Vitamíny a minerály: Kde je najít a proč je naše tělo tolik potřebuje?

Vítejte v našem malém průvodci světem vitamínů a minerálů! Možná si myslíte, že vitamíny a minerály jsou jen další zbytečné pojmy na etiketách potravin, ale ve skutečnosti jsou to klíčové složky, které udržují naše tělo v chodu jako dobře naolejovaný stroj. V tomto článku si představíme několik důležitých minerálů a vitamínů a také se podíváme na to, proč byste možná měli zvážit zařazení doplňků stravy do svého jídelníčku.

vitamíny_minerály

Minerály, na které bychom neměli zapomínat

Minerály jsou základní stavební kameny našeho těla, které hrají klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Od podpory zdravých kostí až po správnou funkci svalů a nervového systému – bez nich bychom prostě nefungovali. Kromě hořčíku, vápníku a zinku, které si představíme podrobněji, jsou také důležité minerály jako železo, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak, a selen, jenž působí jako silný antioxidant chránící buňky před poškozením. Pojďme se nyní podívat na tyto nepostradatelné minerály blíže.

Hořčík (Mg)

Hořčík je tak trochu superhrdina mezi minerály. Pomáhá více než 300 různým enzymatickým reakcím v těle, od produkce energie po syntézu bílkovin. Je nezbytný pro svalovou a nervovou funkci, podporuje zdraví kostí a zubů a pomáhá udržovat normální srdeční rytmus. Hořčík najdete v potravinách jako jsou listová zelenina (špenát, kapusta), ořechy (mandle, kešu), semínka (dýňová,slunečnicová), fazole a celozrnné produkty. Pokud často cvičíte nebo máte stresující životní styl je vhodné zvážit příjem hořčíku i ve formě doplňků stravy. Proto jsme vytvořili jedny z nejkvalitnějších hořčíků NATIOS Magnesium Malate a NATIOS Magnesium Bisglycinate.

Vápník (Ca)

Vápník je základní stavební kámen pro naše kosti a zuby. Je důležitý pro správnou funkci svalů, krevní srážlivost a nervový systém. Pokud máte nedostatek vápníku, může to vést k osteoporóze, což je stav, kdy jsou kosti křehké a snadno se lámou. Nejlepšími zdroji vápníku jsou mléčné produkty jako mléko, sýr a jogurt. Pokud nejste fanoušci mléčných výrobků, nebo jste vegani, zkuste potraviny jako jsou tofu, mandle, brokolice a obohacené rostlinné mléko.

mléčné-výrobky-mléko-sýr

Zinek (Zn)

Zinek je klíčový minerál pro imunitní systém a hojení ran. Podílí se na syntéze bílkovin, dělení buněk a dokonce hraje roli v čichu a chuti. Nedostatek zinku může vést k oslabení imunity, vypadávání vlasů nebo zpomalení růstu. Zinek najdete v mase (zejména v hovězím a kuřecím), mořských plodech (ústřice jsou jeho skvělým zdrojem), fazolích, oříškách a semínkách. Pro vegetariány jsou dobrým zdrojem například dýňová semínka nebo cizrna.

Nezbytné vitamíny pro náš život

Vitamíny jsou pro naše tělo jako malé klíče, které odemykají různé důležité procesy. Každý vitamín má svou specifickou funkci, a pokud jich máme nedostatek, naše tělo začne strádat. Kromě vitamínů A, B, C a D, které si podrobněji rozebereme, jsou důležité i další vitamíny, například vitamín E, který působí jako antioxidant a chrání buňky před poškozením, a vitamín K, který je nezbytný pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí. Pojďme se nyní blíže podívat na ty nejdůležitější vitamíny, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět.

Vitamín A

Vitamín A je klíčový pro zdraví očí, pokožky a imunitního systému. Pomáhá nám vidět za šera a udržuje naši pokožku pružnou a zdravou. Je také důležitý pro růst buněk a jejich správnou funkci. Nachází se hlavně v potravinách živočišného původu, jako jsou játra, mléčné produkty a vejce. Pokud jste vegetarián nebo vegan, nebojte se – váš zdroj vitamínu A najdete v karotenoidech, které se nacházejí v mrkvi, sladkých bramborách, špenátu a dalších oranžových a zelených druzích zeleniny.

bátáty-sladké-brambory-vitamin-a

Vitamín B

Vitamín B je celá skupina vitamínů, které společně pomáhají tělu přeměňovat jídlo na energii, podporují nervový systém a hrají klíčovou roli v tvorbě červených krvinek. Mezi nejznámější patří B12, který je důležitý pro nervový systém a tvorbu DNA, a B6, který pomáhá regulovat náladu a spánek. Vitamíny skupiny B se nacházejí v celé řadě potravin. B12 najdete především v mase, rybách, mléčných výrobcích a vejcích. B6 zase v kuřecím mase, rybách, banánech, bramborách a oříškách. Pro vegetariány a vegany mohou být vitamíny skupiny B, především B12, problém. Proto je důležité zvážit doplňky stravy.

Vitamín C

Vitamín C je známý jako mocný antioxidant, který pomáhá chránit naše buňky před poškozením volnými radikály. Je také klíčový pro tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdravou pokožku, klouby a cévy. Kromě toho zvyšuje vstřebávání železa z rostlinných zdrojů a posiluje imunitní systém. Hojně se vyskytuje v citrusových plodech, jahodách, kiwi, paprice, brokolici a rajčatech. Pokud chcete mít jistotu, že ho máte dostatek, dejte si třeba sklenici pomerančového džusu nebo si přidejte čerstvou papriku do salátu.

Vitamín D

Vitamín D je nezbytný pro zdraví kostí, protože pomáhá tělu vstřebávat vápník. Navíc hraje důležitou roli v imunitním systému a může ovlivňovat náladu. Nedostatek vitaminu D může vést k řídnutí kostí a zvýšenému riziku infekcí. Jeho nejlepším zdrojem je sluneční světlo, ale můžete ho najít také v potravinách, jako jsou tučné ryby (losos, makrela), vejce a obohacené mléčné výrobky. V zimních měsících nebo pokud trávíte málo času na slunci, může být dobré zvážit doplňky stravy.

vitamin-D-sluneční-svit

Proč využívat doplňky stravy

I když je ideální získávat všechny vitamíny a minerály z vyvážené stravy, není to vždy možné. Moderní hektický životní styl, stres, znečištění a další faktory mohou ovlivnit naši schopnost získat dostatek těchto klíčových živin. Navíc někteří lidé mají specifické potřeby, které je těžké pokrýt pouze stravou – například sportovci, těhotné ženy, senioři nebo lidé s určitými zdravotními problémy. Doplňky stravy mohou být užitečným nástrojem, jak zajistit, že vaše tělo dostává vše, co potřebuje. Je však důležité si vybírat kvalitní doplňky od ověřených výrobců a nejlépe po konzultaci s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Multivitaminy

Pokud se vám zdá, že je složité zajistit si všechny potřebné vitamíny a minerály ze stravy, možná zvažujete multivitaminy. Multivitaminy jsou komplexní doplňky stravy, které obsahují široké spektrum potřebných živin v jedné tabletě nebo kapsli. Mohou být užitečné, pokud máte pocit, že vaše strava není dostatečně pestrá, nebo pokud máte specifické potřeby, například v těhotenství, při intenzivním tréninku nebo ve vyšším věku.

Jaké doplňky stravy nabízíme u nás?

##KATEGORIE##3 https://www.natima.cz/vitaminy-a-mineraly/

Doplnit vitamíny a minerály potřebují všichni

Tyto sportovní celebrity jsou živoucím důkazem toho, jak důležité jsou vitamíny a minerály pro vrcholový výkon i celkové zdraví. Kromě tvrdého tréninku a odhodlání věnují velkou pozornost také správné výživě, která je základem jejich úspěchů na nejvyšší úrovni.

  • Cristiano Ronaldo – pětinásobný vítěz Zlatého míče známý svou neuvěřitelnou fyzickou kondicí a disciplinovaným přístupem ke zdravému životnímu stylu. Ronaldo přikládá velký význam správné výživě a doplňování vitamínů a minerálů. Dodržuje přísnou dietu, která zahrnuje dostatek bílkovin, zdravých tuků a sacharidů, a zároveň se soustředí na pravidelný přísun vitamínu D, hořčíku a zinku, které podporují jeho regeneraci, svalový růst a imunitní systém. (https://www.menshealth.com/fitness/a29069749/cristiano-ronaldo-soccer-diet-fitness/)
  • Serena Williams – jedna z nejlepších tenistek všech dob je velkým zastáncem zdravé výživy a doplňků stravy. Serena věří v sílu přírodních potravin a zároveň podporuje suplementaci, která jí pomáhá udržet vysokou úroveň energie a vytrvalost. Často mluví o důležitosti vitamínu C a B-komplexu, které přispívají k jejímu vysokému výkonu na kurtu a k celkovému zdraví. (https://www.womenshealthmag.com/health/a19978765/serena-williams-diet/)
  • LeBron James – hvězda NBA, známý svou dlouhověkostí a výkony na vrcholu sportu, věnuje velkou pozornost své stravě a zdraví. LeBron spolupracuje s odborníky na výživu, aby zajistil, že jeho tělo dostává všechny potřebné živiny. Jeho dieta zahrnuje dostatek omega-3 mastných kyselin, hořčíku a vitamínů, jako je vitamín D a E, které podporují regeneraci a chrání jeho svaly a klouby. (https://www.espn.com/nba/story/_/id/21734909/nba-how-lebron-james-spends-15-million-year-body)

Ve zdravém těle zdravý duch

Vitamíny a minerály jsou pro naše tělo naprosto nezbytné. Pomáhají nám udržovat zdravé kosti, silné svaly, bystrou mysl a odolný imunitní systém. Pokud se chcete cítit dobře a být plní energie, je důležité dbát na to, aby vaše strava obsahovala dostatek těchto důležitých látek. A pokud máte pocit, že vaše strava není dostatečně pestrá, neváhejte sáhnout po kvalitních doplňcích stravy, které vám pomohou dosáhnout optimálního zdraví.

Zdroje:

  1. https://www.nccih.nih.gov/health/vitamins-and-minerals
  2. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/
  3. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/why-take-vitamin-and-mineral-supplements

 

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/jakymi-prostredky-posilit-svou-imunitu-v-dobe--kdy-je-to-nejvice-potreba/

##BLOG#https://www.natima.cz/blog/natios-activated-b-complex--sila-aktivnich-forem-vitaminu-skupiny-b-2/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/je-vitamin-d-opravdu-tak-dulezity/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/co-jsou-elektrolyty-a-proc-jsou-dulezite/

##BLOG## https://www.natima.cz/blog/antioxidanty--volne-radikaly-a-oxidacni-stres--co-se-deje-v-nasem-tele/