci.
  • Bolest na hrudi: Bolest může být intenzivní a může napodobovat příznaky srdečního infarktu.

Co dělat při tetanickém záchvatu?

Pokud máte pocit, že vás přepadá tetanický záchvat, je důležité zachovat klid a postupovat podle následujících kroků:

  1. Uklidněte se: I když je to snadněji řečeno než uděláno, zkuste se zaměřit na pomalé, hluboké dýchání. Dýchání do papírového sáčku může pomoci zvýšit hladinu oxidu uhličitého v krvi.
  2. Hydratace: Napijte se vody, případně nápoje s obsahem hořčíku.
  3. Změna prostředí: Pokud jste v hlučném nebo stresujícím prostředí, pokuste se přemístit do klidnějšího místa.
  4. Lehněte si: Pokud můžete, lehněte si a uvolněte svaly.
  5. Konzultujte lékaře: Pokud tetanický záchvat trvá déle nebo se opakuje, neváhejte kontaktovat lékaře.

dýchání_do_sáčku

Léčba Tetanie

Tetanie může být nepříjemná, ale s vhodnou léčbou je možné symptomy zmírnit nebo zcela odstranit. Léčba tetanie zahrnuje:

  • Doplňování hořčíku: Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak se vypořádat s tetanií, je zajistit dostatečný přísun hořčíku. Potravinové doplňky hořčíku mohou být velmi užitečné.
  • Řízení stresu: Techniky jako meditace, jóga nebo relaxační cvičení mohou pomoci snížit hladinu stresu a tím i riziko tetanie.
  • Změna životního stylu: Upravte svůj jídelníček, zařaďte do něj potraviny bohaté na hořčík a další minerály. Také se zaměřte na dostatek spánku a pravidelnou fyzickou aktivitu.
  • Léky: V některých případech může být nutné nasadit léky, které pomohou stabilizovat nervovou soustavu a snížit riziko křečí.

Co si z toho odnést

Tetanie je vážným varovným signálem, který byste neměli ignorovat. Ať už se jedná o mírnou latentní tetanii nebo plně rozvinutý tetanický záchvat, vaše tělo vám říká, že něco není v pořádku. Dbejte na svůj životní styl, doplňujte nezbytné minerály, a pokud na sobě zaznamenáte příznaky tetanie, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Vaše zdraví je přeci jen to nejcennější, co máte!

Jaký hořčík u nás najdete?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/magnesium/

Zdroje

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23129-tetany
  2. https://www.healthline.com/health/neurological-health/tetany
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23143-hypocalcemia
  4. https://www.webmd.com/brain/hypocalcemia-tetany

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/elementarni-forma-horciku--vite-kolik-horciku-skutecne-doplnujete/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/bojujete-se-stresem--zkuste-ashawagandhu/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/houba-lion-s-mane--prirodni-neurologicky-zazrak/